fredag 17 januari 2014

Mer om tåg

Järnvägens kris: Att krisen i det svenska järnvägssystemet börjar närma sig en riktigt kritisk punkt kan man utläsa i det faktum att även Högeralliansens egna supportrar börjar förlora tålamodet. Stödet för Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (moderat) börjar sjunka rejält. Det är bara att läsa rubrikerna på Svenska Dagbladets ledare de senaste dagarna. En urspårad situation i går och SJ gör sin del. Gör regeringen sin? i dag. Nu kan ju naturligtvis inte Svenska Dagbladet acceptera att avreglering och privatisering är det största bekymret tillsammans med otillräckliga slantar. Men de här båda citaten från igår kan väl vara ett steg i rätt riktnig i varje fall. Riksrevisionen: - "Regeringen inte har den överblick och det underlag som behövs för att kunna styra och minimera tågförseningarna." Och Riksrevisionens revisionsdirektör säger: - "Trafikverket har haft flera år på sig att åtgärda bristerna. Det är naturligtvis väldigt mycket som måste göras, men vi kan inte se att det hänt så mycket överhuvudtaget. De har inte ens följt upp de åtgärder de vidtagit." Det ligger väldigt mycket i vad den gamla SJ-chefen Ulf Adelsohn säger: - "SJ:s största risk är den egna ägaren"." SJ:s ägare är alltså alla vi svenskar som valt representanter som inte vill inse problemen.

Dagens skratt: Det är det skratt jag ger upphov till när jag läser ett debattinlägg om SVT och dess finansiering som jag läser hos Dagens Media. I korthet går tankarna ut på att licensmodellen ska avskaffas och att SVT1 istället skulle reklamfinansieras! När jag läser vem debattören representerar trillar det dock ner ett antal poletter. John Aleman, som skriver, representerar mediebyrån Carat där han är "broadcast-chef". Han talar alltså i eget intresse. Det kan finnas anledning att fundera över om systemet med en "TV-licens" har passerat bäst-före-datum. Jag som många andra är ytterst tacksamma för att SVT finns, en TV-kanal där man slipper gå och kissa en gång i kvarten för att slippa all den intelligensbefriade reklamsmörja som slängs över oss. Inte ens när jag uppnått min egen aktingsvärda ålder behöver jag kissa så ofta. Det är också underbart med en TV-kanal som inte har som affärsmodell att fylla tiden mellan de betalda reklaminslagen med billig amerikansk såpasmörja. Jag har alltid hävdat att "TV-licensen" är en garanti mot att Staten och politikerna lägger sig i innehållet. Men kanske är det så att världen vuxit ifrån den modellen och att någon form av "skattefinansiering" nu är den bästa lösningen - trots allt. Men reklamfinansiering? Glöm det!

Har dom missat något? Allt fler, även utanför vänstern, börjar inse att privatisering och avreglering inte är en patentlösning på alla problem. Snarare handlar det om att det allt som oftst skapar fler bekymmer än det löser. Men de nya rönen har inte nått fram överallt. En utredning (uppstyrd från Högerregeringen) förslår nu att alla kommuner ska tvingas att privatisera delar av hemtjänsten. Kan det vara så att Carema och dom andra inte tjänar tillräckligt med slantar utan behöver mer och har pratat med vännerna inom politiken?

Inga kommentarer: