onsdag 8 maj 2013

Högerregering utan tro på demokratin

Dagens privatisering: Att järnvägens tillförlitlighet inte är den bästa är väl knappast något som ni kan ha missat. Vad skulden till detta är råder det dock lite delade meningar om. Dagens ansvariga politiker hävdar i sedvanlig ordning att det är tidigare politikers fel. Och nuvarande opposition hävdar att det i varje fall delvis är de nu styrandes eget fel. Och många hävdar att en stor grund till problemet är den privatisering och avreglering som genomförts. Tidigare var det SJ som ansvarade för allt, och dom fick själva ta konsekvenserna om det inte fungerade. I dag är det Trafikverket som ansvarar för spåren, men dom har lämnat ut på entreprenad själva arbetet till ett antal olika bolag. Järnvägsstationerna sköts av ett bolag. Och trafiken sköts alltså av en uppsjö av entreprenörer där SJ bara en av många. SJ har till och med delats upp i SJ för persontrafiken och Green Cargo för godstrafiken. Och sedan finns det alltså en hel del privata bolag. Länstrafiken sköter sin trafik, som lämnas ut till lägstbjudande bolag. Och det finns alltså de som hävdar att denna uppsplittring har ett mycket stort ansvar för problemen. Ingen har ett helhetsansvar. Nu har vår moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärd följt kravet från Riksdagen om att tillsätta en utredning av hela det svenska järnvägssystemet. Och gissa vem hon tillsätter som utredare. Jo Gunnar Alexandersson! Han var fram till för några veckor sedan vice VD för Tågoperatörerna. En intresseorganisation för alla de bolag som startat upp verksamhet i den avreglerade järnvägen. Alltså i korthet. När Högerregeringen av en majoritet i Riksdagen tvingats att tillsätta en utredning av den svenska avreglerade järnvägen (som är bland världens mest avreglerade järnväg) så låter man utredningen göras av en tidigare företrädare för de företag som dragit nytta av avregleringen! Och som för inte så länge sedan deklarerade att avregleringen hade ingen skuld i problemen. Det är nästan skrattretande. Är det någon som tror att Gunnar Alexandersson kommer att hitta några problem med den extremt avreglerade järnvägen i Sverige? HAHAHA! Läs även Expressen och Aftonbladet

Fotbollsstjärna
Dagens idrottsfunderingar: Dom verkar vara lite purkna inom Stockholmsidrotten. Först kom det ganska självklara beslutet att Mjällby skulle dömas till segrare med 3-0 mot Djurgården efter den avbrutna fotbollsmatchen då Mjällbys spelare från Djurgårdens supportrar utsattes för inkastade flaskor, tändare och frukt sedan dom tagit ledningen med 1-0. Huruvida det var till fördel eller nackdel för Djurgården att dömas till förlust med bara 3-0 kan diskuteras. Laget är redan rejält distanserade i botten och skulle kanske förlorat med ännu mer om matchen spelats färdigt. Sedan har nu också Bo Svenssons utredning av polisavgifter när aktiebolag arrangerar idrottsarrangemang kommit. Aftonbladet sätter rubriken Detta är troligen döden för 08-fotbollen på Oskar Månssons personliga funderingar. Enligt utredningen ska precis som tidigare ideella föreningar som arrangerar idrottsarrangemang inte behöva betala för polisbevakningen. Men när företag som aktiebolag arrangerar idrottsevenemang så ska dom betala för polisbevakningen. Dock bara hälften av i dag. Och det är detta som innebär dödsstöten för fotbollen i Stockholm. Själv tror jag att den verkliga dödsstöten för fotbollen i Stockholm är den usla fotbollen som gör att lagen är på väg att åka ur högsta divisionen. Det är tydligen så att AIK, Djurgården och Hammarby har konstaterat att det var förmånligare att bedriva verksamheten som ett företag i form av aktiebolag istället för att låta det fortsätta att vara en ideell förening som i stort sett alla andra fotbollslagen. Men dom får väl bestämma sig för vilket som är bäst. Dom kan väl inte sitta och plocka russinen ur kakan. Allt har fördelar och nackdelar, man kan inte välja fördelarna ur de olika systemen. Väx upp och sluta gnäll! Jag kan inte se varför mina skattepengar ska subventionera ett företags verksamhet. Jag kan acceptera att mina skattepengar subventionerar en ideell förenings verksamhet.

I morgon är det förresten Europadagen. Och tydligen tänker Folkpartiet uppmärksamma detta på många håll i ett försök att göra EU populärare bland svenska folket. Något som naturligtvis är ett ganska omöjligt uppdrag. Ett misstag folkpartiklarna (och de få andra EU-entusiaster som finns) gör är att man inte inser att svenska folket inte har något emot ett Europeiskt samarbete. Vad vi är motståndare till är den ständigt pågående, självgående koncentration av Makt till Bryssel som EU kommit att innebära. Visst är det positivt med samarbete. Men inte den koloss med makthybris som EU hela tiden utvecklas till. En gång i tiden var Sverige med i vad som hette EFTA för att ha ett samarbete. Återvänd till den vägen och lämna EU till att självdö. Det kommer att skapa en period med stor arbetslöshet bland välbetalda byråkrater i Bryssel under en tid. Men dom får väl omskolas till något produktivt!

Inga kommentarer: