onsdag 19 april 2023

Populism kostar ofta slantar

» Glöm inte det kära regering.

Man har från vår Brunblå sörja utlovat rejält mer av hårda tag i den svenska kriminalvården. Vad man verkar glömma är att hårda tag med hårdare straff osv kostar pengar. TiDÖavtalet är en dyr överenskommelse på många områden. I varje fall om man tänkt att man ska uppfylla löftena.

Bakom galler kostar
I vårbudgeten fick Kriminalvården 300 miljoner extra. Detta var tydligen en knapp tredjedel av vad Kriminalvården räknat fram att man behövde om man skulle kunna uppfylla de löften som vår Brunblå sörja redan beslutat om.

Enligt de beräkningar som gjorts kommer det att krävas i princip en fördubbling av antalet platser inom Kriminalvården om man ska genomföra alla hårda tag man lovat. Det tar ungefär 5-10 år att planera och bygga ett nytt fängelse. Det kommer att krävas 11-16 helt nya kriminalvårdsanstalter. Som alltså ska fram på några år! Personalbehovet beräknas till 3.600-5.400 nya anställda.

Det är lätt att lova hårdare straff. Men de som ska sitta av de hårdare straffen i ett fängelse ska ha en plats på ett fängelse att sitta av det straffet på. Det kommer att kosta slantar.

Det tänkte vi inte på......

Läs:
Kriminalvårdens svältkur högt spel av regeringen. - Helsingborgs Dagblad ledare
Intervju med Chat GPT-4 om kriminalpolitiken. - Magasin Para§raf

Inga kommentarer: