onsdag 15 januari 2014

Privatiseringsraseriet

Bättre upphandling: EU är på väg att låta kommunerna väga in annat än priset när man gör upphandlingar. Svenska kommuner, landsting, stat osv gör upphandlingar värda närmare 600 miljarder kronor. Något man är "tvingade" till att göra så fort man ska köpa något. Det officiella motivet till detta uppges vara att man ska spara pengar. Det underförstådda syftet är att privatisera så mycket som möjligt. I praktiken innebär det ofta en fördyring för den skattefinansierade verksamhet som tvingas till dessa upphandlingar. Och ofta också sämre service / produkter eftersom man sedan tvingas välja det billigaste anbudet trots att man vet med sig att det finns "bättre" anbud. Har man sedan riktig otur så överklagas upphandlingen (vilket sker mycket ofta) vilket skapar ytterligare kostnader, förseningar och besvär. Men det är mycket vi måste genomlida för att uppfylla privatiseringsivrarnas drömmar.Nu är dock EU på väg att godkänna (jo, det är därifrån det hela styrs - inte från Riksdagen) att man lägger in en värdering av sådant som miljöhänsyn, att arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal och annat. Fast det verkar inte riktigt passa Arbetsgivarorganisationen Almega. Man kan ju tycka att Almega skulle ytterligare betona vikten av seriösa leverantörer av hög kvalitet istället för "lägsta pris till vilket pris som helst". Annars ser jag att "skandalföretaget" Attendo nu är så lönsamt att man vill gå till börsen och erbjuda fler att tjäna en hacka på våra skattepengar.

Det svenska försvaret: Ännu fler politiker på högerflanken går nu ut och kritiserar den svenska Försvarspolitiken. Nu är det dags för Folkpartisten Allan Widman som säger: - "Helheten fortsätter tyvärr att nedgå!" Det blir allt mer uppenbart att det är Finansminister Anders Borg som styr (och för honom gäller inget annat än sänkta skatter) och då får hans partikamrat Försvarsminister Karin Enström att likt en nickedocka upprepa vad Anders Borg sagt till henne att säga. Dvs att det går bra!

Om medvetna prioriteringar: Men vi får glädjas åt att vi fått sänkta skatter. Tyvärr verkar det pga detta i år bli ett underskott i budgeten på 87 miljarder kronor (det är 9 nollor i det beloppet - men det är i varje fall färre nollor än det finns i den regering som skapat underskottet). Min 92-åriga mamma som nu är på gång att få sina besked om kommande pensionsutbetalningar för 2014 från Pensionsmyndigheten, KPA och SPV kan nu glädjas åt att hennes utbetalda pension troligtvis inte sjunker med mer än en hundralapp. Hur mycket har Anders Borgs inkomst sjunkit med vid årsskiftet? Eller Fredrik Reinfeldts inkomst? Att dom inte skäms!

Om Järnvägsfiaskot: Jag läser en artikel i Svenska Dagbladet där trafikbolaget Scandfibre nu meddelar att dom inte kommer att fortsätta satsningen på järnvägstrafik. Det blir fler lastbilar istället för de papperstransporter som man är störst på i Sverige. - "Det är livsviktigt att det fungerar som det ska. Fabrikerna producerar sju dagar i veckan, dag och natt. Om det blir störningar i vår trafik kan det få stora störningar i fabrikerna" motiverar man en ökad satsning på lastbilar istället. Och fortsätter: - "För något år sedan trodde vi att vi skulle öka järnvägstrafiken. Men eftersom det sker många urspårningar och järnvägen är förhållandevis dyr kommer vi inte öka järnvägstrafiken nämnvärt, vi kanske snarare minskar den något".

Dagens citat: - "De har en bra dialog med industrin, men de ska inte slå sig för bröstet och säga att de ökar satsningarna på järnväg. Jag har räknat själv den satsning de pratar om innebär ingen ökning av anslagen, snarare något mindre. Det är för mycket snack och för lite verkstad, helt enkelt." Där fick Catharina Elmsäter-Svärd så att hon borde fundera över sin framtid!

Inga kommentarer: