måndag 5 februari 2018

Låg nivå

» Kim Jong-Un tar över världen

Det är uppenbart att det Nordkoreanska näringslivsklimatet tagit över hela världen. I varje fall hävdar den f.d. moderata riksdagledamoten Anne-Marie Pålsson detta i sin kolumn i dagens Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. Under rubriken: "Med sedvanlig marknadslogik tog de effektivaste bolagen över" konstaterar Anne-Marie Pålsson att om regeringen driver igenom sitt vinsttak för bland annat friskolorna så ansluter sig Sverige till Nordkorea. - "Kritiken är skoningslös. Att reglera vinsterna vore att sänka Sverige till Nordkoreas nivå vad gäller näringslivsklimatet. Och några principiella problem med att tillämpa näringslivets logik i välfärden ser inte oppositionen. Tvärtom, konkurrens från det privata ökar effektiviteten."

Skola
Verkligheten är ju den att Sverige är ensamma i hela världen om ett friskolesystem där kommersiella bolag finansierade med skattemedel är fria att plocka ut vinsten till aktieägarna. Om nu Sverige skulle "sjunka" till Nordkoreas nivå om vi begränsade de kommersiella friskolorna så måste det ju innebära att hela resten av världen redan befinner sig där. Vi är ju ensamma i hela världen i dag om systemet sedan Chile avskaffat sitt system häromåret, som diktatorn Pinochet en gång införde. Jag tycker faktiskt att man kan ställa större krav på saklighet på en docent i nationalekonomi. Som moderat politiker förväntar jag mig dock inte mer.

Kanske kan det finnas ett samband mellan den kommersialiserade skolan vi fått och sjunkande skolresultat, en mer segregerad skola och en allt större andel kommersiellt drivna skolor som väljer ut de lönsamma eleverna samtidigt som man har lägre lärartäthet och färre behöriga lärare. Den "effektivitet" Anne-Marie Pålsson talar om handlar om just detta. Att välja ut lönsamma kunder och spara på kostnaderna (=lönerna). Det finns kanske skäl till varför inga andra länder följt efter? Överlägset störst på marknaden är börsbolaget Academedia som gjorde en vinst på 166 miljoner kronor förra året. Rörelsemarginalen blev 5.9%. Men Academedia är oroliga. - "Marginalen pressas på grund av löneinflationen som ännu inte kompenserats via skolpengen" skriver VD:n Marcus Strömberg i bolagets bokslutsrapport. För att bättra på vinstmarginalen (marknadsanpassa skulle nog Anne-Marie Pålsson kalla det) så lägger Academedia nu ner ett par skolor till sommaren. Dom är inte tillräckligt lönsamma så eleverna får söka sig till andra skolor.

Inga kommentarer: