söndag 30 april 2017

Demokrati

» Olika sorters demokrati

Det finns många former av demokrati. En del av dom är knappast så särdeles demokratiska. Det som får mig att ha så här djupa funderingar är ett par olika "jubileum". USA:s nuvarande president, Donald John Trump, har ju nu varit president i 100 dagar. Ett hundra dagar som väl inte glatt så många mer än hans allra mest fanatiska supportrar och ett antal politiker utanför högerkanten i politiken. I Sverige är det väl främst Sverigedumokrater som glatt sig. I Frankrike var det Marine Le Pen som var glad. I Ryssland blev Putin nöjd över att hans satsning gett utdelning. Hur som helst har Donald Trump slagit flera rekord i USA. Han leder överlägset listan över den president som amerikanerna har minst förtroende för. Han uppges också ha slagit Barack Obama i att hinna med flest golfrundor trots att han kritiserade just Barack Obama för att hellre spela golf än vara president. Läs gärna Peter Fällmar Anderssons sammanfattning av de första 100 dagarna i HD/SDS under rubriken Efter 100 dagar med Trump: vem är redo att åka till Mars? Hur som helst är ju den amerikanska demokratin en version av demokrati. En demokrati där den kandidat som får minst antal röster trots detta kan utses till vinnare. Hur som helst är som sagt inte amerikanen i allmänhet så nöjda med valet av president. Fast allt är förstås medias fel, om man ska tro det amerikanska exemplet på folkvald ledare i varje fall.

Demokratiska val
Ett annat exempel på demokrati är Recep Tayyip Erdogans Turkiet. En "demokratiskt" utsedd diktator som genom en "demokratiskt" genomförd folkomröstning stärkt sin makt ytterligare. Tusentals journalister har fängslats. Det största hotet mot diktaturer är ju verkligheten. Alltså gäller det att ta kontroll över de som sprider verkligheten. Senaste budet är att Wikipedia har blockerats i Turkiet, där står väl för mycket sanningar. Däremot är Europas demokratier officiellt ganska tysta trots allt. Det förklaras av att Erdogan har en liten hållhake på Europa. En liten överenskommelse om att se till så att flyktingar inte kan ta sig till Europa. Kritiserar ni mig för mycket öppnar jag gränsen... Det är ju också en sorts demokrati.

Vi kan ju notera att Frankrike håller på att välja president. Det kan få oss att fundera över att presidentskapet kan se mycket olika ut - men fortfarande är det demokrati. Hur många vet vad Tysklands president heter? I en del demokratier har presidenten ett starkt folkligt mandat och en stor makt. I andra är det bara en person som utsetts för att vara galjonsfigur likt en maktlös kung. Med den skillnaden att presidenten kan avsättas medan kungen sitter på sin tron vad han än gör. Ett demokratiskt presidentskap kan alltså se ut på många olika sätt.

Här i Sverige kan vi ju fundera på om vi är en demokrati? Vårt statsöverhuvud väljs eller utses ju inte på någon demokratisk väg. Hans förfäder importerade helt enkelt för några hundra år sedan likt utländsk arbetskraft för att utföra ett arbete. Sedan sitter han kvar där tills han (eller hon numera också) dör. Då ärvs titeln som statsöverhuvud av en avkomma oberoende av kunskap, kompetens eller demokratiskt stöd. I dag fyller tydligen vårt statsöverhuvud Carl Gustaf Folke Hubertus 71 år. Något som vi inte kan missa om vi följer media. Mediarapporteringen påminner lite om hyllningarna till någon sorts dokusåpakändis. Likt Aftonbladets artikel om att Anna Anka nu har en ny yngre kärlek. Uppgifter som jag ger fullständigt f-n i och som gör att jag skäms för att ha köpt en tidning som bryr sig om att berätta det. De journalister som får i uppdrag att skriva dessa hyllningar undrar jag om dom får det som straffkommendering för att dom glömt städa upp efter sig i personalmatsalen eller något liknande. För det kan väl inte vara så att en journalist känner stolthet efter att ha skrivit den här typen av artiklar. Fast utvecklingen går trots allt mot en utökad demokrati. En undersökning som Demoskop gjort för Expressen visar att förtroendet för Knugahuset minskar. Bland ungdomar har t.ex. bara 27% förtroende för Knugahuset. - "Det är en republikansk strömning som är på uppåtgående" och "Man är skeptisk mot monarkin som statsskick" är slutsatser som Demoskop drar. Kanske slår demokratin igenom även här!

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom val,
inte avel

Slutligen kan vi fundera över hur demokratisk en demokrati ska vara. En demokrati med yttrandefrihet kräver ju att även icke-demokratiska grupper ska ha rätt att framföra sin åsikt - hur vidriga dom än är. Just nu aktuellt av det faktum att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera på 1 maj och att propagera i Almedalen. Var går gränsen för vilka grupper som ska få lov att framföra sina åsikter? Nazistiska NMR (där flera medlemmar är anhållna för "terroristhandlingar")? Islamistiska IS (som tydligen fortfarande inte tagit på sig Akilovs terrordåd i Stockholm)? De första ska uppenbarligen omfattas av den demokratiska yttrandefriheten. Vad skulle hända om en representant för IS sökte demonstrationstillstånd? Var går gränsen för demokratin? Jag ser förresten att det finns ett samband mellan Rakhmat Akilovs terrordåd i Stockholm som krävde fem människoliv och Anton Lundin Petterssons terrordåd på Kronan skolan i Trollhättan som krävde tre dödsoffer för några år sedan. Marie Kide som för några dagar sedan avled av sina skador efter terrordådet i Stockholm överlevde dock terrordådet på Kronan i Trollhättan där hon jobbade. För övrigt kan vi glädjas åt att en av de värre hatsajterna på nätet som konsekvent drivit kampanj mot invandrare och som regelbundet bland annat hängt ut invandrare som misstänkts för brottslighet nu är borta. Den sajt som bland annat hette "Exponerat" har stängts ner. Uppenbarligen har detta samband med att mannen bakom sajten återigen fastnat i polisens nät i jakten på pedofiler!

Inga kommentarer: