måndag 19 november 2012

Om mördandet i Gaza

Palestinas flagga
Mördandet i Gaza fortsätter i ökande takt. Gårdagen var den blodigaste än så länge då sammanlagt minst 31 palestinier dödades, varav flera barn. Gaza är alltså ett litet landområde som blockeras av Israel, men som är en del av Palestina. På en yta som är ungefär en fjärdedel av Ölands bor 1,5 miljoner människor. Efter demokratiska val styrs Gaza formellt av organisationen Hamas. Något som dock inte accepteras av Israel. Medan olika organisationer i Gaza skjuter iväg mer eller mindre primitiva raketer mot Israel (under de senaste stridigheterna har 3 israeler dödats och ännu fler skadats). Israel svarar med avancerade flygattacker och andra missiler och omkring 100 gazabor har dödats. Och allt i en stigande spiral. I Israel är det snart val och det gäller att visa sig stark. I Gaza kämpar flera organisationer om inflytandet och det gäller att visa sig stark... Rent militärt är Israel överlägsna och risken är mycket stor för en regelrätt invasion. Ett intensivt arbete för att få till stånd en vapenvila pågår från t.ex. EU och Egypten. Men med politiker som den israeliska inrikesministern Eli Yishai som sagt: - "Målet är att skicka Gaza tillbaka till medeltiden", och extrema palestinska företrädare som talar om att utplåna Israel är hoppet inte så stort. Det är just dessa krigshetsare som vinner på stridigheterna. Det enda som kan få ett slut på våldet är att Israel accepterar en tvåstatslösning där Palestinierna kan skapa sin egen demokratiska stat. DÅ förlorar krigshetsarna sitt stöd och sin makt.

Skandalen med Sverigedemokraternas människosyn har verkligen avslöjat för oss tänkande människor vad som pågår i huvudet i Sverigedemokraternas bas. Och hela tiden avslöjar sig Sverigedemokraterna själva. Det är helt enkelt gott om självmål. Nu senaste ser jag att det anonymt sprids hot till annonsörer hos Expressen och Aftonbladet för att förhindra att dom annonserar i tidningarna. Jag hoppas verkligen att ingen ger efter för hoten. Klart är i varje fall att det allt mer framstår som helt klart att Sverigedemokraterna är en företeelse som inte hör hemma i vårt demokratiska samhälle. Läs även här.

Jag läser att en granskning av Com Hem visar att det är ett ytterst lönsamt företag. Fast någon skatt betalas inte. Com Hem är överlägset störst i Sverige på kabel-TV med mer än hälften av marknaden, men sysslar även med annat inom IT-området. Ursprungligen var Com Hem en del av gamla statliga Televerket. Men allt eftersom avreglering och privatisering genomförts har Com Hem sålts ut och i dag ägs Com Hem av riskkapitalister i utlandet. Bolaget har en omsättning på ett antal miljarder och en vinstmarginal på över 50%. Det är alltså ett mycket lönsamt företag. Varför berättar jag detta? Jo, genom avancerade internlån och liknande går faktiskt Com Hem rent skattetekniskt med förlust och behöver inte betala in några skatter. Dom hamnar på andra håll i världen! Tji får vi andra skattebetalare.

Slutligen noterar jag att SAS tydligen räddats - för den här gången. Efter hårda förhandlingar verkar alla Facken ha gått med på avtal som innebär försämrade villkor så att SAS kan spara de pengar man satt som ultimatum. Och tydligen är situationen lika illa för Högeralliansstyrda (med hjälp av Miljöpartiet) Region Skåne. Sjuksköterskorna och undersköterskorna vid thoraxavdelningen vid kolossen Skånes universitetssjukhus har fått besked om att deras löner ska sänkas. Samtidigt hotar stora grupper av läkare att säga upp sig om inget görs åt resurserna till sjukvården. Men enligt ansvarig politiker, moderaten Pia Kinhult, är det inga problem. Nedskärningarna ska fortsätta och hundratals miljoner i anslagen ska dras in. Är vi på väg mot att konka även i Region Skåne? Nä, så är det inte, en Region kan inte konka. Det kan bara gå åt helsefyr.

Inga kommentarer: