lördag 22 april 2023

Bilhatare

» Möter bilismlobbyn.

Vad är du mest rädd för? Att ta en promenad i centrum av hemorten eller att ge dig ut i trafiken? Ska vi gå efter vad media berättar för oss så är risken mycket större för att du ska utsättas på dödligt våld än att du skulle riskera att råka ut för en dödlig trafikolycka.

Men, det är mycket mer spännande för media att skriva om brott och kriminalitet än det är att skriva om något så banalt som trafikolyckor. Under förra året dog 116 personer pga det som heter dödligt våld. Dvs dom mördades! Antalet som sköts ihjäl ökade medan antalet som mördades på annat sätt minskade. Alla skjutningar som inträffar får stor publicitet, andra mord får lite mindre publicitet.

Ta det lugnare i trafiken
Men, under förra året skördade trafiken 220 liv, dvs många fler än vad kriminaliteten gjorde. Hur mycket publicitet får en dödsolycka i trafiken? En liten notis i lokaltidningen? Kanske en varning i digitala media om att det aktuella vägavsnittet är avstängd under en period pga olycka så vi måste köra en annan väg?

Trafiken och biltrafiken är ett bekymmer. Både för vår säkerhets skull men också för alla utsläpp som sker från trafiken. Klimatminister Romina Pourmokhtari har under diskussionen om hur vi ska minska våra utsläpp dragit fram att sänkta hastigheter skulle minska utsläppen. En åtgärd av många åtgärder som måste till. Här i Sverige och runt om i världen. Sänkta hastigheter skulle också rädda liv på annat sätt. Hastigheten dödar! Många trafikolyckor hade kunnat undvikas om hastigheterna var lägre. Och i ännu högre grad så skulle konsekvenserna av alla de olyckor som händer bli mindre om hastigheten var lägre. Alltså, sänk hastigheten!

Fast i sedvanlig ordning får det Sverigedemokraterna att få middagen i halsgropen. Sänka hastigheten? Nä, Sverigedemokraterna vill höja hastighetsgränserna istället. Fler döda och sämre miljö är Martin Kinnunens målsättning. När Martin Kinnunen (SD) av Dagens Nyheter får frågan vad man istället vill göra för att få ner utsläppen när reduktionsplikten ska slopas, hastigheten i trafiken ökas och andra trafikåtgärder inte heller är aktuella så svarar han: - "Nu måste jag gå in på utskottsmöte..."

I Stockholm driver bland annat trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) linjen att få bort biltrafiken från utanför skolor och förskolor. De som med bil ska lämna av sina barn till skolan får helt enkelt göra detta en bit från skolan. Allt för att få en lugnare och tryggare miljö runt skolorna. I dag kör många föräldrar sina barn till skolan / förskolan just av rädsla för att det är så stressigt och farligt utanför skolan med alla föräldrar som ska lämna barnen. Om miljön utanför skolan blir lugnare och säkrare skulle förmodligen många fler föräldrar låta barnen ta sig till skolan på andra sätt. Hälsosammare sätt och miljövänligare sätt. Men då sparkar naturligtvis högeroppositionen bakut. Inskränka för bilister? Skandal!

Begränsa bilismen! För vår miljös skull. För vår hälsas skull. För vår säkerhets skull.

Läs:
Fredagskommentar: Sänkt hastighet på väg kunde ha gett omedelbar effekt. - Aktuell hållbarhet
SD sågar utspel om sänkta hastighetsgränser. - Dagens Nyheter
De rödgrönas plan: Bilfritt vid 1 000 skolor och förskolor. - Dagens Samhälle

Inga kommentarer: