torsdag 27 april 2017

Mer gnöl på bankerna

» Ännu mer

Nordeas ordförande Wahlroos syn på bankens kunder
Med risk för att jag upprepar mig, så kan jag notera att det inte bara är Swedbank som nu redovisat sitt kvartalsbokslut. Nu har alla de fyra svenska storbankerna offentliggjort sina kvartalsbokslut. Sammanlagt gjorde dessa fyra banker en vinst på nästan 28 miljarder kronor på tre månader. Nordea som är störst gör också störst vinst, nästan 10½ miljarder på tre månader. SEB tjänade drygt 5½ miljarder. Handelsbanken knappt 5½ miljarder och som sagt i går Swedbank med drygt 5½ miljarder. Den totala vinsten blev 27,7 miljarder kronor (27.700.000.000)! Alla fyra ökade sina redan höga vinster. Fortsätter det så här (och det finns inget som talar emot detta) så blir alltså den totala vinsten under det här året drygt 110 miljarder kronor.

Jag kan alltså inte låta bli att plocka fram miniräknaren igen. Varje sekund, dygnet runt, året om går alltså de svenska bankerna med drygt 3.500 kronor i vinst. Varje sekund! Det motsvarar på ett år drygt 11.000 kronor i vinst för varje svensk. Från allra minsta spädbarn till 100-åriga pensionärer. Låt oss räkna lite till. Varje svensk bidrar med drygt 30 kronor i vinst till de fyra storbankerna - varje dag, 7 dagar i veckan året om. När du vaknar i morgon har varenda svensk bidragit med ytterligare 30 kronor i vinst. Varje dag, året om går de svenska storbankerna med drygt 300 miljoner kronor i vinst. Bankernas vinst under ett halvår räcker till hela Sveriges Försvarsbudget - och lite till.

Om jag säger ordet "Girighet", vad tänker ni då på? Hur många av er tänker på någon av de fyra storbankerna? Min avancerade gissning är att en hel del av er helt spontant bara tänker: "Banker".

Men, som sagt. Att betala skatter och avgifter till samhället - det har man inte råd med. Då riskerar man att gå under så att skattebetalarna får rädda dom - igen.Men, vi ska inte vara elaka mot bankerna. Det är ju en verksamhet som gjort sig känd för en stor service mot sina kunder. Kundnöjdheten ligger på topp. Bankerna tillhör de företag som svensken har allra högst förtroende för. Eller.....?

Inga kommentarer: