söndag 7 december 2008

Kärnkraften är föråldrad

Just nu pågår lite i det fördolda en offensiv från svenska kärnkraftsförespråkare. Det har blivit allmänt accepterat att vi MÅSTE får ner utsläppen av koldioxid i världen. Och från kärnkraftsförespråkare sprids skickligt myten om kärnkraften som en ren energikälla utan några utsläpp. Detta är ett falskt påstående, Att man kan ljuga, utan att direkt ljuga, beror på att de stora utsläppen inte sker i samband med energiproduktionen. Utsläppen sker när man bryter uranmalmen, och i ännu högre grad, när man anrikar uranet till användbart uranbränsle. Uppskattningsvis 7% av alla koldioxidutsläpp som förorsakas av svensk energiproduktion kommer från kärnkraften. Och då har vi inte talat om det radioaktiva avfall som hela tiden produceras. Avfall som är livsfarligt i tiotusentals år framåt. Det är ungefär som om stenåldersmänniskorna producerat livsfarligt avfall. Som dom grävt ner i marken för de efterlevande och satt upp en runsten med texten: "Här inunder hvilar vad Fredrik och Mauderaten skapat åt sina ättlingar. Det må icke grävas upp ity edra kroppar då kommer att brännas ihjäl". Hade vi tur så hittade vi runstenen och kunde läsa texten!

Jag kan inte förstå hur människan medvetet kan skapa något så farligt och sedan bara gräva ner det i marken för att skänkas åt generationer så långt fram i tiden att det inte går att överblicka om människan ens finns kvar på jorden i sin nuvarande form.

Jag såg förresten att Vattenfalls VD Lars Josefsson i SR:s lördagsintervju framfört åsikten att han tvivlar på att det skulle vara lönsamt att bygga ny svensk kärnkraftsproduktion. Och dessutom tvivlar han på att det behövs. Kärnkraftsförespråkarna brukar anföra Finland som exempel på att det är inne att bygga ny kärnkraft. Vad dom glömmer att berätta är att det nya bygget i Lovisa redan är tre år försenat i bygget och att det drabbats av kraftiga kostnadsökningar. När eventuell el börjar produceras i anläggningen kommer den att vara mycket dyr.

Vid årsskiftet kommer arbetslösheten i Sverige att stiga kraftigt. Inte pga lågkonjunkturen, utan pga Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrssons (m) nya regler i sjukpenningen som infördes från 1 juli i år. Vid årsskiftet är det enligt Försäkringskassans beräkningar 76.000 svenskar som riskerar att bli av med sin sjukpenning och som slängs ut i arbetslöshet istället. Detta eftersom dom då gått sjukskrivna i 6 månader och reglerna skärps för rätten till sjukpenning. Senare infaller nya ättestup där fler sjukskrivna flyttas från sjukskrivningsstatistiken till arbetslöshetsstatistiken. Till Husmark Pehrsson vill jag säga att dom kommer att vara precis lika "utanför" då som dom var innan. Kanske ännu mer eftersom en stor grupp kommer att vara utlämnade till försörjningsstöd från socialen. Känner du stolthet?

Den kraftiga utbyggnaden av stormarknader och stora livsmedelshallar i Sverige tar kål på allt fler mindre livsmedelsbutiker. I dag räknar man med att mer än 100.000 svenska hushåll har mer än 1 mil till närmaste livsmedelsaffär. - "Jag tycker inte att det är ett problem. Det är en naturligt utveckling..." säger Lars-Ove Johansson som är etableringschef på ICA. Att se det som en del av utvecklingen kanske jag kan acceptera, men att säga att det inte är ett problem visar på vilken egoistisk människosyn som präglar den gode Lars-Ove. När den livsmedelsbutik som ligger närmast där jag bor för några år sedan bytte ägare vägrade ICA att skriva nytt kontrakt med den nya ägaren. Butiken ansågs för liten och var inte intressant för ICA att ens sälja och leverera till. Detta trots att alltså även den nya ägaren vill driva butiken som en ICA-butik precis som den förre ägaren. ICA (och Coop osv) är bara intresserad av stordrift. Man vill inte ens försöka ge service till småbutiker. Vill du köpa en liter mjölk måste du helt enkelt ha en bil och köra en mil.

Den 2 november berättade jag att den amerikanska proffscirkusen NFL skärpt straffen för dopning. En spelare som avslöjats med att använda anabola steroider dömdes till avstängning i fyra matcher! Jag ser nu att spelaren i fråga tyckte att straffet var extremt hårt, och han har därför överklagat domen. Observera, straffet var 4 (fyra) matcher. Inte 4 år eller något sådant. Visst tar dom dopningen på allvar i de kommersiella gladiatorcirkusarna.

Och till slut en god nyhet. Allt fler länder i världen följer det goda svenska föredömet och förbjuder barnaga. Självklarheten, att man inte få slå på värnlösa barn bara för att man är starkare, har nu införts i 24 länder. Och allt fler länder följer efter Sverige.

Inga kommentarer: