tisdag 20 februari 2018

Dumpuckon - förena er

» Jag är bara ett dumpucko

Det är ganska behagligt faktiskt att vara ett dumpucko. Jag skäms inte för att vara det. Vad nu ett dumpucko är egentligen. Ordet finns inte i SAOB, SAOL eller SO. Inte heller i någon synonymordlista. Heter det förresten en dumpucko eller ett dumpucko? Efter diskussion med min språkstuderande dotter har vi kommit fram till att det måste heta ett dumpucko. Alltså är jag ett dumpucko. Ordet har ju skapats av kristdemokraten Sara Skyttedal och är en beskrivning av oss som av miljöskäl avstår från att flyga. Enligt den goda Sara så är det istället så att det bästa man kan göra för miljön är att flyga mera. Så ta bara en liten extra shoppingflygtur till London eller New York. Eller kanske skulle man flyga till Beijing och själv hämta sina paket från de billiga kinesiska postorderföretagen nu när man riskerar att få betala moms på sina importerade lågprisvaror. Flyg mera! I varje fall om ni litar på Sara Skyttedal.

Flygutsläpp
Fast om man ska tro Svenska Dagbladet så är faktiskt inte Sara Skyttedal ensam bland svenska politiker om dessa horribla åsikter. Svenska Dagbladet har kommit fram till att våra svenska riksdagspolitiker flyger mer än vad den vanliga svensken gör. Och det även om man tar bort tjänsteresor. Även som privatpersoner flyger dom mer än andra svenskar. I detta faktum hittar vi nog också förklaringen till att politikerna, i motsats till experterna (alltså forskare och vetenskapsmän) tycker att det är helt OK att vi flyger mer. Dom är väl rädda för sin egen bekvämlighet kan vi gissa. Vi kan notera att borgerliga (vilket alltså inkluderar sverigedumokrater) inte har några invändningar mot flygets fortsatta tillväxt. Och eftersom Socialdemokraterna är på väg att bli ett halvborgerligt högerparti så verkar det finnas ett ganska stort stöd för att det är OK att fortsätta flyga allt mer även där.

SvD har frågat alla riksdagsledamöter om deras syn på saken. Jag reagerade på svarsfrekvensen som skiljer sig rejält bland partierna. Kan man av svarsfrekvensen utläsa hur intresserade våra politiker är av miljöfrågan? Kan vi utläsa hur intresserade våra riksdagspolitiker är av politik överhuvudtaget. Kan vi utläsa att politikerna skäms för sin åsikt? Lyder politikerna partilinjen?

Hur som helst kan vi se att det parti som hade högst svarsfrekvens är Centerpartiet med 95%. Där i stort sett alla tror att alla problem löses med biobränsle. 88% av miljöpartisterna och 76% av vänsterpartisterna har svarat och konsekvent menat att vi faktiskt måste minska vårt flygande. Även bland kristdemokraterna har en majoritet (56%) svarat. Och nästan alla tror också på biobränslenas välsignelse. I övriga partier har de flesta inte behagat svara. 42% av socialdemokraterna har svarat och där tror en stor minoritet faktiskt på biobränslelösningen. 37% av liberalerna har svarat, och även här är åsikterna mycket delade. Sedan har vi två partier med extra låg svarsfrekvens. Moderaterna med 30% och Sverigedumokraterna med bara 27% som brydde sig om att svara. Det här är också de partier som har flest som inte tycker att flygets utsläpp är några problem alls. Sverigedumokraterna har ju även tidigare gjort klart att man inte alls tror på klimatproblemen. Nästan alla de sverigedumokrater som bemödat sig att svara verkar inte tycka att flygets utsläpp är några problem. Bara flyg mera. Bland moderater är det i varje fall en majoritet som trots allt tycker att biobränsle kan behövas.

Vi kan alltså notera att en majoritet av våra riksdagsledamöter inte tror på forskare och vetenskapsmän. Dom vet själva bättre. Själv tror jag att jag fortsätter att vara ett dumpucko. För mitt eget samvetes skull.

Kräv fler dumpuckon

Inga kommentarer: