onsdag 3 december 2008

Johan Staël von Holstein hotar med upplopp

Entreprenören Johan Staël von Holstein fortsätter i Metro sitt korståg mot allt som står till vänster om honom (vilket är i stort sett allt). Genom en fantastisk räkneoperation som bygger på svenska arbetares löner och deras produktivitet jämfört med kinesiska arbetarnas löner och deras produktivitet och sedan detta jämfört med svenska och kinesiska direktörer så får han fram att svenska chefer borde få sina löner höjda till 120 gånger så hög lön. Enkelt, om dirren har en miljon i dag i månadslön så borde han ha 120 miljoner i månaden istället. För en tid sedan hade jag exempelvis Nordeas f.d. VD Thorleif Krarup uppe. Han jobbade i 1 1/2 år och kommer med lön och pension att ha fått ut 150 miljoner från Nordea för den tiden när han kan beräknas avlida. Egentligen borde han alltså ha haft 120 gånger så mycket, dvs 18 miljarder. Pga detta kommer det att barka raka vägen åt helsefyr. Och Johan förutspår att - "...kommer vi inom tolv månader att ha låtit facken driva alla i arbetslöshet, folk kommer att slåss på gatorna efter mat. Vi kommer att ha upplopp på gatorna..." Det framgår faktiskt inte riktigt om det är de underbetalda svenska direktörerna som kommer att gå ut i hungerkravaller eller de underbetalda kinesiska arbetarna? Men han slutar sitt krönika med - "Våra barn har ingen framtid. Nu är det slut!" Jag hoppas att det sista innebär att det är slut på hr Holsteins gnölikor i Metro!

För en tid sedan överraskades hela kultursverige när Högeralliansen utsåg ovan nämnda von Holstein till ledamot av Kulturrådet. Nu blev det ingen större succé, han avgick efter en tid (efter krav från hans arbetsgivare tydligen). Och då hade han bara varit där en gång, och då gått i förtid. Efter en kort tid utsågs en efterträdare, Jan Åman. Tydligen efter rekommendation från vännen Holstein. Nu har hans plats i Kulturrådet ifrågasatts. Dels är han chef för kulturinstitutionen Färgfabriken som är en av Kulturrådets största bidragstagare. Och sedan Färgfabriken förklarat att dom var tvungna att säga upp tre anställda har ekonomin granskats. Och det visar sig då att Jan Åman haft lite svårt för att skilja på sin egen och arbetsgivarens ekonomi. Det har varit lite väl mycket privata resor och inköp. Men som chef har han väl haft allt för låg lön enligt von Holsteins beräkningar, och som den entreprenör han är vidtagit åtgärder mot detta missförhållande.

Jag noterar att Riksrevisionen fortsätter att granska Försäkringskassans upphandling av IT. En förstudie har gjorts, och uppenbarligen har man funnit att det hela är så pass anmärkningsvärt att man fortsätter med en fördjupad granskning. Det finns "indikatorer på problem med både begränsad konkurrens och bristande affärsmässighet" skriver man. - "Ytterst är dock regeringen ansvarig för att myndigheter följer gällande rätt. Regeringen har också ett allmänt ansvar för den statliga verksamhetens effektivitet och resultat. Ansvaret för eventuella brister som kan framkomma i en granskning kan följaktligen falla tillbaka på regeringen" konstaterar riksrevisor Karin Lindell. Som tidigare noterats har redan yxorna fallit på Försäkringskassan. Huvudarkitekten bakom omorganisation och upphandling, Maivor Isaksson, har gått i förtida pension. Här gällde inte högerregeringens arbetslinje!

Och när vi hackar på Högerregeringen med hjälp av Riksrevisionen så ser jag att dessa är kritiska till regeringens definition och mätning på Utanförskapet. Sättet att räkna och redovisa är inte rättvisande skriver man. Korttidsarbetslösa och korttidssjuka är medräknade som fast i Utanförskap medan folk med svag ställning på arbetsmarknaden och som verkligen är Utanför inte ingår i begreppet.

Jag ser att man är osams i KDU (Kristdemokraternas ungdomsförbund). Ett 20-tal ledande medlemmar kritiserar i ett brev till partiledningen den "högervridning" som skett inom förbundet. Bland annat tar man upp en hyllning till Silvio Berlusconis diskrimineringspolitik mot romer som gjordes på en förbundssamling nyligen. De 20 hotar att lämna förbundet om inget händer. Har dom inte förstått att med Moderaternas vänstervridning så är striden hård om väljarna ute till höger? Nå'n måste ju ta hand om dom, och detta slåss C, Fp och Kd om.

Dagens Goda nyhet är att i dag har mer än 100 länder samlats i Oslo för att skriva på avtalet som förbjuder användandet av klusterbomber. Efter många om och men beslutade sig Högeralliansen i Sverige för att också skriva under avtalet. Som naturligtvis är ett litet steg i riktningen att bli av med osedvanligt omänskliga vapen. Fortfarande återstår en del länder att få underskrift från, t.ex. USA, Ryssland, Kina, Israel och Finland (!!?). Men arbetet fortsätter och ett första steg är taget.

Åsså var tydligen Saab också till salu. Jaha du Mauderaten. Vad gör du nu?

2 kommentarer:

Johan Stael von Holstein sa...

Råkade hitta detta när jag letade efter något annat :-)
Om vi förbiser dina lögner och löjliga påhopp är det roligt att kunna peka på att vi nu har en ungdomsarbetslöshet på över 30% och stigande (över 59% i Grekland...) och att de arbetslösa ungdomarna precis eldat upp Stockholm :-)

Don't say I did not tell you so!

Sven Tycker sa...

Du glömde att berätta vad som var lögn!