torsdag 6 april 2023

Senaste nytt på kärnkraftsfronten

» Ni vet det där stabila.....

Jag ser några små notiser om den stabila, billiga och driftsäkra kärnkraften i ett antal nyhetsbrev från Ny Teknik.

Återstarten av Ringhals 4 har stannat av. Kärnreaktorn Ringhals 4 som ju stått stilla sedan i augusti förra året har nu, efter ett antal uppskov, börjat startas upp igen. Men ett läckage har gjort att återstarten fått bromsas upp. När reaktorn var uppe i 65% av kapaciteten upptäcktes ett ångläckage så man tvingades trycka på bromsen. Sverige fick problem med elproduktionen under en period när Ringhals 4 stod stilla, en av reaktorerna i Oskarshamn fick stängas ner och en tredje reaktor tvingades gå ner i begränsad kapacitet. DÅ räckte inte den svenska elproduktionen.

Vi som gillar kärnkraft
Finska jättereaktorn snart igång – 14 år försenad. Finska Olkiluoto 3 som började byggas 2005 och skulle varit igång 2009 enligt de ursprungliga planerna har faktiskt efter 14 års försening börjat starta upp. I mitten på april tror man (hrm...) att den ska vara igång i full drift. Behöver jag berätta att kostnaderna har skenat?

Här är de nya bilderna från Fukushimareaktorn – väcker oro. Jag såg förresten att man lyckats ta filmer inifrån en av de havererade reaktorerna i Fukushima. Bilderna gav tydligen teknikerna mardrömmar. Härdsmältan såg värre ut än vad man befarade. Det var tre av de sex reaktorerna i Fukushima som drabbades av en härdsmälta. Runt 880 ton av livsfarligt smält radioaktivt bränsle finns kvar inuti de tre reaktorerna. Som människor inte kan komma i närheten. Det är därför man fått skicka in en fjärrstyrd kamera.

Men visst är kärnkraften en stabil och säker energikälla för framtiden som producerar billig elenergi på ett säkert och miljövänligt sätt. Utan att lämna några farliga utsläpp eller rester efter sig.

För övrigt önskar jag er alla en riktigt trevlig påskhelg. Ät inte för många ägg bara!

Läs:
Därför startar Ringhals 4 långsammare än väntat. - Ny Teknik
Återstarten av Ringhals 4 har stannat av. - Ny Teknik
Finska jättereaktorn snart igång – 14 år försenad. - Ny Teknik
Här är de nya bilderna från Fukushimareaktorn – väcker oro. - Ny Teknik
Blir SMR verkligen billigare än större reaktorer? - Ny Teknik

Inga kommentarer: