onsdag 7 februari 2018

Uncle Donald

» Valets viktigaste fråga?

Donald Trump
Uncle Donald är en mycket skicklig politiker. Troligtvis den skickligaste politiker som vårt jordklot någonsin upplevt. Det rapporteras att Donald Trump lyckats med den fantastiska bedriften att ena de Konservativa och Labour OCH det brittiska folket om att försvara NHS, National Health Service. Donald Trump som ju har en fantastisk förmåga att inte läsa färdigt utan bara läsa rubrikerna innan han Twittrar dumheter gick nämligen ut och twittrade att den brittiska sjukförsäkringen NHS var konkursmässig. Allt naturligtvis som ett argument för att USA måste lägga ner Obamacare. Anledningen var stora demonstrationer i Storbritannien där bland annat 60.000 människor demonstrerade i London i helgen och krävde att anslagen till sjukvården skulle ökas. Donald Trumps inhopp i den debatten enade den brittiska sjukvårdsministern Jeremy Hunt, oppositionen i Labour och större delen av det brittiska folket i sitt försvar av NHS, som är något britterna är stolta över. - "I may disagree with claims made on that march but not ONE of them wants to live in a system where 28m people have no cover. NHS may have challenges but I’m proud to be from the country that invented universal coverage – where all get care no matter the size of their bank balance." konstaterade den konservativa sjukvårdsministern med en rejäl spark i häcken till Donald Trump. Som återigen bevisat att han är totalt inkompetent.

Ebba Busch Thor
Här i Sverige fortsätter Ebba Busch Thor förtvivlat att försöka rädda jobbet med olika utspel. Nu har hon gått ut i en debattartikel och krävt att Sverige ska "förstatliga sjukvården". - "Fyra förlorade år för vården" hävdar hon. Riktigt hur hon menar har jag egentligen inte förstått. I dag är det ju landstingen som ansvarar för sjukvården i respektive län. Enligt "Förstatliga Mera Ebba" så missköter uppenbarligen landstingen sjukvården. Detta har skett under de senaste fyra åren. De tidigare åtta åren däremot då Ebbas kompisar styrde landet fungerade det uppenbarligen mycket bättre. Om hon menar att det bara är vänsterstyrda landsting som inte kan sköta sjukvården eller om det även omfattar alla borgerligt styrda landsting är jag lite undrande över.

Men vi kan ju för skojs skull ta ett högerstyrt landsting som exempel. Varför inte ta det största av dom alla, Stockholm. Här är det alltså de borgerliga partierna under ledning av Ebbas bästa kompisar Moderaterna som styr. Obs att jag är snäll och skriver att det är Moderaterna som är Ebbas bästa kompisar - inte Sverigedumokraterna! Taxi-Uffe Kristersson har ju valt att plocka upp den ledande moderaten i Stockholm, Irene Svenonius, till partiets partiledning för att ansvara för just partiets sjukvårdspolitik. Själv tycker jag bara att vi behöver nämna NHS, Nya Karolinska Sjukhuset! Ett moderat skrytbygge som blivit svindyrt. Men det är ju en hel del konsulter som fått jobb i varje fall. Tyvärr har man glömt att berätta vad man sysslat med, det saknas en hel del underlag vad man egentligen sysslat med. - "Rapporten visar att vi har brustit i rutiner och processer för inköp av externa konsulter" konstateras det. Men det skulle ju privatiseras så mycket som överhuvudtaget var möjligt. Tyvärr innebar det fiasko. För dyrt, för smått och dessutom fuskbygge.

Ulf Kristersson

Kanske är det trots allt rätt att förstatliga istället för att totalprivatisera det hela. Är det så du tänker Ebba?

Om vi ska vara uppriktiga, så är det faktiskt så att sjukvården borde bli en av de största valfrågorna. Hur gör vi för att garantera att vi kan fortsätta att få den vård vi behöver? Verkligheten är den att vår sjukvård behöver MER resurser. Utvecklingen är ju faktiskt den att allt fler sjukdomar kan behandlas. Ofta till höga kostnader! Allt mer vård kan ges på modernare och effektivare sätt. Ofta till höga kostnader! Vi blir fler och äldre, som behöver allt mer vård. Personalen behöver högre löner och bättre arbetsvillkor för att vi ska få tillräckligt med personal. Svensk sjukvård behöver MER resurser. Hur får vi ihop den ekvationen? Det är en fråga våra politiker borde diskutera. Kanske har Ebba Busch Thor en del av lösningen? Fast jag tvivlar. Centralisering (för det är det hennes krav på "förstatligande" handlar om) är mycket ofta inte alls en bra lösning. Det skapar ännu mer byråkrati istället för att ge mer resurser till basverksamheten. Att landstingen samarbetar om de svåra frågorna är självklart. Men i övrigt är det nog säkrast att lägga besluten så regionalt som möjligt. INTE i Stockholm!

Inga kommentarer: