onsdag 29 maj 2013

Peace man

Fred
En udda koalition: Jag läser att Försvarsberedningen håller på att skriva en ny rapport som kommer att handla om den ryska upprustningen av de militära styrkorna. Och innehållet i denna rapporten skapar mycket udda koalitioner och allianser. Det visar sig att på ena sidan hittar vi Socialdemokraterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna som vill peka på allvaret i den ryska upprustningen. Detta medan Moderaterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet har en lite mindre alarmerande syn på det hela. Vart Centerpartiet har tagit vägen framgår inte av SVT:s rapportering. Och vad Sverigedemokraterna anser kan man som vanligt kasta i papperskorgen. Och själv känner jag mig lite kluven. Jag kan ju inte hamna på samma ståndpunkt som Moderaterna? Men faktum är att jag än så länge inte känner någon personlig "rysskräck". Visst är det oroväckande med varje land som slösar ännu en massa pengar på militären. Och mitt förtroende för Ryssland är inte det allra högsta. Men att försöka bygga upp en skräck för att Ryssland riskerar att helt plötsligt invadera Sverige är lika korkat som att hoppa från Katarinahissen och hoppas att någon Gud ska rädda dig. Visst har Ryssland (precis som den andra supermakten, USA) invaderat andra länder. Men Ryssland / Sovjetunionen har faktiskt under det senaste århundradet bara använt militära medel i grannländer som försökt göra sig fria från den ryska / sovjetiska maktsfären. Ungern, Tjeckoslovakien, Baltikum, gamla sovjetiska delstater osv. Man har ingen historik att invadera stater "utanför" den egna makten i det omedelbara grannskapet. Det är en annan supermakt som har för vana att invadera länder både här och där runt om i världen!

Dagens skandal: Drottning Silvia har förärat finska YLE en intervju. Och i denna berättar hon om hur Knugen och hon diskuterar politiska frågor med Högeralliansregeringen. Och detta är faktiskt en rejäl politisk skandal om hennes ordval är korrekt. Knugafamiljen ska enligt den svenska grundlagen inte ha någon som helst maktposition. Man har inget annat än representativa uppgifter. Knugafamiljen ska alltså INTE diskutera politik (och därmed riskera att påverka) landets regering. Man ska få information, men man befinner sig INTE i någon position där man ska kunna påverka politikerna. Och om Silvia har uttryckt sig korrekt är detta ett rejält brott mot Grundlagen. Och jag förväntar mig att detta reds ut. Se bland annat i Expressen.

Finsk språkskandal: Det är inte bara i mindre välutvecklade stater med en kortare demokratisk tradition (eller ingen demokratisk tradition alls) som språk och kulturkonflikter kan bli våldsamma. Från Finland rapporteras att två finska journalister mordhotats sedan dom berättat om sitt stöd för den finlandssvenska minoriteten och deras språkrättigheter. Hur vågar dom vara stygga mot svensktalande? Sådana tankar skulle ju verkligen inte en svensk i Sverige komma på! Verkligen inte! Eller hur? Läst bland annat i Metro och lite mer i Metro.

Inga kommentarer: