tisdag 25 april 2017

Den 25 april

» Åtta rimmar på potta

¤ 1.   Jag läste i gårdagens Metro en artikel som berättar om hur vi "missbrukar" värktabletter. Enligt denna undersökningen käkar 6% av svenskarna värktabletter dagligen. 8% stoppar i sig piller flera gånger i veckan. Det här handlar alltså inte om svårt sjuka personer som på recept tvingas äta smärtstillande. Det handlar om svenskar som stoppar i sig receptfria piller som Alvedon och Iboprofen och liknande. Det här är allvarligt! Pillerna är så lättillgängliga att jag tror att många tror att det är helt ofarligt och stoppar i sig piller nästan som godis. Tar man piller mot t.ex. huvudvärk och ständigt stoppar i sig piller har man mycket snabbt huvudvärk som abstinens för att man inte stoppat i sig dagens piller. Jag talar av egen erfarenhet. Jag har sedan barndomen haft problem med migrän. Utlöst t.ex. av för mycket mörk choklad eller stress. Migränen kommer när stressen är slut. Jag har under en period hamnat i beroende av pillerna. Och att ta sig ur det var inte lätt, det var jobbiga månader. I dag är jag mycket försiktig med pillren. Kanske bättre med lite huvudvärk än beroendet? Receptfria värktabletter är INTE ofarliga!

¤ 2.   Jag såg en tabell över militärutgifterna i olika länder. De länder som ökar sina utgifter mest är just nu USA och Kina. En intressant fråga man kan ställa sig är var hotet mot världsfreden kommer från? Här i Sverige "måste" vi ju öka våra utgifter pga en våldsam upprustning i Ryssland t.ex. Hur allvarligt är det i verkligheten? Enligt SIPRI är de ryska militärutgifterna 69 miljarder dollar. De svenska är drygt 7% av dessa av detta. Å andra sidan är det ungefär samma förhållande om vi tittar på storleken på våra länder. Det intressanta är att t.ex. USA:s militärutgifter är 611 miljarder dollar. Det vill säga nästan 9 gånger så mycket som de ryska. Hela NATO:s militärutgifter är 881 miljarder dollar. Det är nästan 13 gånger så mycket som de ryska utgifterna. De ryska utgifterna är ungefär en tredjedel av de kinesiska. Det tre europeiska NATO-länder som har högst utgifter, Frankrike, Storbritannien och Tyskland har tillsammans dubbelt så höga militärutgifter än Ryssland. Kanske ska vi minska ner snacket om hotet från Ryssland? Det finns bättre metoder att hålla sysselsättningen vid liv i militärindustrin.

Världsautismdagen
¤ 3.   Det händer när man läser tidningsartiklar att man blir riktigt förbannad. I Dagens ETC läser jag om Aran Lalehabbasi. En 24-årig autistisk och förståndshandikappad ung man. Sedan en lång tid har han bott på ett autismcentrum i Stockholm med personliga assistenter. Men så tog det privata företaget Nytida över verksamheten i den allmänna privatiseringsivern. Enligt LSS-beslut har han rätt till dubbelbemanning under vaken tid. Men det skulle sparas in på resurser efter privatiseringen så att det blev pengar över till vinsten. Jag har ju själv en 19-årig son som är svårt autistisk. Jag vet hur viktigt det är med fasta rutiner och lugn och ro. Stämmer inte saker blir det oroligt och han kan bli utåtagerande. Precis det som drabbade Aran. Då skickades Aran till psyket och platsen på Autismcentrat sades upp. Nu får han bo hemma hos sina bröder istället. Jag som trodde att ett boende som ett autismcentrum hade just till uppgift att vara ett boende för autistiska personer. Ack vad man kan bedra sig. Det finns tydligen till för att ge ett överskott på ett bankkonto! Fy fan vad jag blir förbannad! PS. Nytida ägs tydligen av Vardaga...

¤ 4.   Dagens PS sprider i dag en riktig snyfthistoria om vad man kallar "tv-kände Leif-Ivan Karlsson". Nu vet jag inte riktigt vad Leif-Ivan Karlsson är TV-känd för. Men det handlar tydligen om någon form att "reality-såpor". Ett område där jag inte är expert. Hur som helst så är det så synd om honom eftersom han inte får alkoholtillstånd för sin senaste satsning M/S Birger Jarl. Det skulle tydligen handla om en tidigare konkurs som var motivet. Men sedan ser jag att han lät sitt tidigare bolag gå i konkurs bara för att bli av med personalen. För att sedan starta om igen med ny personal. Tänk, jag tycker inte alls synd om Lars-Ivar Karlsson. En sökning på honom ger mig snarare intrycket att beslutet att inte bevilja alkoholtillstånd är ett helt korrekt beslut. Han verkar inte vara en seriös entreprenör utan en oseriös bedragare.

¤ 5.   Visst är det synd om bankerna? Dom har ju mycket stora problem med lönsamheten och tvingas betala höga skatter på sin omsättning! Eller? Kanske är det istället så att bankerna gör enorma övervinster som stiger för varje år samtidigt som bankernas verksamhet till mycket stor del är skattebefriade. När nu Staten vill att bankerna betalar mer i avgift till den s.k. resolutionsreserven utbryter en bankrevolution. Det är något som uppenbarligen bankerna inte har råd med. Det är så synd om er. Ni kanske ska fundera lite på det faktum att svenskarnas förtroende för storbankerna är uselt. Riktigt uselt! - "Våra kunder måste gilla oss" säger Swedbanks VD Birgitte Bonnesen i en intervju i Svenska Dagbladet för ett antal veckor sedan. Ni ska nog i bankernas styrelserum fundera lite till på den frågan. Girighet brukar inte belönas med popularitet. Hur som helst är det uppenbart att bankerna väljer att prioritera girigheten!

¤ 6.   Under mycket uppmärksamhet bröt sig tungt beväpnad polis i söndags in hos en familj från Tjetjenien bosatta i Örkelljunga. Under våldsamma former anhölls sonen och fördas i handbojor till Stockholm misstänkt för inblandning i terrordådet i Stockholm. I dag tisdag har man kommit fram till att han är helt oskyldig och inte har något med terrordådet att göra. Undrar hur mycket hans liv är förstört för lång framtid nu?

¤ 7.   Vi kan notera att Donald Trump sätter nya rekord i att vara impopulär i Sverige. Han klår till och med sådana som Putin i Ryssland och Silvio Berlusconi i Italien. Är det någon som är förvånad?

Åstorp
¤ 8.   Moderaterna i Skåne har ett mycket delikat problem. Domen mot moderaternas toppnamn i Åstorp, Pontus Pålsson, står nämligen fast. Pontus har i sin politiska karriär hunnit med en hel del konflikter. Personalen på kommunkontoret här i Åstorp upplevde honom som ett så stort arbetsmiljöproblem att han "bannlystes" från lokalerna. Det har också varit interna konflikter inom det moderata partiet och många aktiva moderater har helt enkelt lämnat politiken "i protest". I oktober 2015 åtalades Pontus Pålsson för att ha försökt att spåra de källor SVT haft för ett inslag om hans eskapader. Tingsrätten dömde honom för brott mot efterforskningsförbudet. Pontus överklagade men hovrätten fastställde domen. Pontus fortsatte att överklaga till Högsta domstolen. Det är deras beslut som nu kommit - dom tar inte upp ärendet. Moderaterna i Skåne har under hela tiden inte velat kommentera det hela med hänvisning till att den slutliga domen ännu inte fallit. Ärendet blir extra delikat eftersom Pontus Pålsson är son till den f.d. landshövdingen i Skåne Margareta Pålsson. Innan dess var hon riksdagsledamot för Moderaterna under många år med många framträdande uppdrag. Innan dess en av de ledande moderaterna i kommunpolitiken i Åstorp. Det ska bli spännande att få skånemoderaternas kommentar till slut! Nu måste dom kommentera och besluta om eventuella konsekvenser.

Inga kommentarer: