fredag 12 december 2008

Demokrati på EU-vis

Irländarna har nu fått besked om hur man ska lösa problemet med att dom svarade fel i folkomröstningen om Lissabonfördraget (EU:s nya grundlag). Irländarna var ju ett av de få länder som höll folkomröstning i frågan. Tyvärr missförstod irländarna frågan och råkade svara fel. Allt för många irländare har tydligen dålig syn och satte krysset i fel ruta. Detta har skapat problem i den självgående EU-utvecklingen mot ett Europas Förenta Stater. Den irländska EU-vänliga Makten har nu fattat ett självklart beslut. Folket måste precis som t.ex. fransmännen (som ju också råkade svara fel i första försöket) få en andra chans att kryssa rätt. Senast i oktober nästa år ska det därför hållas en ny folkomröstning för att ge irländarna en chans att svara rätt. Skulle mot förmodan det irländska folket misslyckas även en andra gång kommer folket att bytas ut. För så förbannat svårt kan det väl inte vara att sätta kryss i rätt ruta. Egentligen är det underligt att man bryr sig om att fråga folken i Europa eftersom demokrati på Brysselvis innebär att bara rätt svar räknas.

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Expressen hade för några dagar sedan en ledare där man hotade med Lars Ohly som EU-minister i en eventuellt kommande rödgrön regering. Vänsterpartiet dristar sig ju att vara kritiska till EU. Och detta är naturligtvis en skrämmande faktor. Det självklara är naturligtvis att politiker som pga bristande fattningsförmåga inte har insett EU:s förträfflighet inte ska ha rätt att yttra sig. Eller ännu värre - ha något politiskt inflytande. Tänk om en vald representant som är så korkad väljs till ett politiskt uppdrag där han kan få möjlighet att påverka EU-politiken - skrämmande tanke! Naturligtvis är det så att alla som ställer upp till val i Sverige innan dom sätts upp på listan tvingas skriva under ett avtal med Bryssel där dom lovar att inte yttra sig kritiskt om EU, och att med handen på hjärtat intyga att dom aldrig kommer att lägga fram förslag som går emot den naturliga utvecklingen av EU till Europas Förenta Stater.

För några dagar sedan presenterade SCB sin regelbundna partisympatiundersökning. SCB:s undersökning omfattar ett mycket större urval än alla de leksaksundersökningar som diverse tidningar pytsar ut så ofta som möjligt. Den är alltså mycket mer tillförlitlig. Enligt denna undersökning har samtliga partier förutom Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappat stöd sedan valet. De stora förlorarna är naturligtvis partierna inom De Fyras gäng. Kd har 4,5% (-2,1), C har 5,9% (-2,0), Fp 5,0% (-1,6) och M har 24,8% (-1,5). Det är alltså utan tvekan Moderaterna som klarat sig bäst, medan de tre stödpartierna är de stora förlorarna. V har 5,7% (-0,2) och har alltså inte drabbats av någon större förändring. Mp har 6,1% (+0,9) och är enligt undersökningen Sveriges tredje största parti. S är naturligtvis den stora vinnaren med 42,3% (+7,3). Enligt undersökningen är Socialdemokraterna större än alla de fyra Högerallianspartierna tillsammans. Ett valresultat med dessa siffrorna skulle innebära att S bara behöver aktivt stöd av ett av partierna Mp eller V även om det andra skulle rösta mot en S-regering.

Inga kommentarer: