söndag 23 april 2017

Världsbokdagen

» Att utmana ödet

I dag tänkte jag vara riktigt modig. Jag tänkte tycka till lite om det franska presidentvalet. Det modiga med detta är att när jag skriver det så vet vi inte hur det gått. Men när ni läser så är det mycket sannolikt att ni redan har facit. Detta är naturligtvis att utmana ödet.

Frankrike
Frankrike har ju ett presidentvalsystem som kan omfatta två omgångar. Skulle ingen av kandidaterna få egen majoritet av rösterna (och det sker "aldrig") så blir det en andra omgång mellan de två kandidater som i första omgången fått flest röster. Detta kan ju skapa spännande allianser inför andra omgången. Hur som helst så finns det mängder med kandidater. Längst till höger hittar vi Nationella Frontens Marine Le Pen. François Fillon representerar högerpartiet Republikanerna. Benoit Hamon som representerar vänsterpartiet Socialisterna. Emmanuel Macron som tidigare suttit i vänsterregeringen, men som nu skapat sitt eget parti någonstans i mitten. Slutligen Jean-Luc Mélenchon som representerar den Radikala vänstern. Dessutom finns det en uppsjö av kandidater helt utan chans. Den som ligger sämst till är Socialistpartiets Benoit Hamon som med största sannolikhet kan räknas bort med tanke på hans partikamrat nuvarande president Mitterands impopularitet.

Att ingen av de återstående kommer att få egen majoritet står utom allt tvivel. Snarast handlar det om vilka av dessa fyra som lyckas komma så nära 25% som möjligt. François Fillon har troligtvis fifflat lite för mycket för att ha en chans. Det har bland annat handlat om att anställa familjen för skattepengar medan dom i verkligheten inte har gjort ett dugg. Min gissning är att Fillon får räknas som utslagen. En annan som fifflat med bland annat EU-pengar för att finansiera sin valkampanj och rädda partiets usla ekonomi är Nationella Frontens Marine Le Pen. Men detta precis som att hennes valkampanj till mycket stor del finansierats av ryska intressen lär inte få så stor betydelse. Precis som Sverigedumokraterna i Sverige (och Donald Trump i USA osv) så är Nationella Fronten ett tydligt exempel på s.k. teflonpartier. Skandaler bara rinner av dom. Troligtvis står den Radikala vänsterns Jean-Luc Mélenchon för en allt för radikal politik för att ha en chans. En andra omgång mellan Marine Le Pen och Jean-Luc Mélenchon är etablissemangets mardröm. Båda är ytterst EU-negativa och står för en politik som skrämmer livet ur etablissemanget. En andra omgång mellan dessa två skulle dessutom vara ganska svår att förutse eftersom många väljare troligtvis skulle vägra att rösta på någon av dom.

Det troliga resultatet av första omgången är därför att de två "vinnarna" blir just Marine Le Pen och Emmanuel Macron som brukar betecknas som representera "Mitten". Han utsätts därför för den kanske fulaste kampanjen med spridande av lögner. Bland annat påstås han egentligen vara homosexuell eftersom han är gift med en 24 år äldre kvinna. Ett äktenskap som finns bara för att dölja hans homosexualitet.

Min gissning är alltså att Le Pen och Macron är de två vinnarna av första omgången. I andra omgången vinner sedan Emmanuel Macron eftersom han med största sannolikhet är den som kan locka till sig flest av de väljare som i dag stödjer de förlorande kandidaterna. Hur som helst, bara vi slipper ännu en av Putins marionetter, Marine Le Pen.

För övrigt kan jag inte låta bli att tycka till om hur det går när man allierar sig med den extrema högern som Sverigedumokraterna. I skånska Hässleholm lierade sig ju Moderaterna (inkl. bl.a. Kd och L) med just Sverigedumokraterna för att störta det styre som fanns och som var en koalition mellan Socialdemokraterna och Centern. Istället tog man för en dryg månad sedan över styret i staden och tillsatte bland annat sverigedumokraten Ulf Erlandsson som kommunalråd. Det tog mindre än en månad innan han tvingades avgå efter avslöjanden om en hel del lik i lasten. Som resultat hoppade hans SD-supportrar i kommunfullmäktige också av på löpande band. Efter lång tid har nu SD lyckats skrapa ihop en del kandidater att ta över men nu verkar Moderaterna ha dragit öronen åt sig. Moderaterna har deklarerat att dom vid kompletterande val i kommande vecka inte kommer att rösta på SD:s kandidat. Vilket innebär att med största sannolikhet kommer en centerpartist och en socialdemokrat ta över viceposterna efter de avhoppade sverigedumokraterna. Fast i Hässleholm går inget att förutse. Kalabaliken fortsätter.

Inga kommentarer: