fredag 28 april 2017

Om samhällsplanering

» Cykla mera

Det är nyttigt att cykla. Enligt undersökningar så är det nästan hälften så stor risk att den som cyklar till jobbet drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar eller får cancer jämfört med den som tar bilen till jobbet. Vårt samhälle skulle alltså tjäna mycket pengar på att locka människor till att röra på sig helt naturligt. Att cykla till jobbet istället för att ta bilen. Att cykla och handla istället för att ta bilen. Att barnen cyklar till skolan istället för att skjutsas i bilen. Men, det är faktiskt inte så vi bygger vårt samhälle. Vi bygger ett samhälle som bygger på det självklara att det är bilen som gäller.

Mindre modern cykel
Nu ser jag att Regeringen påstår att dom vill locka fler att cykla. Bland annat ska 75 miljoner satsas på att få fler att cykla. Dessutom har man enligt infrastrukturminister Anna Johansson för avsikt att ändra en del trafikregler för att underlätta för cyklister. Är detta då ett seriöst förslag?

En förutsättning för att locka flera att cykla är naturligtvis att göra det lättare och naturligare att ta cykeln och samtidigt göra det "bökigare" att ta bilen. Ska något sådant hända så krävs det inte bara att man pratar om det. Kommunerna måste bruka allvar med att skapa en samhälle där det är enkelt, naturligt och säkert att ta cykeln. Men det krävs också att t.ex. skolor, affärer och annat skapas på ett sätt så att den som cyklar känner sig välkommen.

Stolpe i cykelbana
Hur ser cykelbaneutbyggnaden ut i våra kommuner? Är det en seriös satsning eller bara något man gör för syns skull för att man måste. Låt mig ta min egen kommun Åstorp som exempel. Åstorps kommun har tre större samhällen. Åstorp, Kvidinge och Hyllinge. Det är mindre än en mil emellan. Nyvång som också brukar räknas är i stort sett sammanvuxen med Åstorp. Mellan Åstorp och Kvidinge finns en utmärkt cykelväg. På några sträckor på vanliga vägar (med mycket lite biltrafik) och däremellan anlagd cykelbana. Men verkligheten är att den som cyklar regelbundet garanterat inte hela vägen använder den cykelväg som är utmärkt. Det innebär nämligen krångel och omvägar utan på vissa delar cyklar man "raka vägen" istället. Den cykelvägen är till del planerad för att det ska vara "fint", inte för att vara praktiskt. När det gäller cykelväg mellan Åstorp och Hyllinge - så finns det inte. Det har nog en gång planerats, men den anlagda cykelvägen tar helt enkelt slut där själva Åstorp slutar. Det har den gjort i mer än 5 år. Hela vägen mellan samhällena får man trängas på krokiga och smala vägar med lastbilar och bilar som kör som idioter. Alltså ingenting som lockar till att cykla. Överhuvudtaget är det så (i stort sett överallt) att cykelbanor är något man anlägger lite här och där när det passar, tyvärr helt utan någon långsiktig plan. Cykelbanorna går inte närmaste vägen utan innebär snarast stora omvägar. Det är inte alls ovanligt att efter en sträcka finns det cykelbana på ena sidan om vägen, sedan kommer en sträcka utan separat cykelbana och efter tag dyker det upp en cykelbana på andra sidan vägen. I städer med lite mer trafik är det inte alls ovanligt att cyklister i olika hastigheter trots det ska samsas med gående på samma smala kombinerade gång- och cykelbana. Till detta kan vi lägga att cykelbanor ofta anläggs med mycket sämre underarbete. Vilket får till resultat att växande rötter och annat efter några år förvandlar cykelbanan till ett tvättbräde. Eller som den här bilden från grannkommunen Ängelholm där vägskylten placerats mitt i cykelbanan. Ett fenomen som faktiskt inte ens är unikt.

Ett annat problem är var man gör av cykeln när man vill parkera den. Tar man bilen till affären är det naturligt att det anläggs rejäla parkeringsplatser. Var ställer du cykeln? Ibland finns det några undanskuffade cykelställ. Ibland inte alls. Det finns många affärer som uppenbarligen inte vill ha cyklande besökare. Anlägg rejäla cykelställ under tak med praktiska mellanrum mellan cyklarna så att man får plats att ställa ifrån sig cykeln. Hur ser det ut utanför skolor? Det har gått så långt att föräldrarna kör sina barn till skolan eftersom trafikmiljön utanför skolorna upplevs som livsfarlig för den som cyklar. Dom farligaste bilisterna utanför dessa skolor är just stressade föräldrar som lämnat sina barn med bilen! Som ni förstår är jag cyklist. Jag har valt att klara mig utan bil. Men ibland blir man rejält förbannad. Det innebär regelbundet att man undrar hur politiker och affärsmän egentligen har tänkt, om dom nu har tänkt? Dom har helt enkelt förutsatt att vi alla är bilister. Talet om att locka till cyklande är helt uppenbart mest prat utan handling. Är det dags för en seriös satsning nu? Jag hoppas men är tyvärr pessimist.

Inga kommentarer: