måndag 12 november 2012

Att föregå med gott exempel?

Det är uppenbarligen kris för SAS. Svenskt Allt Sammans, som det kallades förr i tiden i Danmark och Norge. Nu är det dags för nya krispaket. Ett krispaket som bland annat innebär kraftiga sänkningar av lönerna. Och minskning av personalen. De fackliga organisationerna känner av naturliga skäl inte någon stor entusiasm. Jag har själv ingen åsikt i den frågan, Sven Tycker har svårt för att tycka. Jag vet inte vilka löner dom har, vilka villkor dom har, och hur dessa är jämfört med andra. Men att gå med på nästan 20% sänkta löner är naturligtvis en besk medicin som jag kan ha viss förståelse för att fackliga organisationer känner en viss skepsis inför. När det gäller lönesänkningar så utgår jag ifrån att VD:n Rickard Gustafsson tänker föregå med gott exempel och vara först med att gå ner i lön med 20%. Annars får väl SAS följa Ryanairs exempel och börja införa ståplats längst bak i flygplanen. Är där tillräckligt trångt så är det i varje fall ingen som trillar och slår sig om en olycka händer.

Stockholm
Moderatpolitikern Anna Kinberg Batra är väl mest känd för sitt väl genomtänkta utlåtande om att "Stockholmare är smartast". Nu läser jag i Svenska Dagbladet att Stockholmare sämst i landet på amortering. Om det finns något samband mellan dessa båda påståenden eller inte vill jag inte uttala mig om. Men banker, ekonomer och politiker (inklusive moderata sådana) anser enigt att vi måste amortera på våra lån. Har vi lånat så mycket att vi inte ens klarar av att amortera i dag med rekordlåga räntor, hur ska det då gå när räntorna går upp? Statistiken visar nu att 45% av stockholmarna inte amorterar på sina bolån (i hela landet ligger siffran på 35%). 25% av stockholmarna skulle kunna amortera om dom ville (i hela landet är siffran 13%). Vi kan alltså konstatera att en stor del av stockholmarna kallt räknar med att bopriserna kommer att fortsätta stiga i en aldrig sinande omfattning. Tänk om dom har fel? Då går det illa! Stockholmare är smartast...

Annars ser jag att Katrin Zytomierska nu fått sparken från Finest där hon bloggat. Allt fler annonsörer har dragit sig ur efter hennes totala övertramp där hon visat vilken människosyn hon har. Och nu har Finest dragit sina slutsatser. Katrin Zytomierskas blogginlägg har raderats och hon får väl söka sig till någon annan sajt för att sprida sitt hat och sin reklam för sina produkter.

Jag har ägnat en del av dagen till diverse ärenden i "stan". Vilket alltså är Helsingborg. Och jag roade mig lite med att studera mina medresenärer på Pågatåget in till Helsingborg. Och jag räknade fram att drygt 60% av medresenärerna i kupén hade behov av en låtsaskompis att hålla i handen. En elektronisk Mållgan! Det var nämligen så stor andel som ägnar resan åt att sitta och fibbla på dagens moderna allmänna Mållgan-pryl - mobilen. En stor del av svenska folket känner sig uppenbarligen nakna när dom inte har sin Mållgan i handen för att ständigt kolla upp det ena eller det andra, ständigt hålla sig ajour, ständigt "umgås" med sina vänner utan att egentligen umgås. Jag undrar om vi om tio år kommer att skratta när vi ser filmer från i dag där var och varannan ständigt måste gå omkring och hålla denna lilla Mållgan i handen?

Inga kommentarer: