fredag 28 april 2023

Klimatpolitik baklänges

» Klimatvägrare styr.

Riksdagen har debatterat miljö och klimat. En välbehövlig debatt, men frågan är vad det leder till. Ett antal forskare hade mött upp och lyssnade på debatten. Forskare som känner en ökad oro över läget i Sverige - och många andra länder. Men det är vad som görs i Sverige som vi främst kan påverka. Vi måste göra vad vi kan och sedan försöka påverka andra att göra vad dom kan göra.

Debatten hölls med anledning av den senaste rapporten från FN:s IPCC-organ. En rapport som berättade att vi gör inte tillräckligt, och om inget ändras kommer det att gå illa med livet på vår planet. Tyvärr styrs ju den svenska regeringen av ett parti som domineras av vad som kallas klimatskeptiker. Som helt enkelt inte VILL göra något. Vi har en Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som försöker upprätthålla ett sken av att man faktiskt VILL göra något. Men, det är ju Sverigedemokraterna som styr över regeringen, och SD VILL inte. Lägg till det en finansminister som ju håller i slantarna och som deklarerat att hon struntar i vilket.

- "Gör vi det inte så gör vi det inte! Jag struntar i vilket!"

Vi har nu en regering som inte VILL! Jag såg en sammanställning av anslagen från regeringen till natur och miljövård i statsbudgeten. Den säger allt:

2022 - 20 miljarder
2023 - 19 miljarder
2024 - 14 miljarder
2025 - 10 miljarder
2026 - 8 miljarder

Dom siffrorna säger allt om vår Brunblå sörjas intresse för att vilja göra något. Istället diskuteras hur vårt bränsle ska bli miljöskadligare, vilka inskränkningar i miljöarbetet som ska göras, vilka ytterligare åtgärder som kan göras för att inskränka i miljöarbetet..

Älska vårt klot

Till och med näringslivet börjar inse att det inte sker vad som borde ske. I en debattartikel i Dagens Industri kräver ett antal företrädare för det svenska näringslivet tillsammans med WWF att regeringen sätter fart.

Läs:
Forskare intar riksdagen – av oro för klimatet. - Landets Fria
Forskare ska övervaka riksdagsdebatt om klimatet. - SVT
Temperaturen i haven rekordhög i april. - Landets Fria
Sista chansen för regeringen att visa att den tar klimatomställningen på allvar. - Dagens Industri debatt

Jag vill påpeka att i citatet av Elisabeth Svantesson (M) ovan är den sista delen formulerad av mig. DET sade hon inte rakt ut, det märktes bara av tonfallet att det var vad hon tyckte.

Inga kommentarer: