lördag 3 november 2012

Bevara välfärden

En gång i tiden hade välfärdslandet Sverige en av världens bästa arbetslöshetsersättningar. Men, sedan kom Anders Borg, Moderaterna och deras röstboskap till makten. Anders Borg som en gång i tiden hade som målsättning; - "Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken." Och sedan dess har den svenska arbetslöshetsersättningen förvandlats till en av de sämsta inom västvärlden. Och något intresse för att förbättra A-kassan finns inte från vår moderatledda högerregering. Vår moderata Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har deklarerat att det inte blir några förbättringar. Och då har det ingen betydelse att det egentligen finns en majoritet i Riksdagen för detta. De borgerliga stödpartier som egentligen vill förbättra A-kassan har inget inflytande. Det är Moderaterna (läs Anders Borg) som bestämmer. När arbetslösheten ökar och antalet jobb minskar är det bra för ekonomin med en generös ersättning till arbetslösa så att dessa kan upprätthålla en rimlig konsumtion och därmed förhindra att ekonomin ytterligare rasar. Men den moderata filosofin går ut på att den som är arbetsös egentligen bara är lat och inte vill arbeta. Och då måste ersättningen vara usel så att man aktivt söker jobb.

Ewa Björlings hus
Veckans mest naiva uttalande måste komma från Handelsminister Ewa Björling som hävdar: - "Jag tror inte att våra stora svenska företag mutar sig till framgångar." Ett uttalande som är så naivt att man verkligen kan undra var Ewa Björling har befunnit sig de senaste åren. Vi har haft ett antal mutskandaler inom Sverige, bland annat vid olika byggprojekt. Och att tro att just svenska storföretag i utlandet inte skulle använda sig av mutor är så naivt att det är helt otroligt. Visst fuskar svenska företag precis som andra. Jag tror att svenska företag kanske är bättre än de flesta. Och jag tror inte heller att det sker slentrianmässigt att man använder olämpliga metoder. Precis som jag är övertygad om att de flesta inte fifflar med sjukskrivningar, luras med A-kassan eller smiter från skatten så tror jag inte att företag i allmänhet är villiga att använda mutor. Och här skiljer jag mig uppenbarligen från moderater som i allmänhet tror att sjukskrivna luras och arbetslösa är lata. Däremot tror dom, uppenbarligen, inte att företag luras. Naivt är ordet!

Om någon undrar vad illustrationen har med Ewa Björling att göra så kan det kanske behövas en förklaring. Bilden visar Ewas lilla krypin på Ekerö. Enligt bygglovet en enplansvilla!

Skanneloppet 2012: Er bloggare har använt en del av förmiddagen till att springa motionsloppet Skanneloppet. Jag springer varje år två motionslopp. Tidigt på våren Springtime i Helsingborg och sedan sent på hösten Skanneloppet här i Åstorp. Och båda loppen har en viktig funktion. Springtime på våren finns där för att jag ska ha något som lockar mig att ge mig ut och springa när vintern släpper. I vinterväglag är jag mycket försiktig efter att för ett antal år sedan ha halkat och lagt mig raklång på trottoaren. Och Skanneloppet finns till för att jag inte ska lockas att hoppa över rundorna när hösten börjar göra sitt intåg och det inte är lika inspirerande att ge sig ut och springa. Alltså försöker jag springa ett par gånger i veckan under större delen av året. Årets Skanneloppet började inte så inspirerande -det regnade på morgonen. Men ganska lagom tills det var dags att trava upp till Tingvalla för start slutade regnet. Och det var faktiskt riktigt skönt att ge sig ut i skogen. De första kilometrarna kändes ganska tunga, men allt eftersom dom avverkades kändes det bättre. Och de sista kilometrarna kunde jag öka tempot och på upploppet fanns det krafter kvar till en rejäl ohlssonsk superspurt. Och tiden, 39.43 (enligt den officiella tidtagningen) är ju riktigt bra på de 7,1 kilometrarna. Förra året var tiden 41.20 och de 60-åriga benen har ju faktiskt rätt att bli lite uttröttade.

Till slut lite statistik. Enligt en undersökning skulle Obama ha vunnit med 89 - 11 över Romney om valet hållits i Sverige. Det visar att svensken är mer intelligent än amerikanen...

Och enligt en annan undersökning är det trots allt fler som firar den gamla traditionella helgdagen Allhelgonadagen är som firar den importerade kommersiella Halloween. Och det är ju faktiskt inte något man kan tro när man följer svensk media. Men det är väl mer pengar att göra på Halloween än på Allhelgonadagen.

Inga kommentarer: