måndag 26 februari 2018

Låna och spendera

» Bubblan spricker

Vad är det som har gjort bostadsmarknaden så sjuk? Om vi köper en produkt så räknar vi med att den förlorar i värde medan vi använder den. Behöver vi ta ett lån för att betala (för att köpa en bil t.ex.) så försöker vi amortera lånet på en rimlig tid. Men, när svensken köper en bostad så räknar vi med att kunna sälja den med förtjänst om ett antal år. Vilket gör att vi ofta inte har något som helst intresse av att amortera lånet. Vi räknar ju med att sälja med vinst så att vi kan betala lånet med vinsten.

Drömbostaden
Vi tar så höga lån för att ha råd att köpa vår bostad att vi helt enkelt inte har råd att amortera lånen. Men, det är ju å andra sidan inget problem eftersom vi kan sälja med vinst om ett antal år. Med de låga räntor på lånen som vi har i dag så blir ju kostnaden för att bo trots allt inte så stor.

Egentligen finns det bara ett litet problem med denna situation. Det kommer en dag när räntan går upp. Tusentals och åter tusentals svenskar som sitter med bostadslån så höga att redan med dagens låga räntor har dom bara råd med räntorna. Dom har inte ens råd att amortera på lånen. Vad händer den dag räntan går upp? För om det är något som står klart, så är det att räntorna kommer att gå upp. Kanske inte i år, men dom kommer att gå upp. Det står klart.

Den dag räntan går upp kommer det att avslöjas hur många som faktiskt köpt för dyrt. Har man inte råd att idag amortera på lånen kommer man den dag räntan stiger inte ens ha råd att betala räntan. Då kommer en hel del tvingas sälja, på en marknad där priserna går ner. Det vill säga en hel del kommer att tvingas sälja med förlust och kanske inte ens få så mycket betalt att man kan betala av det gamla lånet. Detta kallas att bostadsbubblan spricker.

Vad kan man göra åt detta? Jo, en sak man kan göra är att införa regler som tvingar den som tar lån för att köpa hus att också amortera på lånet. Man kan tvinga den som tar ett stort lån i förhållande till sin inkomst att amortera så att lånen krymper. Vilket är just något som politikerna bestämt. Som en bieffekt har även priserna på bostäder gått ner. Det vill säga något positivt. Går priserna ner blir det fler som skulle få råd att köpa.

Kort sagt. Bostadsmarknaden är sjuk, men amorteringskrav och andra åtgärder kan kanske bota den!

Inga kommentarer: