söndag 26 januari 2014

Vad vi har som väntar

Dagens väljarundersökning: Det är Svenska Dagbladet som i dag presenterar sin månatliga väljarundersökning. Och det är fortsatt ingen kul läsning för vår svenska Höger. Denna undersökning ger de tre Rödgröna partierna fortsatt egen majoritet i Riksdagen med sammanlagt 50,6% medan Högerblocket får totalt 48,1%. Tar vi bort Sverigedemokraterna och endast räknar de fyra partier som officiellt ingår i Högeralliansen så är siffran 38,9%, dvs en marginal på 11,7 procentenheter upp till de Rödgröna partierna. Eftersom samtidigt både Centern och Kristdemokraterna ligger under 4%-spärren så är underlaget till Riksdagen bara 31,9%. Vilket innebär att ett val med dessa siffror skulle ge en Riksdag där Socialdemokraterna ensamma är större än hela Högeralliansen. Undersökningens stora vinnare är faktiskt Folkpartiet som får 6,5% (+1,0) och uppåt har det även gått för Vänsterpartiet som får 8,3% (+0,5) och Socialdemokraterna som får 32,9% (+0,4) samt Moderaterna som får 25,4% (+0,2). Undersökningens stora förlorare är Miljöpartiet som får 9,4% (-1,6) men också Centerpartiet som rasar under spärren och får 3,7% (-0,7) och Kristdemokraterna som faller ännu längre ner i dyn till 3,3% (-0,3). Sverigedemokraternas framgångar är nog slut nu, uppgången har sedan en tid stannat av och istället ligger man stilla eller till och med minskar. Nu får man 9,2% (-0,1) och är alltså i dag bara 4:e störst medan Vänsterpartiet närmar sig underifrån. Kristdemokraterna är vana vid att balansera på slak lina, men för Centerpartiet är det hela en lite mer ny upplevelse. Vi kan bland annat läsa att Centern i dag på landsbygden är mindre än t.ex. Vänsterpartiet. Partiets stora iver att bli ett Marknadsliberalt parti till höger om Moderaterna för att locka storstadsväljare (det som kallas Stureplanscentern) är ett totalt fiasko. Utvecklingen som inleddes av Mauderaten Olofsson och som har vidareutvecklats av Annie Lööf har skrämt bort partiets gamla kärnväljare samtidigt som man totalt misslyckats med att locka till sig några nya väljare. Förutom Stureplanscenterns Fredrik Federley och CUF:s Hanna Wagenius då. Men inom Högern har man inte gett upp utan försöker förtvivlat hålla stridsandan (inom Stridshingstens trupper) uppe. Under rubriken Historien talar för Alliansen gör svenska Dagbladet allt för att låta optimistiska. För övrigt är det kul att läsa om Maud Olofssons syn på Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund. Bland annat ville Maud (säger hon själv) satsa på järnvägsunderhåll, något som Fredrik Reinfeldt inte alls ville. Vem som vann ser vi nu på vårt järnvägsnät! Se även här.

Vänsterpartiet
Jag älskar statistik: Jag har alltid tyckt att statistik är spännande. Det är ett fantastiskt medium för att beskriva verkligheten - och ett fantastiskt medium för att ljuga! I dagarna har Novus offentliggjort sin väljarundersökning där det är spännande att se vilka områden svenska väljare tycker är viktiga, och vilka partier man har mest förtroende för i dessa frågor. Och riktigt spännande är att jämföra utvecklingen på några år. Novus har mätt förtroendet inom 25 olika områden, och jämfört med situationen innan förra valet. Och vi kan då se att det är 1 (ett) parti där förtroendet har sjunkit inom alla 25 områdena - Moderaterna! Och det finns ett parti där förtroendet har ökat inom alla 25 områdena - Vänsterpartiet! Moderaterna starka områden är "Landets ekonomi" och "Företagande / Näringsliv" och de svaga sidorna "Barnomsorg", "Äldreomsorg" och "Miljö / Klimat". Folkpartiets överlägset starkaste sida är "Skola och utbildning", men förtroendet har rasat sedan förra valrörelsen. Centerns starka områden är "Miljö / Klimat" och "Regionalpolitik" och på det senaste området har faktiskt förtroendet ökat medan det i övrigt mest handlar om minustecken. Kristdemokraternas styrka är "Familjepolitiken". Vänsterpartiets styrka är "Jämställdhet" och "Privatiseringar" medan Miljöpartiet bara har två styrkor, "Miljö / Klimat" och "Energipolitik". Sverigedemokraterna får bara väljare på en fråga, "Invandring / Integration". Ta en titt på alla staplar och siffror, det är spännande.

Om åldrandet: Enligt tyska forskare är det inte alls så att vi får lättare att glömma när vi blir äldre. Istället är det så att det finns så mycket information samlat i hjärnan att det tar lite längre tid att vaska fram det som är aktuellt. Här har jag alltså gått omkring och skyllt min glömska på att jag börjar komma upp i åldern. och så är detta en myt! Vad ska jag nu skylla på? Hjälp.

08-orna slår till igen: Jag ser att Djurgårdens fotbollslag har inlett säsongen med en vänskapsmatch mot tyska Union Berlin på Tele2 Arena. Hur det gick? Ja, resultatet har jag ingen aning om, men att det blev bråk, slagsmål och annat dumt förvånar väl ingen. Och förresten, frågan är om det blev något resultat eftersom matchen slutgiltigt fick avbrytas efter drygt 72 minuter. Någon som är förvånad?

Inga kommentarer: