lördag 18 januari 2014

Tåg, knark och moderater

Dagens järnvägsfunderingar: Från Miljöpartiet kommer ett förslag på hur den svenska järnvägen ska fungera bättre. Ge SJ ensamrätt på trafiken istället för att olika bolag ska konkurrera om den plats på spåren som finns. Men det tycker inte vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd är någon bra idé. Det är olagligt säger hon. Men, kära Catharina, det är politikernas uppgift att stifta lagarna. Så om något med nuvarande lagar är olagligt är det politikernas uppgift att stifta lagar som gör det lagligt om det finns en majoritet för detta. I Dagens Nyheter undrar Ewa Stenberg om det finns någon väg tillbaka. Och berättar att EU är på väg att "kräva" en avreglering av järnvägen inom övriga EU med Sverige som förebild. Men EU har ju å andra sidan aldrig utmärkt sig för genomtänkta förslag! Och sedan kan man välja att blunda också i debatten. Det är inte bara vår ansvariga moderata minister som gör detta - blundar alltså. Ett lätt skratt gav jag upp när jag läste gårdagens ledare i Kristianstadsbladet med rubriken Marknaden älskar tågen som inleds med: - "Investeringarna har inte hängt med sedan tågresandet åter blev modernt. Avregleringen är inte boven." Och sedan argumenterar man förtvivlat för att lägga skulden på allt utom avreglering och privatisering. Fast när man ska ta fram exemplen så glömmer man att ens nämna de stora problem som skapats just genom avregleringen och privatiseringen av underhållet. Det är alltså samma lägstbjudande företag som inspekterar, underhåller och sedan kontrollerar. Den idiot som inte inser att detta skapar problem ska inte skriva ledare i tidningar.

Nej till Cannabis
Så kan det gå: Sedan den amerikanska delstaten Colorado legaliserat försäljning av cannabis har priserna ökat och den svarta marknaden exploderat! Inte var det väl det som var tanken?

Dagens skratt: Det måste vara det jag inte kan undvika när jag ser dessa fyra exempel på Moderatpolitiker med dåligt samvete som inte längre vill prata med reportern. Min personliga favorit är nog Ulf Kristersson som trots denna skandal kunde fortsätta sin politiska karriär och är nu sedan 2010 Socialförsäkringsminister. Men han lär ju ha fått en god inblick i utsattas situation via sitt boende. Det kan påpekas att just 2010 flyttade Ulf Kristersson till en ny lägenhet - som han kunde disponera tack vare sin personliga bekantskap med bostadsbolagets VD så han slapp stå i bostadskön. Som Socialförsäkringsminister har Ulf Kristersson arbetat hårt för att straffa sjuka människor, som enligt han egentligen bara är lata. Och ett par citat från två böcker som Ulf Kristersson skrivit för några år sedan kanske förklarar vilka bevekelsegrunder han har för sin politik.
1. I boken "Non working generation" skriver han bland annat: - "Det är nästan som Apartheidpolitiken i Sydafrika" om den svenska modellen av välfärdspolitik.
2. I boken "Generationskriget" kallar han den äldre generation: - "Homo bidragus", ord som ju säger en hel del om varför den svenska välfärdspolitiken under Moderaterna ser ut som den gör.

Dagens Sverigedemokrat: Jag utnämner Mats Dagerlind till denna utmärkelse för följande twittercitat: - "Utan kolonialismen hade Afrika fortfarande varit en kontinent av primitiva infödingsstammar. Dom har oss att tacka för allt." Dra ner ridån!

Inga kommentarer: