torsdag 20 april 2023

Mer populism

» Med vilseledande besked.

Ett annat område där jag anser att vår Brunblå sörja till regeringsunderlag sysslar med populism och orealistiska löften är när det gäller att genomföra en folkräkning. Man tror att man ska hitta en mängd personer som är felaktigt folkbokförda eller som helt enkelt uppehåller sig illegalt i Sverige.

Men, ska man hitta alla dessa som bor svart på olika ställen så måste man ju faktiskt skicka ut tusentals människor med rätt att göra husrannsakan i bostäder, företagslokaler, lagerlokaler, sommarstugor och alla andra platser där folk kan misstänkas bo illegalt. Det räcker inte med att skicka ut förfrågningar eller gå runt och ringa på och fråga. Men det är så man verkar planera att göra.

Naturligtvis kan man tänkas att man då hittar några här och där som får dåligt samvete och rättar sin folkbokföring. Men, för att hitta alla de man påstår ska befinna sig här illegalt så får man faktiskt gå runt och göra husrannsakan, räkna skor, tandborstar och sängar. Kräva legitimation av alla osv.

Vem är det ni försöker lura?

Dessutom är ju beskeden något vilseledande. Ska man lita på Sverigedemokraterna eller Moderaterna eller Liberalerna eller......

För visst ska vi erkänna att det finns en hel del som är felaktigt folkbokförda. Som skriver sig någon annanstans än där man bor, alltså där man sover. Det kan finnas många olika anledningar till att man är "fel" folkbokförd. Delat boende, glömt anmäla flyttning osv. Och sedan naturligtvis de som fifflar, försöker få ut bidrag och en massa andra skumma anledningar.

Riksdagspolitiker är en grupp som regelbundet avslöjas med att fiffla med sin folkbokföring. Med jämna mellanrum är det någon tidning, Uppdrag granskning i TV osv som gör en granskning. Och varje gång är det några som trillar dit. Så är deras politiska karriär över. För så brukar det sluta. En del kanske främst vill fortsätta vara skrivna i sin egen valkrets trots att dom i praktiken flyttat med familjen till Stockholm. Andra kanske gör det av ren girighet! Det är nämligen så att om man bor ute i landet men sitter i riksdagen kan man få traktamente osv för att man får dubbla boendekostnader för att kunna sköta sitt uppdrag. Och detta är väl fullt rimligt.

Men det är inte rimligt att man köper en villa, en bostadsrätt eller hyr en lägenhet och med make och barn flyttar in där i Stockholm. Men trots skriver sig själv hos farmor, i sommarstugan eller något liknande och då får traktamente när man är i Stockholm och sköter sitt jobb. Det är detta som vid varje granskning ett par riksdagsledamöter åker fast med. Det är obegripligt att dom ens ger sig ut på dessa eskapader eftersom media granskar det hela med jämna mellanrum. Så åker dom fast och så är den politiska karriären slut med skam.

Sven Tycker inte man kan lita på vår finansminister

Fast det finns faktiskt en riksdagsledamot som åkte fast, men vars politiska karriär trots detta inte tog slut utan partiet fortsatte att ge nya finare uppdrag. Vem jag pratar om? Jo, vår moderata finansminister Elisabeth Svantesson. Det är obegripligt att Moderaterna fortsatt har förtroende för denna dam. 2014 köpte hon och maken en bostadsrätt i Stockholm. Maken och yngsta sonen folkbokförde sig i denna bostad. Det var ju där dom bodde. Av någon anledning bodde inte Elisabeth Svantesson ihop med sin make och yngsta sonen i Stockholm där hon jobbade som riksdagsledamot. Hon påstod att hon bodde i en hyreslägenhet i Örebro och pendlade till Stockholm, istället för att bo hos maken. Det kan ju bara förklaras med att det förhållandet inte var bra. För det hela hann hon få ut 50.000 kronor från oss skattebetalare pga extra kostnader innan det avslöjades. Fast hon gjorde inget fel hävdade hon och kunde alltså fortsätta stiga i den politiska karriären. Och har alltså nu ett av de högsta politiska uppdrag man kan ha i Sverige, som finansminister.

Gissa om jag har förtroende för vår moderata finansminister?

Gissa om jag tror att den folkräkning som ska göras kommer att uppfylla de förväntningar som man försöker tuta i oss?

Populism och överbudspolitik kallar jag det.

För övrigt njuter vi väl nästan alla av det underbara vårväder som vi har just nu. I varje fall vi här nere i Söder. Strålande solsken och närmare 20 grader varmt är faktiskt mitt idealväder. Det är ju bara mitt i våren än så länge. För övrigt kan vi notera att enligt Ebba Busch så pågår våren en bit in i juni. Jag har alltid kallat mars-april-maj för vårmånader och juni-juli-augusti för sommarmånader. Men Ebba lovade ju att vårt elprisstöd skulle betalas ut under våren. Jag tyckte Försäkringskassan pratade om något datum i juni för utbetalning. Vem f-n litar på Ebba Busch!

Läs:
Stora missförstånd i debatt om folkräkning. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: