torsdag 9 maj 2013

Europadagen

Dagens Europadag: Förutom Folknykterhetens dag så är det i dag också Europadagen (och Kristi Flygare). Och det "firar" den folkpartistiska statssekreteraren Jasenko Selimovic med att skriva ett debattinlägg i Expressen med rubriken: "Nej-populisterna hotar våra jobb". Men vi kan verkligen undra om det är "Nej-populisterna" eller "Åtstramnings-talibanerna" i Bryssel som hotar våra jobb? När EU-fanatikerna inom Folkpartiet ska försöka argumentera för alla fördelar med EU så sätter man upp som alternativet att helt avbryta allt samarbete inom Europa. Men så är det faktiskt inte. Motståndet mot EU handlar om ett motstånd mot en byråkrati med elefantiasis som bara rullar på utan att kunna bromsas och som lägger sig i ALLT. Det handlar INTE om ett motstånd mot ett folkligt samarbete under demokratisk kontroll.

Dagens MUF-infall: En annan som vill minska byråkratin är MUF:s Erik Bengtzboe. Han tycker att våra riksdagsledamöter har för lite att göra och att dom är alldeles för många. Och det är klart, visst kan man minska antalet riksdagsledamöter. Erik vill halvera antalet. Man kan egentligen avskaffa alla utom 1. Det räcker ju för att fatta besluten. Däremot blir ju denna stackars man (för det blir det nog en man) inte så representativ för alla svenskar. Och det är just detta som är fördelen med en stor riksdag med ganska många ledamöter. De flesta blir representerade på något vis. Hela landet, även mindre kommuner i avfolkningsbygder får representanter i riksdagen. Ju fler riksdagsledamöter, desto större är chansen att det faktiskt finns en riksdagsledamot i närheten som man kan kontakta och ställa till svars. Jag tycker att dagens 349 ledamöter är en bra kompromiss. Demokrati måste få kosta. Öka inte avståndet mellan väljarna och en liten grupp isolerade riksdagsledamöter!

Kalvahagens bokskog
Dagens naturglädje: De senaste dagarnas rejäla värme kombinerat med en del regn har gjort att bokskogen har slagit ut. En av de verkliga förmånerna man har som åstorpare är närheten till Söderåsen. Nyutslagen bokskog med en matta av vitsippor under är bland det mest underbara man kan uppleva. Och att ha tillgång till Kalvahagenområdet inom ett kort promenadavstånd är en verklig förmån. Det finns planer på att skapa ett skyddat område på åssluttningen för att vi ska fortsätta att gratis få tillgång till detta underbara natur- och kulturområde. Något som jag verkligen stöttar. Så här underbart var det när jag i dag efter lunch tog en promenad.

Dagens banker: Jag läser i Veckans Affärer att det faktiskt är den gamla traditionella bankverksamheten som bankerna tjänar sina pengar på. "Det är på kontoren bankerna tjänar pengar" har man satt som rubrik. Och det är verkligen ett påstående som man inte kan tro på när man ser hur bankerna behandlar sina bankkontor och kunder.

Dagens väljarundersökning: Dags igen för Demoskop och Expressen att publicera lite siffror. I denna undersökning är Moderaterna med +1,7 och Sverigedemokraterna med +0,7 de stora vinnarna medan Kristdemokraterna och Centern med vardera -0,7 är de stora förlorarna. Både Kristdemokraterna (2,9%) och Centern (3,3%) åker ur Riksdagen. Moderaterna (29,1%) och Folkpartiet (5,5%) får då sammanlagt 34,6%. Socialdemokraterna (32,9%), Miljöpartiet (9,2%) och Vänsterpartiet (5,3%) får sammanlagt 47,4%. Och eftersom Sverigedemokraterna får 9,9% skulle de Rödgröna få egen majoritet i Riksdagen. Se'n är det stora nöjet att läsa de olika partisekreterarnas kommentarer. DET är alltid lika kiffigt.

Inga kommentarer: