måndag 8 december 2008

Extraröd rödgrön röra?

Dom har tydligen kommit överens nu om att komma överens och skapa mer ordning i den rödgröna röran. Mona fick bakläxa av partiopinionen och har nu lyckats övertala Miljöpartiet att släppa in Vänsterpartiet i gemenskapen och har samtidigt övertygat Vänsterpartiet om att det är mindre illa att vara med på tåget än att göra en solokörning. Onkel Fredrik lät inte allt för överlycklig, men på en punkt hoppas jag att han har rätt, nämligen att överenskommelsen innebär att oppositionens regeringsalternativ nu tagit ett steg åt vänster. Men jag hoppas verkligen att man inte kommer överens om allt före valet. Det måste vara så att det är väljarna som genom att rösta på ett parti bestämmer vilken inriktning det ska vara. Inte så att det kvittar vilket parti man röstar på, regeringspolitiken bli den samma. Vi har inte (och måtte vi inte få det) ett tvåpartisystem. Vi har flera partier att välja på, där vi genom vårt val bestämmer vilken inriktning politiken ska ha.

Och när vi nu ändå är inne på den STORA rikspolitiken, så fortsätter de politiska opinionsundersökningarna att stå som spön i backen. Och det är bara att välja vilken man vill läsa och tro på - beroende på de egna förhoppningarna. Jag för min del har valt Demoskops senaste mätning som utgångspunkt för min djuplodande analys av det politiska läget i Konungariket. De partier som ökat enligt denna undersökningen är Vänsterpartiet (+2,0), Miljöpartiet (+0,6), Socialdemokraterna (+0,6), Folkpartiet (+0,4) samt Moderaterna (+0,1). Illa har det gått för Sverigedemokraterna (-1,1), Kristdemokraterna (-1,2) samt Centern (-1,4). Detta ger ett resultat där Vänstern är Sveriges tredje största parti, och där V + Mp är lika stora som C + Fp + Kd. Och eftersom S är drygt 10% större än M är det också detta som skiljer blocken. Enligt undersökningen åker Kristdemokraterna ur riksdagen (3,2%) medan Sverigedemokraterna är långt från spärren (2,3%). Intressant är att Centern balanserar på spärren med exakt fyra procent. Undrar om Mauderaten får en liten panikkänsla i maggropen?

Och när vi i skadeglädje skrattar åt Centerns och Kristdemokraternas belägenhet kan det vara intressant att referera till ett debattinlägg i Expressen skrivet av centerpartisten Rune Lanestrand, redaktör för tidningen Småbrukaren. Han är mycket oroad över Centerns utveckling under Maud Olofsson och, som han kallar det, partiets främste ideologiska uttolkare Fredrik Federley. Galjonsfigur för den s.k. Stureplanscentern. Den grupp inom partiet som verkar ha tagit makten och som förvandlat det kärnkraftskritiska partiet för småfolket på landsbygden till ett allmänborgerligt och marknadsliberalt parti för slipsfolket i Fjollträsk och storindustrin. Rune skriver "Centerns trognaste väljare ser nu inte längre någon anledning att rösta på sitt parti...".

Sedan hittar jag ett debattinlägg som berättar om fortsättningen på ett intermezzo i Georgien för en tid sedan. Och som när det hände fick stort utrymme i media. Under ett besök i Georgien av Polens president Lech Kaczynski blev en bilkolonn med honom och Georgiens president Mikhail Saakashvili beskjuten nära gränsen till utbrytarrepubliken Sydossetien. Och i media (och i Georgien) fick naturligtvis Ryssland och milis från utbrytarrepubliken skulden för det hela. Enligt mediarapportering i Polen (baserad på uppgifter läckta från den polska säkerhetstjänsten) var det hela en väl orkestrerad aktion från den egna Georgiska militären. Debattinlägget poängterar att det i dag i stort sett bara är USA och Carl Bildt som fortsätter att lägga all skuld för det inträffade på Ryssland. Övriga världen har genomskådat den Georgiska regimens fasad.

Och slutligen dagens skratt fick jag när jag läste i AF:s Platsjournalen! Jo, den kan vara humoristisk att läsa ibland. Försäkringskassan i Klippan söker två Servicehandläggare till servicekontoret i Eslöv. Annonsen finns alltså under Klippan, inte Eslöv. Men gäller två tjänster med placering i Eslöv, inte Klippan. Det är ungefär 4 mil mellan dessa orter, och inget samband alls. Min tolkning är att allt nu är så centraliserat att dom som sköter det hela inget begriper. Det skall observeras att på FK:s egen hemsida ligger tjänsterna i Eslöv, Klippan nämns inte.

Inga kommentarer: