måndag 5 november 2012

Polisens brist på framgångssaga

I går skrev jag om att Rikspolischefen Bengt Svensson gått ut till landets länspolischefer med krav på att dom i ökad utsträckning skulle prioritera arbetet med att avvisa asylsökande från Sverige. Och jag utgick ifrån att detta var ett tecken på att polisen nu fått kontroll över traditionellt polisarbete, som arbetet mot kriminaliteten. Men så var det tydligen inte, för i dag går Justitieminister Beatrice Ask ut och kräver av polisen att fler brott måste klaras upp. Det finns uppenbarligen mer att göra när det gäller att hitta mördare, tjuvar och bedragare.

Justitieminister Beatrice Ask slår till
Sedan 2006 har anslagen till polisen ökat med 30%, och aldrig någonsin har rekryteringen av nya poliser varit så stor. Och trots detta minskar antalet brott som klaras upp. Något som det måste finnas en förklaring till. Har de kriminella blivit smartare? Har polisen blivit mer korkade? Används resurserna fel?

Låt mig ta ett par exempel från min hemkommun Åstorp. En del av de nya pengarna som polisen fått användes här för att låta polisen flytta in i helt nybyggda lokaler mitt inne i centrum. Den första åtgärden som gjordes var att stänga poliskontoret för allmänheten. Service som hittegods osv flyttades över till kommunens Medborgarkontor. Om man nu ändå inte skulle vara tillgängliga för medborgarna, hade det inte varit bättre med lite billigare lokaler mindre centralt? Enligt tidningsartiklar ska antalet poliser stationerade i Åstorp ha ökat rejält. Själv undrar jag om jag sett en polis i Åstorp på senare år. Ibland ser jag att det står en polisbil parkerad utanför poliskontoret. Jag tror att senast jag såg en polis i Åstorp UTANFÖR en polisbil var för flera år sedan när en sådan steg ur sin polisbil för att gå in på Konditori Continental för att gissningsvis köpa fikabullar. Det är flera hundra meter mellan poliskontoret och Contan. Contan stängde tyvärr ner förra året! För en knapp månad sedan passerade jag mycket kort efter en trafikolycka. En bilist hade lyckats med konststycket att pricka en bropelare mitt i vägbanan under viadukten där järnvägen mot Ängelholm passerar genomfartsleden. När jag kom första gången hade precis brandkåren kommit. Någon minut senare kom en ambulans. Jag passerade under saneringsarbetet ett par gånger till. Avspärrning osv sköttes av brandkåren. Jag såg aldrig någon polis vid olyckan. Vad sysslar dom med? Inte är det kampen mot brottsligheten i varje fall?

OK, jag vet att jag är elak. Jag är övertygad om att nästan alla poliser jobbar i sitt anletes svett för att sköta sitt jobb så bra som möjligt. Men NÅGONSTANS är det fel!

Pengar tas alltid emot
Vissa f.d. politikers oförmåga att inse vad ordet moral innebär har åter aktualiserats. Det är SVT som granskat hur det ser ut med pensioner till unga politiker som slutat. Och det ser alltså inte bra ut. Det som ofta kallas "politikerpensioner" är egentligen en form av A-kassa. Precis som den som jobbar och blir arbetslös har rätt till en arbetslöshetsersättning tills hen kunnat få ett nytt jobb så är det rimligt att en politiker som av olika anledningar förlorar sina uppdrag har rätt till en "omställningsersättning" tills hen kunnat skaffa en ny försörjning. En politiker har ingen form av uppsägningstid som en anställd i allmänhet har. Och man kan hävda att man avstår ersättning för att få en lite förmånliga arbetslöshetsförsäkring. Men, när denna ersättning skiljer sig så markant från reglerna för A-kassa som den gör blir det inget annat än ännu ett argument för politikerföraktet. Självklart är det så att det ska ställas krav på den f.d. politikern att aktivt söka jobb precis som andra arbetslösa. Självklart är det också så att man inte ska kunna kringgå reglerna som många gör genom att starta egna företag men inte ta ut lön utan bara aktieutdelningar som inte räknas av. Sedan accepterar jag att ersättningarna kanske är högre och kan betalas ut under en längre period än vanlig A-kassa. Men ställ krav!

När jag därför läser om min gamla arbetskollega Bo-Anders Thornberg på Försäkringskassan, som i dag får 440.000 kronor i visstidspension från sin gamla kommun SAMTIDIGT som han plockar ut 260.000 kronor i aktieutdelning från sin mäklarfirma blir jag "förbannad". Det högsta man överhuvudtaget kan få i A-kassa är 177.000 kronor per år. Ett belopp som dessutom straffbeskattas genom jobbskatteavdraget. Undrar hur politikerpensionerna beskattas? Nu är Bo-Anders moderat, men tyvärr tror jag inte att det här är ett område där politiker av någon speciell färg utmärker sig. Egoismen och omoralen verkar finnas överallt. En skillnad finns dock, den att Moderaterna arbetar hårt för att A-kassan ska vara usel. Man jobbar inte lika intensivt för att politikerpensionerna ska försämras!

Inga kommentarer: