tisdag 7 maj 2013

Calle Stropp

Calle Stropp
Dagens Calle Stropp: Jag hade tänkt att jag under dagen skulle studera hur borgerliga tidningar skulle kommentera Carl Bildts senaste klavertramp som jag skrev om i går. Och den studien var enkel. Dom håller tyst om det hela! Några kommentarer från våra grannar Danmark och Norge som Calle benämnde som "mindre seriösa stater" har det dock kommit. Och dom går främst ut på att Calle som vanligt bedriver sin privata utrikespolitik. Och sedan kan han i sedvanlig ordning naturligtvis inte erkänna misstag. Carl Bildt är ett naturfenomen. Läs i varje fall Aftonbladet och Dagens Media som under rubriken - Carl Bildt: "Har inte tid att svara" - drar en del medialt intressanta slutsatser om hur politiker vägrar ställa upp utan istället väljer sina egna kanaler.

Dagens fredsutveckling: Sedan den gemensamma Amerikansk / Sydkoreanska militärövningen har slutförts har det åter blivit fredligt och lugnt på den koreanska halvön. Pyongyang har tonat ner retoriken och dragit tillbaka missiler. Kan det vara så enkelt som att hela krisen berodde just på att den gemensamma militärövningen upplevdes som provokativ av Nordkorea? Aftonbladet och Sveriges Radio.

Dagens nassar i Tyskland: I Tyskland har nu rättegången inletts mot Beate Zschäpe och ett antal medhjälpare för ett 10-tal mord som skett under 2000-talet. Hennes två närmaste medhjälpare har båda begått självmord. Det mest skrämmande med det hela är att morden på invandrare kunde ske ett efter ett utan att polisen drog några slutsatser om samband. Man trodde hela tiden att morden var familjeuppgörelser eller kriminella uppgörelser. När det i själva verket handlade om rasistiska mord utförda av en nazistisk grupp. Men uppenbarligen var tanken på nynazistiska terrorgrupper för osannolik för polisen. Dog invandrare måste det vara interna uppgörelser verkar ha varit den gängse tanken! Läs t.ex. här.

Dagens Skoltaliban: Jag läser i Dagens Nyheter om en granskning av lärarna i Stockholm som tidningen gjort. Man har helt enkelt frågat lärarna hur olika saker utvecklats de senaste 5 åren. Dvs under den tid som Jan Björklund haft ansvaret för skolan. 75,2% tycker att det blivit klart sämre med tid för att utföra det pedagogiska uppdraget, 0,7% tycker att det blivit klart bättre. Resurserna för att klara kunskapsmålen har blivit klart sämre enligt 54,1% och klart bättre enligt 1,1% av lärarna. De ekonomiska resurserna har minskat enligt 73,5% och har ökat enligt 2,6%. Skolorna i Stockholm har i huvudsak utvecklats åt fel håll vad gäller resultatutveckling enligt 55,9% och åt rätt håll enligt 15,5%. Läraryrkets attraktivitet har utvecklats åt fel håll enligt 87,1% och åt rätt håll enligt 1,9%. Jag vill inte påstå att det är positiva siffror. Det ska påpekas att det är Jan Björklunds politiska kompisar som styr i Stockholm. När ska Jan Björklund erkänna att han är till skada för den svenska skolan?

Dagens arbetslöshetsstatistik: Och så lite mer siffror. Sedan förra året har antalet inskrivna vid Arbetsförmedlingen ökat med 4.553 till 203.778. Antalet som deltar i program med aktivitetsstöd har ökat med 12.714 till 196.138 sedan förra året. Under veckan anmäldes 364 färre nya jobb än förra året. Det går alltså käpprätt åt skogen.

Inga kommentarer: