måndag 6 januari 2014

Friställ Knugen och Silvia

Knugen
Sköt ert jobb! Vårt broderfolk på andra siden Kölen, Norge, firar i år 200-årsjubileumet av sin grundlag. Det ska man göra den 17 maj i sedvanlig ordning. Och för att fira detta stora jubileum har man bjudit in sina båda närmaste vänner, dvs Danmarks och Sveriges kungahus för att delta i firandet. Från Danmark har det kommit det självklara från Drottning Margrethe och prins Henrik att dom kommer. Från Stockholm har Knugen och Silvia meddelat att dom stannar hemma! Som jag ser det en grov förolämpning mot vårt broderfolk, att vägra sköta sitt jobb. Det svenska Knugahuset har som enda arbetsuppgift att klippa snören, äta middagar, representera och att stå och vinka. Och då ska dom banna mig sköta det jobbet också. Dom har en heltidsanställning och ska sköta detta 260 dagar per år. Annars kan dom avgå! Att förolämpa våra norska grannar är oförskämt!

Dom skulle behöva en utbildning i nationalekonomi: Arbetsgivar- och branschorganisationen Vårdföretagarna anser att den illasinnade debatten om att begränsa vinsterna inom den privata vården gjort att det skapats 9.000 färre jobb förra året inom branschen. Eftersom debattörer, politiker och allmänheten offentligt tagit sig friheten att framföra elaka synpunkter om det olämpliga i att våra skattepengar går till riskkapitalisters bankkonton så har kapitalägarna inte vågat investera så mycket i branschen som dom gjort tidigare. 2012 skapades det 17.000 nya jobb hävdar man, men 2013 blev det bara mindre än hälften, 8.000 nya jobb. Och det är möjligt att detta är en korrekt beräkning. Fast Vårdföretagarna försöker sprida illusionen att detta innebär att så många fler är arbetslösa. Men i så fall så skapar de privata vårdföretagen helt ny vård för våra skattepengar. Vård som annars inte utförts och det för ännu fler skattepengar. Snarare är det väl så att om det inte skapats nya privata vårdföretag så görs den aktuella vården inom offentlig vård istället. Så då hade dessa 9.000 fått jobb där istället. Eller också har dom inte blivit uppsagda i den offentliga vården för att tvingas över till den privata marknaden. Snarare innebär det väl att det skapats ännu fler jobb eftersom erfarenheten visar att privat vård har mindre personal än offentlig vård. Någonstans måste man ju spara för att få pengar över till vinsten.

Stackars Annie: Dagens intervju i Aftonbladet föräras Centerpartiets Annie Lööf. Och hon tror att hon får mer kritik bara för att hon är kvinna och ung. Vilket är rent struntprat. Hon får möjligen mer kritik för att hon trots högre lön än alla andra partiledare oftare trampar i klaveret genom att driva partiet i en riktning som inte stämmer överens med partiets traditionella linje. Ett exempel på klavertramp är när hon försöker försvara den totalt misslyckade reformen med sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar. En reform som av forskarna och experterna avfärdats som att ha skapat mycket få nya jobb men till en mycket hög kostnad. Men Annie Lööf väljer att inte lita på forskarna och experterna utan litar hellre på de företagare som hävdar att dom anställt fler ungdomar eftersom dom får dom billigt. Och tar som ett exempel: - "Slagsta Glass har anställt fler ungdomar pga halverad restaurangmoms o arbetsgivaravgift. Ytterligare ett bevis!" skriver hon. En kontroll av de officiella siffrorna visar att Slagsta Glass hade 6 anställda innan reformen och bara 3 ett år senare.

Dagens skratt: Dagens skratt måste vara det jag fick när jag "tvingades" framlida tramserierna i TV4:s Nyhetsmorgon i förmiddags. Det är en prestation att fylla TV-rutan med så mycket dravel och trams varje dag. Producenter osv ska ha eloge för denna kunskap. Det stora skrattet kom när en "träningsguru" berättade om det senaste, att springa med en fallskärm efter sig för att det ska bli jobbigare att springa pga luftmotståndet och därmed ge effektivare träning. Om jag hade mött en löpare med en stor fallskärm efter sig hade jag först tittat mig omkring för att kontrollera så att det inte var något "Dolda kameran" program. Sedan hade jag varit övertygad om att det var en man eller kvinna i behov av akut psykiatrisk vård. Finns det verkligen så lättlurade människor? Eller är det jag som är lättlurad som trodde på det medan det i själva verket var ett enda stort skämt?

Inga kommentarer: