tisdag 11 april 2023

Man tar hand om de sina

» Vi behandlas olika.

En av ekonomivärldens (den svenska alltså...) stora nyheter idag är väl att tjänstepensionsföretaget Alectas vd fått sparken. Från 1917-2001 hette man Svenska Personal-Pensionskassan (SPP), men det lät väl inte tillräckligt tjusigt och modernt (och var väl inte gångbart internationellt) kan jag tänka mig.

De tre amerikanska banker som kraschade nyligen där den mest kända var Silicon Valley Bank var alla tre tydligen banker som Alecta valt att investera sina pensionssparares pengar i. Drygt 20 miljarder av pensionsspararnas slantar gick upp i rök. 20.000.000.000 kronor. Det är en hel del nollor! 2.000 kronor för varje svensk.

Vissa är alltid skyddade
Hur som helst så har nu tydligen Alectas vd Magnus Billing fått sparken på direkten. Men, han behöver inte gå till socialen och söka försörjningsstöd i varje fall. Förra året tjänade han 6,7 miljoner kronor. Om han inte satt sprätt på alla slantarna redan så räcker dom ett tag. För någon som tjänar 25.000 i månaden så räcker slantarna i dryga 20 år. Men nu får han naturligtvis inte gå helt tomhänt. Det finns ju regler om uppsägningstid och liknande. Vi har ju i vårt land arbetsrättslagar som skyddar oss om arbetsgivaren vill ge oss sparken på grått papper.

Och gubbar (och gummor också...) på den här nivån tar alltid arbetsgivaren extra väl hand om. Om jag förstått det rätt så får Magnus Billing en uppsägningstid på 6 månader med full lön. Och det är ju fullt rimligt! Tycker ni inte det? Ja, sedan får han tydligen ett avgångsvederlag också som motsvarar tolv månadslöner. Han har alltså försörjningen tryggad i 18 månader framåt med nuvarande månadslön på en dryg halvmiljon.

Kort sagt, han behöver inte jobba mer resten av sitt liv. Fast då får han kanske gå ner lite i levnadsstandard om det ska räcka hela livet. Han kan fortsätta lyxlivet ändå!

Stackars Magnus!

Läs:
https://www.di.se/nyheter/magnus-billing-far-en-arslon-i-fallskarm. - Dagens Industri

Inga kommentarer: