lördag 15 april 2017

Påsktankar

» Lärdomar att dra

En av de mer läsvärda skribenterna i svensk media är Svenska Dagbladets Andreas Cervenka. Under rubriken "Apokalypsen hänger som en skugga över samtiden. Samhällets elit har redan börjat förbereda sig" skriver Andreas Cervenka om hur de privilegierade i främst USA håller på att förbereda sig för den stora katastrofen. Så är t.ex. den första bunkern, The Survival Condo Projekt i Kansas, helt uthyrd. Det handlar om en 15 våningars underjordisk bunker med stora lyxlägenheter för 3 miljoner dollar stycket som ska klara sig utan kontakt med omgivningen i fem år. En ny bunker byggs nu. Rikt folk med för mycket pengar i främst USA, men även på andra håll, förbereder sig för den totala katastrofen och bunkrar upp. Så har t.ex. mer än hälften av alla IT-miljardärerna i Silicon Valley skaffat sig någon form av "apokalypsförsäkring". - "Några av de människor som blivit ofattbart rika genom att spå framtiden tycks nu alltså kalkylera med en mörk morgondag" noterar Andreas Cervenka. Vad är det då som man är så livrädda för? Jo, det är faktiskt inte krig eller naturkatastrofer! Det handlar om en rädsla för en politisk och social kollaps i spåren av de kraftigt ökade klyftorna i samhället. Det är de superrika som blir hastigt rikare medan de flesta lämnas kvar på perrongen när tåget går. De 25 rikaste hedgefondsförvaltarna i USA tjänar tillsammans lika mycket som alla förskollärare i hela USA för att ta ett exempel. Liknande jämförelser går att göra runt om i världen - även i Sverige som är ett av de länder där klyftorna vuxit snabbast under senaste åren. Något som varit en medveten politik från de politiker som styrt de senaste 10 åren.

Har dom anledning att vara livrädda? Kanske, kanske inte. Erfarenheterna från t.ex. terrordådet i Stockholm visar att människan inte alls i gemen är en egoistisk feg varelse. Vi är medmänniskor som är villiga till mycket stora uppoffringar för andra om vi måste och om det behövs. När de stora katastroferna inträffar ställer vi upp och hjälper våra medmänniskor. Det behöver inte vara ett terrordåd, det kan vara en trafikolycka, det kan vara någon som blir akut sjuk, det kan vara en brand. Det kan vara mycket. Men människor är faktiskt först och främst medmänniskor. Det kanske inte gäller de flesta av dessa hedgefondsförvaltare i USA, eller IT-miljardärer i Silicon Valley eller svenska Riskkapitalister eller andra slipsnissar. För en majoritet av dessa gäller inget annat än att till nästa månad ha tjänat ytterligare några miljoner eller miljarder. Men även i dessa grupper finns det faktiskt mänskliga varelser och inte bara pengamaximerande robotar.

Betonggrisar till salu
Kan vi då skydda oss mot dessa katastrofer? Just nu i dag handlar diskussionen i Sverige om hur vi ska skydda oss mot nya terrordåd. Som om det finns en möjlighet att skydda sig. Naturligtvis ska det sättas upp betonghinder och liknande i städerna, tycker man. Allt för att förhindra att galningar kör ihjäl folk med lastbil. Problemet är att om dessa skydd ska vara effektiva så blir dom också så effektiva att dom stoppar ambulanser och brandbilar osv från att ta sig fram. Annars kan dom gärna få ett tips av mig. I Helsingborg finns mängder med enorma betonghinder som skapades under 2:a världskriget för att stoppa tyska stridsvagnar. Dom kom aldrig till användning, men står utplacerade på olika ställen runt om i staden. Bilden tog jag i går under en promenad på Landborgen. Jag garanterar att ställer man upp ett par av dessa betongklumpar så rätt ställe så blir det totalstopp även för en rejäl Scaniadragare. Om det sedan är rätt metod är jag dock tveksam till.

Tyvärr är jag tveksam till om det är den rätta metoden att förhindra terrordåd. Enskilda idioter kan vi nog aldrig skydda oss från. Det mest effektiva är nog att se till att ingen hamnar i en situation att man begår den här typen av handlingar. Anton Lundin Pettersson, John Ausonius, Peter Mangs som är tidigare "terrorister" på den andra planhalvan är alla människor som faktiskt var i behov av vård redan innan det slagit slint helt och hållet. Uppenbart är att detsamma gällde Rakhmat Akilov (eller vilket namn vi nu ska använda för denna man). Begick han sitt dåd för att kämpa för IS eller gjorde han det som hämnd på Sverige för att vi inte ville tro på honom? Eller var han helt enkelt bara "sjuk"? Vidare utredning kommer säkert att visa vilket som var den utlösande faktorn. Vi kan notera att IS fortfarande inte har tagit på sig det hela!

Non Violence i Malmö
Ett sätt att skydda oss från effekterna av den här typen av dåd är att se till att vi alla vet hur vi ska handla. Det var ju uppenbart att det fanns mängder med människor i närheten när det hände i Stockholm som faktiskt visste vad dom skulle göra. Dels handlar det om sjukvårdspersonal som råkade finnas på plats. Men det är också uppenbart att många kunde ge akuthjälp av andra skäl. Kanske tack vare alla de utbildningar i Första hjälpen som ju i dag ges på arbetsplatser. Detta aktualiserar vad jag själv sagt länge. Sverige borde införa en värnplikt för ALLA. Inte för att så många ska få lära sig att skjuta och döda utan för att vi ska lära oss att skydda och hjälpa. Risken för att Sverige ska invaderas av främmande makt är i stort sett obefintlig. Det militära försvaret finns mest till som någon form av avskräckande verksamhet och för att hålla företag som dagens Saab igång. Däremot är det stora risker för att vi kanske hamnar i en situation som terrordådet i Stockholm, en trafikolycka, en anhörig som får hjärtstillestånd, en lägenhetsbrand, en skogsbrand, en översvämning eller att någon vi möter på gatan plötsligt segnar ihop. Vi borde alla lära oss hur vi ska göra med Första hjälpen, släcka bränder eller vad som nu kan hända. In med alla för en kort värnplikt och lär oss allt detta. DÅ, får vi ett mycket säkrare samhälle. Det är väl egentligen bara den Sverigedumokratiska svansen som tycker illa om det solidariska samhället. Dom följande båda citaten från framträdande representanter från dessa grupper av högerextremister som jag nämnde för några dagar sedan säger en hel del om vilka tankar som snurrar runt i dessa förvirrade hjärnor.
- "Det är något allvarligt fel på svenska folket. Dom borde vara rasande, inte kärlekstörstande"
- "Showen på Sergels Torg var något av det mest groteska jag sett. Visar ett senilt folk som inte vill överleva"
Var ju ett par sådana exempel. Även till detta foto är förresten er bloggare skyldig.

För övrigt ser jag ytterligare ett exempel på att vi ska vara lite kritiska till allt vi hör och ser i media. För några dagar sedan utfördes ju ett sprängdåd mot fotbollslaget Borussia Dortmunds spelarbuss. På platsen hittades flera lappar där IS tog på sig attacken. Nu ser jag att tyska åklagare börjar bli allt mer övertygade om att det i själva verket är tyska högerextremister som ligger bakom dådet. Men som lagt ut lapparna för att kasta skulden på IS och sätta igång nya förföljelser av muslimer och andra invandrargrupper. Vi har ju haft flera tidigare dåd på flera håll i världen som utförts just med mål att få till stånd ett "raskrig" eller motsvarande. Reaktionen hos många inom den Sverigedumokratiska svansen doftar av besvikelse över att dådet i Stockholm inte fick den effekten.

Tyvärr är det dock så att de högerextremistiska och rasistiska partierna runt om i Europa har en form av teflonyta. Skandaler biter inte på dom. Är det någon som tror att t.ex. skandalen med hur Marine Le Pen och hennes parti Nationella fronten för att rädda sin egen partiekonomi lurar EU på stora belopp får någon effekt på stödet för henne i presidentvalet? Precis som upprepade skandaler med Sverigedumokratiska politiker som trampar i klaveret inte har någon betydelse för stödet för SD - det nya Teflonpartiet.

Inga kommentarer: