fredag 2 november 2012

Om fiffel här och där

Så har vi då fått ytterligare ett avslöjat fusk med Assistansersättning. Ett fuskande som kan ge rejäla summor - och som också får rejält med publicitet när det avslöjas. Anledningen till att fuskandet kan handla om så stora summor är utformningen av lagen. När de nuvarande reglerna infördes var målsättningen att den handikappade skulle få så stor frihet som möjligt att välja en lösning som passade henom. En del valde att helt enkelt anställa hela släkten (mamma, pappa, syrran, brorsan och kusinerna) som personliga assistenter. Vilket kanske för en del kändes tryggare än att helt okända skulle komma och göra mycket intima saker med dom. Men det har också skapat en marknad för att fuska ordentligt. Kan man skaffa trovärdiga intyg på ett svårt handikapp kan släkten ju lura till sig rejäla belopp. Och det är detta som hänt några gånger. Och eftersom man inte heller har rätt att stövla in och göra hembesök hur som helst för kontroller är det svårt att komma åt fuskarna om dom har läkare som ställer upp och hjälper till med falska intyg. Det är mycket tragiskt med fusket eftersom det drabbar de riktigt sjuka som riskerar att få försämrade regler bara för att andra fuskar. För detta är fusk som får rejält med publicitet. Se Aftonbladet och Expressen t.ex. för det senaste exemplet.

Pengar
Men det finns fusk för fantasisummor som inte får lika mycket publicitet. För att få veta detta fick man läsa Näringslivssidorna i Svenska Dagbladet. Skatteverket har specialgranskat ett litet antal riskkapitalbolag och efter det har 34 "superavlönade" direktörer upptaxerats med sammanlagt 2,6 miljarder kronor. Detta motsvarar mer än 100 fifflande Assistensersättningar enligt ovan - som var ett rekordstort exempel. Men detta har som sagt inte fått så mycket publicitet. Skatteverket ska nu fortsätta granskningen med fler fiffelbolag. Så Anders Borg har en hel del extra pengar att vänta. Det räcker kanske till ytterligare några JAS-plan. Den som leder upptaxeringsligan är en Björn Savén som upptaxerats med 875 miljoner kronor. Ytterligare fem ligger på över 100 miljoner. Ytterligare 18 ligger på summor över 10 miljoner kronor. Mycket enkelt handlar det om att smita undan med pengarna till utländska skattefiffelparadis. Läs här, här, här och här.

Men för en del fifflare kan det gå riktigt bra. Aftonbladet kan i dag berätta var Maddes förlovade Chris O’Neill tjänar sina pengar och var han gör av dom. Det handlar i sedvanlig ordning om rejält avancerade affärer där det hela till slut hamnar i brevlådor på skattefifflarparadis som Caymanöarna för att slippa insyn och skatter. Chris O’Neills adress på Caymanöarna, Ugland House, South Church Street i Georgetown på Caymanöarna är ökänd. Barack Obama benämnde den för några år sedan som: - "Antingen är det den största byggnaden i världen eller den största skattebluffen." Även Anders Borg har haft synpunkter på fifflarna. Fast nu vill plötsligt ingen ge några kommentarer. Men dom får väl fortsätta att fråga Knugahuset vad dom tycker om att få en rejäl skattefifflare ingift i familjen.

När det gäller valet i USA har det varit spännande att läsa när olika supportrar uttalar varför dom stödjer den ena eller den andra kandidaten. Och när man hör supportrar till Mitt Romney uttala varför dom stödjer just honom blir man mörkrädd och ännu mer övertygad om att det bästa för välden är att Barack Obama blir omvald. Det har också varit spännande att se vilka svenska företag som finns registrerade som att ha lämnat bidrag till den republikanska valkampanjen. Leder den listan gör Swedish Match som lämnat motsvarande 607.000 kronor för att hjälpa till med att få en kompis till tobaksindustrin vald. På andra plats ligger säkerhetsföretaget Securitas.

De nya moderaterna
Och dom är aktuella även på ett annat ställe. Securitas var förra året inblandad i en skandal där det visade sig att företaget uppmanat sina anställda kontrollanter inom Stockholms lokaltrafik att fuska. Några anställda tröttnade på fusket och avslöjade hur det gick till. Dom fick i samband med detta ett löfte från de styrande moderaterna i Stockholms landsting att dom inte skulle bli av med sina jobb. Ett löfte som inte var värt ett ruttet lingon eftersom de som avslöjat fifflandet nu fått sparken. Största ägare av Securitas är förresten greve Gustav Douglas som sitter i den moderata partistyrelsen. Men att påstå att det finns ett samband är naturligtvis bara ont förtal.

I går skrev jag ju lite om de krav som framförts på att produkter som kommer från av Israel ockuperad mark ska märkas. Och det har varit spännande att följa den debatt som svaret från Israels ambassadör gett upphov till. Jag dristade mig till att skriva en kommentar till debattartikeln och det har varit en intensiv debatt på debattartikeln. Och det fascinerande har varit att de mest extrema och helt kompromisslösa kommentarerna kommer från ett antal extrema israelvänner. Det går mycket förenklat ut på att judarna är ett utvalt folk som har rätt att göra som dom vill och att palestinier inte ens existerar som folk. Dom är nästan värre än de värsta extrema muslimska terrorister i sina resonemang. Lyckligtvis är dom lika dåliga representanter för judar som grupp som dessa extrema islamister är för muslimer som grupp.

Slutligen ser jag att bland annat Konsumentverket tycker att SJ:s beslut att sluta sälja biljetter ombord på tågen bryter mot lagen. Undrar om samma regler då gäller för länstrafiken t.ex. Här i Skåne går det minsann inte att köpa några biljetter på tågen. Det går inte att köpa några biljetter alls för kontanter. Och försök köpa biljetten ombord på flyget! Eller det olika regler för SJ och andra?

Inga kommentarer: