lördag 29 april 2017

Om miljön i smått

» Hänsynslösa rökare

De mest hänsynslösa egoister som finns är rökare! I dag tänkte jag hacka på denna grupp pga den totala hänsynslöshet som präglar rökare när det gäller nedskräpning i naturen. Ungefär 80% av det skräp som ligger slängt i naturen är tobaksrelaterat. Mängden skräp som ligger slängt i våra samhällen ökar, och som sagt, det mesta kommer från missbrukare av tobak. Det är först och främst cigarettfimpar men också cigarettpaket och snusprillor. Det är en fruktansvärd hänsynslöshet som präglar först och främst rökare! Man räknar med att fimpen från ungefär 75% av de 6.000 miljarder cigaretter som röks i världen på ett år bara slängs på marken. En svensk rökare slänger i genomsnitt 1,7 fimpar på marken varje dag. 62% av det skräp som ligger slängt i vår miljö är en cigarettfimp.

Cigarettfimp
Rökare är helt enkelt totalt hänsynslösa. Det är uppenbart att tobaksröken och nikotinet angriper hjärnan och gör rökare "dumma i bollen". En snusare spottar i normalfallet inte bara ut sin prilla även om alldeles för många gör det. En godisätare slänger i normalfallet inte bara papperet på marken även om det förekommer alldeles för ofta. Och så fortsätter det. Men, en rökare släpper bara fimpen på marken utan att tänka, utan att skämmas, utan att fatta ett dugg. Jag gjorde via tåg ett besök i Helsingborg i dag. Medan vi väntade på tåget på perrongen här i Åstorp var det två rökare som också väntade på tåget. Både släppte bara fimpen på marken när tåget kom in. Ett helt normalt beteende bland rökare. Titta på marken medan du går, man undrar vilka svin vissa människor är.

Rökare är helt enkelt totalt hänsynslösa!

Låt mig därför avsluta med att citera Wikipedia: - "Filtret, som ofta är det som finns kvar, innehåller bland annat cellulosaacetat och kadmium. Nedbrytningstiden är mellan ett och fem år. Regn och vind för ofta fimpar till vattendrag där de påverkar vattenlevande djur och växter som fiskar, musslor och alger. De små kräftdjuren daphnier, som utgör en viktig del i den marina miljön, är mycket känsliga för fimpar. En fimp i 8 liter vatten dödar daphnierna i vattnet." Fast sån't biter inte på rökare. Dom är totalt hänsynslösa!

För övrigt kan jag inte motstå att presentera dagens citat: - "Inte sedan 2009 har andelen börsbolag vars rapporter överraskat positivt varit så stor." Detta i ett land som styrs av en så företagarfientlig regering som i Sverige! Citatet är från dagens Dagens Industri.

Inga kommentarer: