fredag 31 januari 2014

Hoppet är det sista som överges

Annie Lööfs haveri: Centerpartiet håller en tvådagars kommunträff i Malmö. 600 kvarvarande centerpartister ska träffas för att försöka rädda vad som räddas kan. Och uppvaknandet för Annie Lööf i dag på morgonen kan inte ha varit det allra bästa. Dagens Nyheter presenterade sin väljarundersökning som visade på rekordlågt förtroende för Centern. 3,1% (-1,7) är de sämsta siffrorna någonsin för Centern. Men Annie Lööf verkar ha tagit uppiggande tabletter. Hon har nämligen som mål att Centern ska få högre stöd i valet än vid förra valet då man fick 6,6%. Hon har bra betalt för att vara optimist! För övrigt krymper Centern rejält. 2009 hade partiet drygt 43.000 medlemmar. 2013 var siffran knappt 29.000. Centern är i kris. En kris som är en kris för hela Högeralliansen och därmed för Moderaterna.

Jonas Sjöstedt
Mer väljarundersökningar: Både Dagens Nyheter och TV4 har på mindre än ett dygn presenterat sina undersökningar. Undersökningar som har många likheter. Båda placerar både Centern och Kristdemokraterna under 4%-spärren. Skillnaden är väl att DN är ännu tråkigare läsning för Annie Lööf och Göran Hägglund än TV4. Och båda har Vänsterpartiet som den stora vinnaren. I DN:s undersökning har Vänsterpartiet till och med passerat Sverigedemokraterna som degraderas till 5:e största parti och får hela 9,1%. Den punkt där det skiljer sig rejält är egentligen för Sverigedemokraterna som har en smärre uppgång till 11,0% hos TV4 men en nedgång till 7,3% hos DN. Hos DN leder de Rödgröna med 53,1% mot 45,2% för hela Högerblocket. Högeralliansen får bara 37,9% och utan C + Kd som ju åker ut blir det bara 31,4%. Hos TV4 får de Rödgröna 51,1% mot Högerblockets 47,6% och Högeralliansens 36,6% och utan C + Kd som ju åker ut bara 29,6%. Men Annie Lööf ska ju mer än fördubbla sitt stöd till valdagen och Stridshingsten Fredrik Reinfeldt räknar ju också med stora framgångar så det blir nog spännande ändå.

Om svensk migrationspolitik: Det händer att även en anställd vid Migrationsverket undrar över de beslut som fattas av Migrationsverket. Det är tur att det ibland finns någon annan som kanske kan ändra hårresande beslut. Jag ser nu att Europadomstolen, i varje fall tillfälligt, stoppar utvisningen av 18-åriga Sara till Etiopien. Hon har bott i Sverige under 6 år med vad hon trodde var hennes pappa. En pappa som haft ansvar för henne sedan hon var 4 år. I samband med att hon sökt om förlängt uppehållstillstånd visar DNA-test som görs till både Saras och pappas förvåning att hennes pappa inte var hennes biologiska pappa. Alltså beslutades att Sara skulle utvisas till sin biologiska mamma i Etiopien istället medan hennes pappa får stanna i Sverige. Ett helt hårresande beslut som ingen annan än paragrafryttaren, vår Moderata Utvisningsminister, Tobias Billström, kan applådera. Nu har utvisningen stoppats i varje fall tillfälligt. Låt oss hoppas att nästa beslut som fattas följer Europakonventionen för mänskliga rättigheter och sunt förnuft.

Pengaregn över vissa: Det verkar bli utdelningsrekord på den svenska börsen i år. Företag efter företag meddelar om höga eller till och med höjda utdelningar. I många fall trots att vinsterna har gått ner. Men, som Christer Gardell säger, det är aktieägarna som tar de största riskerna. Ja, förutom personalen som ju knegar ihop vinsterna och utdelningen till de som redan hade slantar så att dom kunde köpa aktierna. Dom riskerar ju bara att förlora jobbet när besparingarna ska höja vinsten ytterligare. Fast detta sade inte Christer Gardell. För Nordea har t.ex. vinsten 4:e kvartalet minskat från 1,034 miljarder Euro till 1,006 miljarder Euro. Mycket förenklat nästan 9 miljarder kronor i vinst (på 3 månader). Och det är ju verkligen kris, det är ju mindre än 1.000 kronor i vinst per svensk på tre månader. Katastrof! Så sparpaketet höjs därför från 4 till 8 miljarder kronor. Undrar om det blir några kontor kvar som tar emot kunder på besök? Pengar har man i varje fall redan slutat att handskas med. Men det finns en del som har pengar att vänta. "Bonusregn över bankhöjdare" sätter SvD som rubrik för det faktum att bankchefer och andra höjdare har 2,6 miljarder att vänta i bonusar. Själv funderar jag allvarligt på att byta bank!

Inga kommentarer: