torsdag 20 april 2017

Polkagrisens dag

» Vad är konst?

Jag tänkte att jag skulle vara lite kulturell för en gångs skull. Just nu pågår Konstrundan bland annat här i Nordvästra Skåne. Men vad är egentligen konst? Vem bestämmer vad som är konst? Vad finns det för begränsningar i vad som kan vara konst? Finns det några begränsningar? Och, om det finns begränsningar, vem bestämmer dessa begränsningar? Vilka rättigheter har man som konstnär? Får man göra vad man vill om man kallar det för ett konstverk och man anser att man är en konstnär?

Ett exempel på denna debatt är väl Lars Vilks. Det råder ytterst delade meningar om Lars Vilks s.k. konstverk som han uppfört inne i Naturreservatet Kullaberg. Till exempel byggnadsverket Nimis som, enligt Lars Vilks, är byggd enbart med drivved som flutit iland på Kullaberg. Uppenbarligen räckte inte drivveden eftersom Lars Vilks är dömd för att ha avverkat skog inne i naturreservatet. Han anmäldes av de poliser som var ålagda att skydda honom mot hot! I ett naturreservat får man inte lov att bygga något eller förändra något. Lars Vilks anser dock att eftersom han är konstnär så står han över lagstiftningen. De lagar som gäller alla andra gäller inte honom, eftersom han är konstnär. Just nu är Lars Vilks igång på nytt inne i naturreservatet för att bättra på och reparera sitt "konstverk". Något som naturligtvis Länsstyrelsen inte är så förtjusta i. Det är dom som ansvarar för naturreservatet på Kullaberg. Men Lars Vilks, som lever på att provocera, bryr sig inte om lagar och regler. - "Jag började med Nimis 1980. 1982 upptäckte länsstyrelsen det och nu är de fortfarande på hugget. Det är ju rätt roligt" säger han. Jag skulle gärna vilja veta från Lars Vilks VEM som har rätt att kalla sig konstnär och ställa sig över lagen? Skulle jag få lov att förstöra ett konstverk som Lars Vilks gjort och att kalla förstörelsen för ett konstverk? Skulle jag få lov att gå in i Lars Vilks trädgård och såga ner hans fruktträd - och kalla det ett konstverk?

Tingvallaskulptur
Som ni förstår så tycker jag INTE att konstnärer har rätt att sätta sig över lagen genom att kalla sig konstnär.

Är det här konst? Den här bilden tog jag i går när jag på eftermiddagen tog en cykeltur och bland annat cyklade igenom Tingvallaskogen här i Åstorp (och faktiskt Bjuvs kommun också). Wrams Gunnarstorps slott som äger skogen håller just nu på med skogsavverkning i området. I samband med detta har uppenbarligen en av de skogsarbetare som arbetat i skogen "roat" sig med att skapa detta lilla konstverk av en stubbe. Det kan dels tolkas som slottets emblem, ett "W". Men det kan också tolkas som två kupade händer som formar ett hjärta. Det är åskådaren som bestämmer. Är detta konst? Kan skogsarbetaren med sin motorsåg kalla sig konstnär. Det är ju faktiskt återigen upp till skaparen och betraktaren att avgöra om det är ett konstverk. Jag tycker personligen att det är ett tjusigt verk som gläder mig när jag cyklar förbi. I motsats till Lars Vilks provokationer som jag inte har mycket till övers för.

När dagens "Gatuartister" sprejar graffiti på en järnvägsvagn? Är det konst? Är dom konstnärer? Ska dom ha rätt att göra detta, precis som Lars Vilks anser att han har rätt att göra i ett Naturreservat. Jag kan tycka att en del graffitikonst är vackert. Jag kan tycka att det är ett riktigt konstverk. Medans jag kan tycka att annan graffiti bara är rent kludd och skadegörelse. Men, fortfarande handlar det ju om vad skaparen och betraktaren tycker. Det måste kanske inte vara vackert för att vara konst. Det finns klassiska tavlor som onekligen inte är vackra, men det är kanske ändå konst. Återigen handlar det om vad skaparen och betraktaren anser. Fast fortfarande tycker jag att samma regler gäller för gatuartister som borde gälla för Lars Vilks. De lagar som finns gäller ALLA. Även dom som kallar sig konstnär. Man står inte över lagen bara för att man valt att kalla sig konstnär. Det gäller Lars Vilks, det gäller graffitkonstnärer och det gäller mig.

I går var det tydligen Adolf Hitlers födelsedag. För att "fira" detta har ett antal nazister runt om i landet hissat hakkorsflaggor, satt upp banderoller med nazistiska budskap eller helt enkelt bara sprejat hakkors på olika ställen. Är detta konst? Ska svinen ha rätt att komma undan eventuella anmälningar och liknande genom att kalla sig konstnärer och hävda att det är konstnärskap dom sysslat med? I viss mån verkar polisen nog tycka så. En familj i Borlänge som engagerat sig i det antirasistiska arbetet fick i veckan ett blodigt hakkors målat i trappuppgången. Dom ringde polisen som lovade att komma. Dock verkar polisen redan ha skrivit av ärendet utan något besök och utan att ha brytt sig om hotet. Dom tyckte kanske att det var ett konstverk?

Något som däremot inte verkar vara någon konst är att slippa betala skatt för storföretagen. Dagens ETC har granskat vilka storföretag som betalat någon bolagsskatt i Sverige 2015 (sista året som är klart). Det verkar inte vara någon konst att slippa betala bolagsskatt. Det diskuteras ju att sänka bolagsskatten i Sverige från 22% till 20%. Redan i dag ligger den svenska nivån internationellt på den lägra halvan. Men att sänka verkar inte ha någon betydelse eftersom bolagen ändå inte betalar något. Enligt ETC:s granskning betalade till exempel AB Volvo (lastbilsbolaget) - LM Ericsson - Geely holding (äger Volvo PV) - Skanska - Electrolux - SCA - Sandvik - Securitas - Nordstjärnan (äger bl a NCC) - SKF - Axel Johnsson holding AB (Åhléns, Hemköp, Willys m.m.) och Corral Petroleum holding AB (Preem) inte ett öre i bolagsskatt 2015. Det verkar inte vara någon konst att slippa betala skatt. Jag önskar att jag också kunde ha den konsten!

Se där, där fick jag till lite politik också. Njut nu av våren, njut av den konst du själv tycker är konst. Men, följ lagen!

Inga kommentarer: