torsdag 30 maj 2013

Friskolefiaskot

Sanningen: Ett av de bästa inläggen i debatten om den svenska skolan jag läst på länge läser jag i Fria Tidningen. Det är Jonas Aghed som under rubriken: - "Ompröva det fria skolvalet, Jan Björklund" berättar vad han tycker är det stora problemet för den svenska skolan. Och Jonas har ganska många rätt. Låt mig citera ett längre stycke: - "Extra märkligt att du vägrar tänka tanken att skolvalet måste bort blir det när man tittar på den finska skolan, som många inklusive du själv i andra sammanhang framhåller som ett föredöme. Finland ligger högt över oss i alla internationella jämförelser, men de har inte infört "fritt" skolval och de låter inte privatskolor roffa åt sig av skattepengar. Och varför? Jo, för att där till skillnad från oss är pratet om vetenskap och beprövad erfarenhet inte bara prat." Det s.k. fria skolvalet har den svenska skolan dragits med i 20 år, och under hela den tiden har problemen ökat. Det är väl att någon äntligen vågar säga ifrån. Men tyvärr tror jag både Jan Björklund och Ibrahim Baylan struntar i vetenskapen.

Dagens friskolefiasko: Skolkoncernen John Bauer ska avvecklas. De danska ägarna Axcel som köpte hela klabbet för fem år sedan tjänar tydligen inte tillräckligt med pengar. Nu avvecklar man hela rasket. En del skolor får nya ägare, andra läggs ner. Utbildning är inget annat än affärsverksamhet. SVT och Aftonbladet.

Dagens hyckleri: Det har blivit en hel del rubriker sedan det avslöjats att kinesiska hackare tagit sig in i amerikanska servrar och "stulit" militär information om olika hemliga vapensystem. Från amerikanska källor låter det som om USA inte alls sysslar med sådant. Amerikanska CIA och hackare sysslar naturligtvis inte alls med att "dataspana" på kinesiska militären, iransk militär och kärnkraft, ryska militärer osv. Hahaha!

Dagens skratt: Dagens skratt måste vara det jag gav upp när jag hörde vår moderata statsminister Fredrik Reinfeldt kommentera LO:s krav om att reglerna för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU måste skärpas. Vår allvetande statsminister sade ordagrant: - "Det här är vår arbetslinje som står mot LO:s socialdemokratiska bidragslinje". Snälle Fredde, förklara för mig vad import av arbetskraft har med arbets- eller bidragslinjen att göra? Det kan finnas anledning att diskutera var gränsen ska gå för import av arbetskraft. En nackdel med dagens system där det i princip är arbetsgivaren som bestämmer enväldigt om det behövs är att det inte finns några sanktionsmöjligheter mot de arbetsgivare som lurar hit arbetskraft. Dom lovas ett avtal med avtalsenlig lön, men när dom kommer hit får dom jobba för svältlöner utan några rättigheter. Om dom ens får någon lön. Och jag tycker det är ganska självklart att det avtal som tecknats också ska följas. En arbetsgivare som bryter mot detta, eller som tar betalt för att bevilja ett arbete, ska naturligtvis inte få fortsätta att importera ny desperat arbetskraft för att lura dessa istället. På något vis måste detta missbruk av reglerna kontrolleras. Sedan kan vi diskutera var gränsen ska gå mellan arbetsgivarens rätt att göra precis som han vill (som gäller i dag) till att ge de fackliga organisationerna vetorätt. Men jag har fortfarande inte förstått vad frågan har med arbetslinje kontra bidragslinje att göra. Börjar du gå på tomgång Fredrik?

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har gått på två friskolor, ett år i grundskolan alla tre i gymnasiet.

Friskolor har av min personliga erfarenhet varit det bästa som hänt mig. Jag har nästan varit lite rädd för kommunala gymnasieskolor, antagligen för att mitt möte med kommunala grundskolan varit hemskt.

Hursom så har jag gått tre år på JB nu, tar nu studenten. Är självdrivande och går ut med bra betyg utan rester. De betygen och allt det roliga under min gymnasietid hade jag inte klarat på en kommunal skola. Därför att de kommunala i mitt område inte erbjuder de linjerna. Hade jag inte haft så mycket roligt hade jag inte orkat med skolan.

Jag kan vara en ensam person, det kanske är så. Men jag tycker iallafall att det är synd att det går som det gör för friskolorna. Man kanske behöver sätta högre krav på de som äger och styr, men att helt ta bort valfriheten tycker jag låter som en dålig ide.