söndag 26 maj 2013

Lite smått och gott

Idrottens själ: Som väntat beslutade Idrottsrörelsen att slänga förslaget om att låta kapitalet ta över idrottsföreningarna i papperskorgen. Den regel som säger att medlemmarna fortfarande ska ha kvar minst 51% av rösterna när man bolagiserar lag ska finnas kvar. Och det är väl självklart, annars handlar det ju inte om idrottsrörelsen längre. Vill man låta Kapitalet ta över föreningen så får väl föreningen lämna idrottsrörelsen och begära medlemskap i Svenskt Näringsliv istället. Fast alla verkar inte tycka som jag. I Dagens Nyheter tycker Johan Esk att: Hyckleriet segrar när var och en tänker på sig. Men han verkar inte veta vad "demokrati" innebär utan är fast i tron att den som har pengarna ska styra. Vi andra ska hålla käft och passa upp.

Utveckling åt fel håll: Ett av många områden där utvecklingen går åt totalt fel håll är antalet arbetsplatsolyckor. Man kan ju tro att utvecklingen i näringslivet och ökad kunskap skulle göra att antalet allvarliga arbetsplatsolyckor skulle minska. Men så är det inte. Sedan 2009 har istället antalet allvarliga arbetsplatsolyckor ökat varje år. Vad kan detta bero på? Har jakten på rationaliseringar nått så långt att tempot för de som är kvar har ökat för mycket? Tar man inte skyddsarbetet på allvar? Hur som helst är det oroväckande och något som faktiskt inte skulle kunna hända.

Svensk flagga
Dagens citat: I en artikel i DN Jobb hittar jag följande spännande citat: - "Dessutom måste ni bli bättre på att tala om hur effektiva era skatter är, och hur mycket gott skatteintäkterna gör för samhället. Till exempel er goda barnomsorg och generösa föräldraförsäkring. Många länder har sociala välfärdssystem, men ofta fungerar de mycket sämre eftersom så mycket skattepengar försvinner till korruption och onödig byråkrati. I Sverige fungerar det. Sådant kan också användas för att locka den utländska arbetskraft som era företag behöver." Det är alltså INTE en socialdemokratisk politiker som skryter, det är Jeff Joerres som är VD för Manpower Group!

Rätt tänkt: Återigen läser jag att mitt aktiva val att inte välja någon PPM-fond utan att låta "Soffliggarfonden" sköta mina pengar var ett helt korrekt val. Utvecklingen för oss har varit klart bättre än för de som valt fonder som dom trodde skulle vara bättre. Men dom har ju i varje fall hjälpt banker och fondförvaltare att tjäna mer slantar eftersom avgifterna är mycket högre. "Soffliggare vinnare med ny strategi" har DN satt som rubrik.

Vår tillförlitliga kärnkraft: Nyligen var det en Greenpeace-medlem som visade hur usel säkerheten är kring våra kärnkraftverk genom att skärmflyga över ett av kärnkraftverken och släppa ner en "bomb". Nu ser jag att när nu sommaren är här så ska Oskarshamn 1 "äntligen" komma igång igen efter sju månaders tekniska bekymmer. Ja, den ska starta på måndag, om man nu lyckas. Se'n blir det väl stopp igen när sommaren är slut så att man kan använda vinterhalvåret till att lägga nya miljarder på reparationer.

Dagens friskolefusk: Och slutligen ser jag att en tjej på Polhemsskolan i Lund trodde hon fick jackpot. Hon hade nämligen en kompis på en friskola i Stockholm som inte lydde Skolverket utan gjorde det nationella provet i förväg. Och så kunde vår vän i Lund få provet i förväg från sin kompis. Frågan är vem som är den stora skurken, eleven som skickar provet, eleven som fått provet i förväg eller friskolan som inte kan följa reglerna. Hur som helst läser jag att Skolverket inte planerar några sanktioner mot friskolan. Undrar om eleverna kommer lika lätt undan?

Det händer att man funderar: Bland det mer enerverande med Internet och e-post är all skit man får i sin e-postlåda. Ett just nu ökande problem är någon form av Spam som försöker få in kommentarer på bloggen för att sprida sin länk. Intressant är att det är just ett blogginlägg som jag skrev den 30 mars 2012 med rubriken Stackars Sten Tolgfors som är utsatt. Den skulle haft en massa totalt intetsägande kommentarer på engelska (men väldigt inställsamma) om jag inte hade slängt dom dagligen. Undrar vad det är som gör att just detta blogginlägg blir utsatt?

Slutligen tänkte jag göra mig lustig över att Annie Lööf lyckas få det mesta om bakfoten i en intervju med Expressen. Men sedan kom jag på att man ska inte sparka på den som ligger.

Inga kommentarer: