onsdag 1 maj 2013

Tillsammans är vi starkare

1 maj
Dagens samhällskostnad: Det är 1 Maj i dag. En internationell dag för ALLA att manifestera krav på ett bättre samhälle, solidaritet med de svagare och stöd för demokrati. Runt om i världen har allt från ledare till gräsrötter tagit chansen att manifestera solidaritet med andra och kräva att samhället byggs upp till ett bättre samhälle för alla och inte bara för den starke. Se'n kan man se annorlunda på detta också. Svenska Dagbladet har tydligen låtit Konjunkturinstitutet räknat ut hur mycket en helgdag kostar samhället i utebliven produktion. Och den siffran är tydligen 4 miljarder kronor. "Prislappen på första maj: fyra miljarder kronor" har man satt som rubrik. Jag undrar om det blir en liknande rubrik i nästa vecka när vi får en ny dag ledigt, Kristi Flygare. Att fira att en viss person för 2000 år sedan flög till himmelen torde kosta lika mycket. Fast jag tvivlar på att Svenska Dagbladet uppmärksammar detta då på det viset. Eller att julen och påsken kostar ett 10-tal miljarder var. Kyrkan kostar många 10-tals miljarder varje år, medan arbetarrörelsen bara kostar 4 miljarder. Bilden visar när Vänsterpartiet i ett underbart vårväder började samlas nedanför Terasstrapporna i Helsingborg.

För övrigt var det ganska spännande att läsa alla kommentarer till artikeln. Det var många frustrerade gamla "äkta" moderater som vädrade sin förtvivlan över Moderaternas vänstervridning. Det är en grupp som börjar bli allt mer högljudd allt eftersom de Moderata framgångarna uteblir. Så länge den ändrade fasaden var framgångsrik rent opinionsmässigt höll dom tyst och knöt nävarna. Nu börjar dom ploppa upp!

Dagens till salu skylt: Aftonbladet fortsätter sin granskning av lobbyingbranschen. I dag är det dags att avslöja hur gamla folkpartiledaren Lars Leijonborg skryter om hur han mot rimlig betalning kan fixa önskvärda lagförslag via sina förbindelser. Och vi kan läsa om hur ett Lobbyingföretag skryter över att dom på uppdrag av Restaurangbranschen fick restaurangmomsen sänkt. Allt eftersom jag läser Aftonbladets granskning blir jag ännu mer övertygad om att den här branschen MÅSTE regleras och granskas mer.

Dagens självklarhet: Och så ser jag att Barack Obama återigen upptäckt att interneringslägret i Guantánamo på ön Cuba måste stängas. I dag hungerstrejkar de flesta fångar som internerats där. Människor som suttit inspärrade i upp till tio år utan någon form av rättslig prövning. Människor som fortfarande sitter inspärrade trots att dom friats från brottsmisstankar. Koncentrationslägret är en skam för en stat som kallar sig demokrati. En demokrati spärrar inte in oskyldiga människor år efter år. Läs i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och hos Sveriges Radio. Att lägret placerats i den amerikanska militärbasen Guantánamo på Cuba beror på att den verksamhet som bedrivs där strider mot amerikansk lag.

Slutligen ser jag att Uppdrag Granskning i dag ska ägna sig åt den svarta fiffelmarknad som ROT- och RUT-avdragen skapat. I argumenten för skattesubventionerna till de rika sägs att det är för att bli av med en svart marknad. Men i själva verket har det skapat en ny svart fiffelmarknad. - "Inga pigor åt överklassen - låt dom skura de egna dassen" som jag hörde ett slagord om. Jag återkommer till ämnet i morgon.

Inga kommentarer: