lördag 11 januari 2014

Tuff tuff tåg

Vem ska avgå? Från många håll ställs krav på att Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm ska avgå. Senaste uppgiften är att en lokförare på ett X2000-tåg som passerade olycksplatsen en timme före godståget som spårade ur direkt varnade Trafikverket för att något var fel på sträckan. - "Small till som fan" uttryckte han det som. En varning som uppenbarligen lämnades utan åtgärd. Att kraven på Gunnar Malms avgång sprider sig är begripligt. Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Dagens Nyheter för att ta några exempel. Och jag tror faktiskt att vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd inom kort offrar Gunnar Malm för att slippa att själv ta konsekvenserna av fiaskot.

Statens Järnvägar
Gunnar om Gunnar och en Gunnar till: I Dagens Helsingborgs Dagblad skriver Gunnar Bergdahl om en annan Gunnar än Gunnar Malm nämligen Gunnar Alexandersson som också är inblandad i härvan med fiaskot med den avreglerade svenska Järnvägstrafiken. 2008 blev Gunnar Alexandersson engagerad av något som heter "Tågoperatörerna", en organisation för de 40-tal privata företag som vill tjäna slantar på den avreglerade järnvägstrafiken. Något som många för länge sedan insett var ett fiasko. Förra året avgick han därifrån. Ett par månader senare kände sig Högerregeringen tvingade att utreda "konsekvenserna av järnvägssektorns avreglering". Och en sådan utredning kunde ju gett en del svar. Bland annat om de problem som fick den f.d. Moderatledaren Ulf Adelsohn att i ren protest avgå som styrelseordförande för SJ. Men för att får rätt svar på utredningen om konsekvenserna av avregleringen tillsatte man just Gunnar Alexandersson för utreda det hela. Dvs en person som arbetat för att sprida avregleringen sattes att utreda dess konsekvenser! Men på så sätt var man ju säker på att inte få något olämpligt resultat av utredningen. Och mycket riktigt visade utredningen att det inte fanns några problem och att det inte går att vända tillbaka. Det bästa som kan göras är att byta ut vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd!

Och så en väljarundersökning förstås: I går presenterade Expressen sin senaste undersökning som görs av Demoskop. Och den var nog ingen glad läsning för Stridshingsten Fredrik Reinfeldt. Undersökningens stora vinnare är Miljöpartiet som ökat till 11,1% (+2,8) följt av Socialdemokraterna som ökat till 34,7% (+1,6) samt Centerpartiet på 4,5% (+1,0). De stora förlorarna är Vänsterpartiet som får 6,5% (-1,8) och Folkpartiet på 5,8% (-1,2) och Moderaterna på 22,3% (-1,1), Sverigedemokraterna på 9,8% (-0,7) och Kristdemokraterna på 3,6% (-0,6). Totalt ökar de Rödgröna till 52,3% (+2,6) medan Högerblocket får 45,9% (-2,7). Högeralliansen utan SD får 36,1% (-2,0) vilket ger den största skillnaden mellan de tre Rödgröna partierna och de fyra partier som utgör det som kallas Högeralliansen som uppmätts i Demoskops undersökningar. Eftersom Kd skulle åkt ut skulle Högeralliansens riksdagsunderlag räknas på 32,5% vilket gör att Socialdemokraterna ensamma i en Riksdag skulle varit större än hela Högeralliansen. Vi kan också konstatera att en koalition S + Mp skulle vara större än hela Högerblocket inklusive SD. Jag tror att Stridshingsten får sätta igång sin slutspurt snart och inte bara låta sina ministrar trampa i klaveret. Exemplifierat av Jan Björklunds skolfiasko och Catharina Elmsäter-Svärds järnvägsfiasko nu senast.

Inga kommentarer: