fredag 3 januari 2014

Det svenska bidragssamhället

Rikemanssubventionerna: På Annandag jul skrev jag en del rader om hur RUT-avdraget är en skattesubvention som tillfaller de välbärgade. Hur alla skattebetalare hjälper till att betala lyxlivet för de rika. I dag har jag i Privata Affärer hittat lite mer uttömmande statistik över utnyttjandet av RUT- och ROT-avdragen i våra kommuner. Och har roat mig med att göra en jämförelse mellan rikemansghettot Danderyd utanför Stockholm och mitt eget Åstorp och vårt eget rikemansghetto i Nordvästskåne, Båstad. Åstorps kommun och Båstads kommun är ungefär lika stora (14.896 resp 14.245 innevånare) medan Danderyd är lite drygt dubbelt så stora (32.074 innevånare). Låt oss börja med RUT-avdraget.
RUT
I Åstorp är det 728 som utnyttjat bidraget (4,9% av innevånarna). Dom fick ut 1,8 miljoner, dvs 2.478 kronor per person, eller 121 kronor per innevånare.
I Båstad är det nästan dubbelt så många som utnyttjat bidraget, 1383 stycken (9,7% av innevånarna). Dom fick ut 6,9 miljoner eller 5.023 kronor per person eller 488 kronor per innevånare. Dvs drygt 4 gånger så mycket som i Åstorp.
I Danderyd är det 5.309 personer som utnyttjat bidraget (16,6% av innevånarna). Dom har totalt fått ut 49,6 miljoner eller 9.339 kronor per person eller 1.546 kronor per innevånare. Dvs nästan 13 gånger så mycket som i Åstorp.

När det gäller ROT-bidragen är situationen ungefär den samma även om inte lika extrem.
I Åstorp har 1.148 personer (7,7% av innevånarna) utnyttjat ROT-bidraget med sammanlagt 14,2 miljoner. Det innebär 12.378 kronor per mottagare eller 2.478 kronor per innevånare.
I Båstad har drygt dubbelt så många utnyttjat bidraget, 2.315 stycket (16,3% av innevånarna). Dom har fått ut 33,5 miljoner eller 14.457 kronor per person, vilket innebär 5.023 kronor per innevånare. Dvs drygt dubbelt upp mot i Åstorp.
I Danderyd är det 6.076 personer som utnyttjat bidraget (18,9% av innevånarna) med sammanlagt 131,4 miljoner kronor. Detta ger 21.633 kronor per mottagare eller 4.098 kronor per innevånare. Dvs mer än fyra gånger så mycket som i Åstorp.

Av alla dessa siffror kan vi se att ROT-bidraget, och i ännu högre utsträckning RUT-bidraget, är en kraftig subvention av boende och liv för de som har råd. Men som får betalas av oss alla - även vi som inte har råd att utnyttja bidraget. Bara sagt så där apropå debatten om Bidragssamhället!

En havererad bomarknad: Jag läser att Riksbankschefen Stefan Ingves är orolig över svenskarnas skuldsättning. Vi lånar upp allt mer pengar för att köpa allt dyrare bostäder. Och amorterar sedan inte våra lån utan räknar kallt med att kunna sälja med rejäl vinst om några år. Den dag bomarknaden kraschar blir kraschen förödande. Stefan Ingves vill tillsätta en kommission för att komma med rejäla åtgärder i syfte att få ordning på bomarknaden och bostadsbyggandet. Men, ansvarig minister har tagit på sig skygglapparna. Kristdemokraternas Bostadsministern Stefan Attefall tycker inte att det är några problem, och de problem som möjligen finns är kommunernas fel. Jag tror att vår Högerregering fått mängdrabatt när man köpte in ett lager skygglappar!

Försnillade slantar: Slutligen läser jag att Riksrevisionens chef Claes Norgren har räknat ut att de svenska skattebetalarna blivit lurade på mångmiljardbelopp pga dåligt genomförda avregleringar. Försämrade kommunikationer, dyrare el och sämre medicinservice är några av effekterna av ideologiskt och politiskt genomförda avregleringar och privatiseringar som genomförts utan utvärdering och planering. Fast det erkänns naturligtvis inte...

Inga kommentarer: