lördag 29 april 2023

Att värdera nyheter

» Ibland tröttnar man.

Jag har stort förtroende för svensk media - i allmänhet. Men, det händer faktiskt att jag ibland funderar över prioriteringarna. Vad ligger bakom hur man prioriterar? Är det vad som lockar flest läsare? Eller kan det finnas andra prioriteringar?

Är det mer än jag som till exempel faktiskt har totalt tröttnat på alla spekulationer om Putins sjukdomar? Hade han lidit av alla de sjukdomar som vi fått rapporter om så hade han varit död flera gånger om så här dags. Det är han ju för övrigt också enligt spekulationerna - död alltså. Det är också fullt möjligt att han är svårt sjuk och kanske till och med död. Man väntar bara på att maktkampen om vem som ska efterträda honom är klar. Helt klart är att han inte verkar vara tillräckligt kompetent för jobbet eftersom han ju totalt missbedömt läget och de ryska resurserna.

Sedan kan vi ju fastslå att ett av problemen med diktaturer är att en diktator omges av ja-sägare. Man vågar helt enkelt inte protestera, framföra dåliga nyheter eller varna för effekter av beslut. Alltså tror en diktator i stort sett alltid att allt är mycket bättre än vad det är. I ett mer demokratiskt samhälle hade antagligen rådgivare och experter varnat för effekterna av ett angrepp. I en diktatur vågar man inte komma med negativa förslag och idéer. Alltså går det lätt åt helvete!

Men, jag är trots detta ganska trött på alla spekulationer! Tröttnar inte läsarna? Blir det inte snart så att ingen tror på det hela, inte ens när det verkligen är sant?

Sven tycker i 26 år nu faktiskt

Ett annat område där jag har bristande förtroende för medias prioriteringar har jag nämnt flera gånger tidigare. Jag har flera gånger tidigare påpekat att vi skräms upp i onödan av, vad jag tycker, onödigt stor publicitet om det vi kallar "gängvåld". Att kriminella grupper så totalt tappat proportionerna är uppenbart och tragiskt. Men jag tror att, som jag ser det, överdriven mediebevakning dels skrämmer upp svenskarna mer än nödvändigt. Och jag tror faktiskt också att det triggar till ökat våld. All publicitet triggar kriminella till att dom "måste" hämnas för att upprätthålla sin ställning.

Som jag sagt tidigare, svenskar är mer rädda för att råka illa ut pga de kriminella uppgörelserna än vad man är för att råka illa ut i trafiken. Som jag sagt tidigare så under förra året dog 116 personer pga det som kallas dödligt våld. Dvs mördades. Ungefär hälften av dessa var skjutningar medan resten alltså handlade om andra sätt att mörda någon. Antalet skjutna ökade medan antalet som dödades på andra sätt minskade. Trafiken skördade förra året 220 döda. Dvs nästan dubbelt så många. Men medan en skjutning i de kriminella miljöerna får en helsida i riksmedia får en dödsolycka i trafiken en notis i lokaltidningen. Detta styr vad vi är rädda för.

Vi ska trots allt vara glada för att vi inte bor i t.ex. USA där skjutandet är mycket allvarligare. Att amerikanerna så hårt håller fast vid sina vansinniga vapenlagar är obegripligt. Jag såg i dag en notis i tidningen om en ny masskjutning i Texas där 5 personer skjutits ihjäl. Det är en form av mördande som i princip inte förekommer i Sverige medan det ju tyvärr är ren rutin i USA. Det har på senare tid inträffat flera händelser där helt oskyldiga personer skjutits ihjäl eftersom dom av misstag kört upp med sin bil på fel garageuppfart, ringt på fel hus osv.

Varje mord är ett mord för mycket, men vi ska inte överdriva risken för en oskyldig att drabbas i Sverige. De flesta mördas ju tyvärr av någon som dom redan känner.

Som jag sade så skördar trafiken många fler offer. Jag såg idag en liten notis som berättade att tre svenskar dödats i en frontalkrock med en lastbil i Norge. En fjärde man fördes med livshotande skador till sjukhus. Som sagt, förra året skördade den svenska trafiken 220 dödsoffer. Där ingår även cyklister och gående som blivit påkörda. Det är mycket farligare att vistas i trafiken än att rent allmänt vistas i samhället. Kanske skulle vi fundera lite mer över det?

Ett sätt att minska risken för olyckor och att minska effekterna av en olycka om det ändå händer är att sänka hastigheterna. Först och främst kanske genom att de som kör håller de hastighetsgränser som finns. Ju fortare det går desto större är risken för att något händer, och ju fortare det går desto svårare blir konsekvenserna om något ändå händer. Om vi nu ska höja straffen för brottsligheten kanske vi ska höja straffen för trafikbrott. Jag tycker att den som inte kan följa trafikreglerna ska inte finnas i trafiken. Dra in körkortet direkt vid uppenbar fortkörning är ju ett självklart exempel som jag tycker är lämpligt. Sänk hastigheten rent generellt! Vi får då dessutom en positiv miljöeffekt på köpet.

Fast det vill ju inte Sverigedemokraterna. Dom vill istället höja hastigheten i trafiken. Dvs öka antalet döda och öka utsläppen. Någon som är förvånad?

Läs:
Fem personer ihjälskjutna i USA. - Aftonbladet
Norska polisen: Tre svenskar döda i trafikolycka i Norge. - Aftonbladet

Inga kommentarer: