tisdag 13 november 2012

Dom sjuka var just sjuka

Försämringskassan
Försäkringskassans kostnader för sjukförsäkringen ökar och ökar. Budgeterade pengar räcker inte, det saknas miljardbelopp. Sjukskrivningarna ökar nämligen hela tiden, i motsats till vad som är budgeterat. Anledningen är främst att sjuka som tidigare slängts ut ur sjukförsäkringen genom politiska beslut nu återvänder till sjukförsäkringen sedan det visat sig att dom faktiskt var just sjuka och inte bara lata simulanter. Moderaternas Ättestupa i sjukförsäkringen sänkte tillfälligt kostnaderna när sjuka människor istället kallades något annat, men när dom nu återvänder sedan dom visat sig vara just sjuka, så stiger kostnaderna igen. Det finns dom som är förvånade.

Greklands flagga
Situationen i Grekland fortsätter att vara kritisk. De styrande i Grekland har mycket svårt att få ordning på ekonomin. Och den allmänna myten handlar ju om att grekerna går i pension vid 50 och får fantasilöner utan att ens gå till jobbet. Men problemen är egentligen i stort annorlunda. Det finns dock de som ibland talar klarspråk. Hade de som skulle betala sina skatter också betalt dom hade situationen direkt blivit hanterbar. Men de förmögna smiter i sedvanlig ordning undan sitt ansvar. Och ett annat problem som även tyskar pratar tyst om är den grekiska militären som är grovt överdimensionerad. Men över detta protesterar inte tyskarna eftersom vapenexporten från Tyskland till Grekland är mycket stor. När Tyskland ställde stora krav på Grekland att säga upp avtal, sänka löner osv så höll man tyst om att Grekland kanske skulle ha passat på att säga upp avtal om vapenleveranser från Tyskland. Men icke sade Nicke - Merkel.

I Svenska Dagbladet i dag skriver Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin och påminner om ännu en av alla dessa lagförslag som vår Moderatledda regering stoppat i byrålådan. Den lag som skulle reglera att de politiska partierna skulle vara skyldiga att redovisa vem som finansierar deras verksamhet dröjer. Inom EU är det t.ex. bara Sverige och Malta som saknar lagar som reglerar detta. Men lagen dröjer och dröjer. Tidigare har Moderaterna inte ens velat han någon sådan lagstiftning (vad man nu hade att dölja), men har senare accepterat detta. Men lagförslaget är stoppat i byrålådan som mycket annat. Men senare i dag har trots allt alla de seriösa Riksdagspartierna gjort en frivillig överenskommelse i frågan. Detta i avvaktan på att någon på Regeringskansliet hittar papperna i någon byrålåda så att ett lagförslag kan läggas fram. Hur som helst är fortfarande Sverigedemokraterna motståndare, och den frivilliga överenskommelsen gäller inte heller SD. Vad dom nu kan ha som dom vill dölja? Läs även här.

Inga kommentarer: