söndag 11 november 2012

Vi hålls som gisslan - av kapitalet

Ibland kan man bli positivt överraskad av tidningsartiklar. I Svenska Dagbladet i dag skriver Andreas Cervenka under rubriken Vi hålls som gisslan om det ekonomiska läget. Och han börjar med orden: - "Sällan har så många fått det så mycket sämre på så kort tid. För andra kan fem år av finanskris summeras så här: Vi har aldrig haft det bättre. Sverige går i spetsen för att ge dessa vinnare ännu mer." Man kan nästan tro att det är Proletären man läser och inte Näringslivsbilagan till Moderaternas eget språkrör Svenska Dagbladet. Vad Andreas hänvisar till är faktum som att på senare år har aktieutdelningarnas andel av företagens kostnader ständigt ökat medan lönekostnadens andel av de totala kostnaderna har minskat. Det faktum att Anders Borgs största satsning i den nya budgeten är en sänkning av bolagsskatten från 26% till 22% med motiveringen att vi måste ha en konkurrenskraftig sådan skatt. Från att ha varit strax över snittet inom EU hamnar vi nu strax under snittet. Tills andra EU länder känner sig tvingade att sänka för att inte längre ligga över snittet och så småningom ligger vi över snittet igen och måste sänka osv. Sänkningen kostar 16 miljarder kronor av våra gemensamma pengar. Och de mesta pengarna går till redan välmående stora företag, som våra storbanker. Och som sedan kan öka utdelningen till sina aktieägare lite till. Det kan påpekas att bolagsskatten i USA är 35%, dvs rejält högre än den svenska - även innan Anders Borg sänker. Det kanske också ska sägas att de stora multinationella bolagen i praktiken själva bestämmer hur mycket dom vill betala i bolagsskatt. Dom flyttar med avancerade transaktioner ut vinsterna till skattesmitarparadis på diverse små öar lite här och var i världen. Vad Anders Borg helt enkelt gör är att använda det "reformutrymme" som finns till att skänka bort till storbankerna och andra storföretag. De mindre företagen som sliter för att överleva har inte den minsta nytta av sänkningen. Det handlar helt enkelt om att Anders Borg skänker bort våra pengar till de som redan har för mycket. Andreas Cervenka avslutar sina rader med ett citat: "Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country. Kloka ord från John F. Kennedy som en hel del folk inom näringslivet borde fundera lite mer över.

Anders Borg
Det börjar bli trångt i skrivbordslådorna på Regeringskansliet. Aktuellt i dag är det nya förslag till det kommunala utjämningssystemet som Regeringen fått i uppdrag av Riksdagen att lägga fram. Man har fått i uppdrag av en riksdagsmajoritet att lägga fram ett förslag enligt en gjord utredning som ska gälla från 2013. Men det dröjer. Anders Borg har stoppat ner utredning och riksdagsbeslut i sin rymliga skrivbordslåda och sedan ätit upp nyckeln. Och nu får han inte ut byrålådan utan förslaget ligger där det ligger tillsammans med en massa andra ärenden som skulle lagts fram. Irritationen bland Sveriges kommuner är stor. Men i Anders Borgs värld är det viktigare att hålla sig god vän med de starka moderatfästen som vissa förmögna kommuner kring Stockholm är. Det är nämligen dom som skulle drabbas negativt av ett nytt förslag. Och man kan ju inte vara stygg mot dom egna väljarna! Läs och lyssna här.

Så är krigandet igång ordentligt i Gaza igen. Sedan palestinierna attackerat en israelisk militärjeep och skadat fyra soldater trappade israelerna upp rejält med bombanfall inne i tättbebyggda Gaza. 6 personer dödades varav flera barn. Och sedan var det igång igen.

Dagens skratt fick jag när jag läste om polackerna som försökte smuggla in 12.000 liter öl, 1.100 liter sprit och 270.000 cigaretter i en fordonskolonn på över 20 bilar. Polackerna körde över gränsen mellan Sverige och Norge först med 7 bilar som var tomma för att testa om det var OK med kontrollen. Och det lät tullen det vara. Men sedan kom dom fullastade bilarna, och dom kollades. Taskigt. Man kan säga att den investeringen var en dålig sådan. Och jag gläds och skrattar av skadeglädje!

Slutligen noterar jag att Försäkringskassan är nya fuskare på spåren. Nu handlar det om alla privata tandläkare som saltar sina räkningar till Försäkringskassan rejält. Buden om hur stor del av de cirka 5 miljarder som betalas ut årligen som är fusk varierar. Allt från "bara" några hundra miljoner till att över en miljard är fusk. Men tandläkare ska väl också kunna leva flott?

Inga kommentarer: