söndag 2 april 2023

Elsparkcykel - himmel eller helvete

» Det beror kanske på.

Jag såg att man i Paris ska hålla en folkomröstning om elsparkcykelns framtid i stan. Det finns krav på förbud. Om en majoritet röstar för ett förbud har också de styrande i staden lovat att följa det utslaget. Kanske ska vi påpeka att det handlar om uthyrningen av elsparkcyklar. Ni vet alla de här som ligger slängda lite varstans. Det är ju ett stort problem, både där och här, med uthyrare som inte kan sköta uppsamlande och hyrare som inte kan parkera dem rätt. Tydligen är liknande eventuella beslut på gång i andra franska städer också.

Elsparkcykel
Här ska jag kanske göra en liten helt ovidkommande kommentar. Jag använder "de" och "dem" och inte "dom". Vilket INTE innebär att jag tycker det är fel att skriva "dom" i texter. Den snobbiga attityden har jag inte.

Sedan återvänder vi till elsparkcykeln. Är denna ett problem eller ett praktiskt färdmedel att förflytta sig med? Verkligheten är väl den att den är båda sakerna! Jag kan se att en elsparkcykel är ett ganska behändigt sätt att förflytta sig. Om man t.ex. pendlar med tåg till jobbet och har en bit både från hemmet till stationen och sedan en bit från stationen till arbetsplatsen så kan det ju vara mycket praktiskt att använda en elsparkcykel för transporterna och sedan fälla ihop denna på tåget. Rätt använd kan den alltså vara praktisk.

Problemen uppkommer med HUR vi använder den. Många som kör elsparkcykel kör ytterst oansvarigt. Kort sagt, dom kör som idioter! Är elsparkcykeln bra för folkhälsan och vår miljö? Vad är det som elsparkcykelåkandet ersätter? Om de som tar elsparkcykeln gör detta istället för att t.ex. ta bilen så är det ju ett stort framsteg. Men om de som tar elsparkcykeln gör detta istället för att gå eller cykla så är ju hela företeelsen till stor nackdel för folkhälsan.

Och så lite mer ovidkommande kommentarer. Det blir "dom" på ett ställe här, det känns mycket bättre just där.

Tänk att det ska vara så svårt att ha en åsikt!

Slutligen kan vi väl glädjas lite som svenskar över svenska framgångar. Det händer ibland. Jag såg precis att de svenska damerna just vunnit VM-finalen i Bandy. Med 15-0! Grattis töser!

Inga kommentarer: