fredag 16 februari 2018

Slut på arbetsveckan

» Nedslag i verkligheten

Som läsoman så händer det att jag läser saker som får mig att fundera ännu ett steg. Jag kanske konstaterar att någon faktiskt inte tänkt färdigt. Eller också kanske någon har missat något. Eller också kanske någon är helt ute och reser. Så jag tänkte ta några exempel på bra uttalanden eller korkade uttalanden eller kanske bara mitt emellan.

¤ 1.   I Metro läser jag att Jimmie Åkesson bedyrar att Sverigedumokraterna kommer att ha den tuffaste migrationspolitiken. Dvs oberoende av hur främlingsfientliga och rasistiska andra partier utvecklas mot så lovar Jimmie Åkesson att dom kommer att vara ännu värre. Någon som är förvånad?

¤ 2.   Efter den senaste skolskjutningen när 19-åriga Nikolas Cruz gick in på sin gamla skola i Florida och sköt ihjäl minst 17 personer så konstateras det att det under de senaste 45 dagarna har det varit skottlossning på 18 olika skolor i USA. Enligt vapenlobbyn i USA, NRA, så löses detta problem bäst genom att alla lärare och elever går beväpnade så att dom kan skjuta tillbaka. Enligt Donald Trump är det inte läge att diskutera vapenlagar just nu. Själv är jag tacksam för att jag bor i trots allt lugna och fredliga Sverige.

¤ 3.   Det händer att jag funderar på om partiarbetarna lyssnar på partiledaren? I min lokaltidning skriver en företrädare för moderaterna och beklagar sig över skolan här i mitt Åstorp. Det är bara några veckor sedan som Ulf Kristersson gick ut och påpekade att: - "Här i Sverige talar vi svenska!" Och så inleder denna moderat sitt debattinlägg med uppmaningen: - "God morgon Åstorp - this is your wake-up call!" Har hon inte uppdaterat sig om vad som gäller?

¤ 4.   För övrigt läser jag att Bill Gates är optimist: - "Världen blir bättre - trots Trump!" Onekligen ett modigt konstaterande. Antagligen ser han utvecklingen i ett lite längre perspektiv. Donald kan väl trots allt inte sitta mer än 4 år! Sedan kan det väl i varje fall inte bli värre?

¤ 5.   Det är som ni kanske märkt valrörelse på gång. Något som alltid är spännande. Hur blir vi påverkade? Vilka resurser har de som ska påverka oss. Det har t.ex. konstaterats att Socialdemokraterna satsar mest pengar av de politiska partierna med en valbudget på 100 miljoner. Å andra sidan spenderar de fyra partierna till vänster (S + Mp + V + Fi) sammanlagt 137 miljoner medan de fem partierna till höger (C + M + Sd + Kd + L) spenderar sammanlagt 210 miljoner. Ett ganska stort övertag.

¤ 6.   Sedan tillkommer vad olika organisationer lägger ut. LO uppges ha en budget på 50 miljoner för politisk information. Någon beräkning över vad olika näringslivsorganisationer och andra borgerliga kampanjorganisationer lägger ut finns inte. Förre centerledaren Maud Olofsson lät t.ex. arbetsgivarorganisationen Visita spendera 10 miljoner på att motarbeta Socialdemokraterna i förra valet. Skolkoncernen Academedia har redan spenderat på att lära all sin personal hur dom ska tycka. Några som tyckte annorlunda fick sparken. Andra kamporganisationer på den borgerliga sidan ligger i startgroparna. "Den nya välfärden" kommer att presentera gott om annonser i sin kampanj för ett borgerligt maktskifte. Vi kan nog fastslå att det blir som vanligt, dvs högern har mest resurser.

¤ 7.   Sedan ska vi komma ihåg att det inte bara är de rena kampanjerna som har betydelse. Det faktum att en stor majoritet av media är borgerliga har stor betydelse. Det är inte bara det som skrivs på ledarsidan som har betydelse. Jag som läser många olika tidningar av alla möjliga färger kan också tydligt se att urvalet av nyheter och hur dom presenteras präglas av tidningen politiska färg. Det är inte helt förvånande att det parti som bevakas sämst av svensk media är Vänsterpartiet. Borgerliga partier som Kd och L som ju är klart mindre får mycket mer uppmärksamhet av den borgerligt dominerade media vi har i Sverige.

¤ 8.   En av anledningarna till att Elisabeth Svantesson förlorade kampen om partiledarposten i Moderaterna måste vara det faktum att hon tydligen inte läser svenska tidningar. I kampen om sd-väljarna hävdade hon nyligen att Sverige måste också diskutera invandringens problem och inte bara framhäva vinsten med invandringen! Jo, hon hävdade att mediabevakningen i Sverige bara handlade om fördelarna med invandring. Inget om kostnaderna! Hon verkar ha haft ögonbindel, skygglappar och hörselkåpor på de senaste åren. För det är ju just det svensk media koncentrerat sig på. Bekymren med flyktingar och "okontrollerad" invandring. Snälla Elisabeth läs tidningar innan du öppnar mun.

Jag tror vi kommer att få en spännande valrörelse. Fast hur seriös och givande den kommer att bli? Ja, det står skrivet i stjärnorna!

Inga kommentarer: