torsdag 27 april 2023

Kristdemokraterna under isen

» Ebba Buschs fiasko.

Jag känner lite (mycket lite...) dåligt samvete för att jag jublar av skadeglädje av att se att i Dagens Nyheters senaste väljarundersökning (som görs av Ipsos) så är nu Kristdemokraterna det av riksdagspartierna med lägst stöd bland väljarna. Kristdemokraterna ligger nu under 4%-spärren! Tjohoo!!!

Så här ser det hela ut. Observera att DN bara publicerar hela procenttal. Det höjs upp eller ner till närmaste heltal. Sedan förra månaden har det inte hänt så mycket att det egentligen har någon betydelse. Liberalerna är nu uppe i 4%, men det är alltså höjt upp till 4. Jag har gjort en jämförelse med valresultatet.

Socialdemokraterna36% (+5,7)
Moderaterna19% (-0,1)
Sverigedemokraterna18% (-2,5)
Vänsterpartiet9% (+2,3)
Centerpartiet5% (-1,7)
Miljöpartiet4% (-1,1)
Liberalerna4% (-0,6)
Kristdemokraterna3% (-2,3)

Vrid partiet åt höger
Sedan valet finns det en stor vinnare, Socialdemokraterna. Men även Vänsterpartiet har gjort en tydlig framryckning sedan valet. De två största förlorarna är Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Men, även Centerpartiet och Miljöpartiet har gjort mindre förluster.

Gör vi en sammanslagning av blocken kan vi se att de fyra Rödgröna partierna leder klart med 54% - 44% över det Brunblå blocket. Vi kan notera att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans nu ensamma är större än hela det Brunblå blockets fyra partier. Lägg till att både KD och L alltså ligger under spärren för tillfället.

Vad beror då Ebba Buschs och Kristdemokraternas fiasko på? Naturligtvis är det så att Ebba Buschs tydliga högervridning av partiet har skrämt bort en hel del kristna basväljare detta utan att högervridningen lyckats med att locka till sig nya väljare i samma omfattning. Det är ändå SD bättre på! Ebba Buschs lögner och klantigheter med olika löften har nog också påverkat. Och nu senast avslöjandet av interna blöta fyllefester har nog fått många traditionella KD-väljare att slutligt hoppa av. Jag tror inte det räcker med att byta ut till en ny partisekreterare i Liza-Maria Norlin som precis utsetts till ersättare för Johan Ingerö som ju fick sluta efter Sara Skyttedals anmälan om sexuellt ofredande. En anmälan som polisen aldrig utredde.

Vad beror då SD:s förluster på? Har nyhetens behag försvunnit? Finns det en hel del väljare som trots allt inte tycker att det hela går ihop? Men Sverigedemokraterna fortsätter att vara partiet som inte är som andra. Det hör till att det ska vara lite skandaler. Partiföreträdare som trampar i klaveret. Partiföreträdare som blir uteslutna. Korkade idéer som inte går ihop. Men är man ett missnöjesparti så kan sådant löna sig trots allt. Jag såg att Jimmie Åkesson deklarerat att det fick vara stopp med utbyggnad av vindkraft. Slut med "väderberoende" kraftkällor som han uttryckte det. Så det ska tydligen också sättas stopp för solpaneler. Jag vet inte hur det är med vattenkraften, den är ju beroende av nederbörden?

Att i stort sett hela världen (och alla andra partier i den svenska riksdagen) har en annan åsikt har ingen betydelse. Är man ett opportunistiskt missnöjesparti så behöver man inte tänka hela vägen ut. Vill vi öka elproduktionen på kortare sikt så finns inget annat än vindkraft. Något som hela världen insett. Men inte SD. Att inte Jimmie Åkesson inser att det är skillnad på vinden i hans trädgård och på 100 meters höjd över vattenytan ute till havs är nog för mycket för Jimmie Åkesson att förstå.

Jimmie får väl kontakta sin gamla kompis Putin. Jag såg att i dagarna inviger Turkiet ett stort kärnkraftverk - tillsammans med Ryssland som byggt anläggningen. I invigningen deltar Mr Erdogan of Turkey och Mr Putin of Russia tillsammans.

Läs:
DN/Ipsos: Lägsta stödet för KD på fem år. - Dagens Nyheter
Liza-Maria Norlin är KD:s nya partisekreterare. - Dagens Nyheter
Hur länge tänker krispartierna KD och L offra sig för andra? - Dagens Nyheter ledare

Inga kommentarer: