tisdag 9 december 2008

Ett skitår framför oss

Ja, så betecknade tydligen Arbetslöshetsminister Sven Otto Littorin det kommande året. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer vi om två år att ha 145.000 färre sysselsatta än vad vi har i dag. Arbetslösheten beräknas till 9% år 2010. Efterfrågan på varor och tjänster minskar. Kommuner och landsting räknar med färre anställda. Den svenska BNP-utvecklingen 2009 räknas till ett minus på 1%. Men när jag läser Arbetsförmedlingens beräkningar på hur utvecklingen kommer att se ut de kommande två åren ser jag inte en rad om att Försäkringskassan kommer att slänga ut 10.000-tals som i dag är sjukskrivna i arbetslöshet. Bara vid årsskiftet är det 76.000 sjukskrivna svenskar som riskerar att slängas ut i arbetslöshet istället. Och allt eftersom tiden går så är där fler ättestupan som faller ut i de nya hårdare regler som Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) drivit igenom. Men alla dessa verkar inte finnas med i Arbetsförmedlingens framtidsprognos. Dom räknar nämligen med ett minskat utbud av arbetskraft.

Jag noterar förresten att Arbetsförmedlingens nytillsatta Generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist (m?), i stort sett var den enda utanför Högeralliansregeringskretsen som hyllade det stimulanspaket som presenterades nyligen. Jag förstår nu varför den förre Generaldirektören Bo Bylund fick sparken i april och snabbt ersattes av en lydigare knähund.

Den 3 december skrev jag om entreprenören Johan Staël von Holsteins ersättare i Kulturrådet, entreprenören Jan Åman. Johan lämnade Kulturrådet strax efter att han till allas förvåning utsetts till ledamot av Högeralliansregeringen. Då hade han bara lyckats delta i ett möte, och då gick han innan mötet var slut. Jag berättade för några dagar sedan om ersättaren Jan Åmans något trassliga ekonomiska förhållanden på Färgfabriken (som är en av Kulturrådets största bidragsmottagare). Nu ser jag att Jan uppenbarligen i dag fått sparken som chef på Färgfabriken. Och han har samtidigt själv valt att lämna Kulturrådet igen. Åter till ruta ett för Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m). Men det finns väl fler entreprenörer att pröva med?

Jag noterar förresten att Israels premiärminister Ehud Olmert som jude skämdes över det uppförande som en grupp extrema bosättare gjorde sig skyldiga till nyligen i Hebron i ockuperade Palestina i samband med att dom vräktes från ett hus som dom ockuperat från den rättmätiga palestinska ägaren. Ehud Olmert sade också att israelisk polis måste sluta med sitt oacceptabla överseende med våldsamma bosättare. Och det här kan vi väl hänföra till dagens goda nyhet. Det finns anständighet i Israel också ibland. Själv har jag för länge sedan slutat att "tycka synd om" judar. Det som hände under Nazitiden (och även under historiens lopp) är naturligtvis något som vi alla bör skämmas för. Men detta ger inte en del av dagens judar rätt att själva uppföra sig illa. Det förtjänar att påpekas att det inte bara var judar som hamnade i koncentrationsläger i Nazityskland. Romer t.ex. Förutom politiska motståndare. Men jag har inte sett att världen på samma sätt ställt upp för romerna som man gjort för judar. INGEN förtjänar att behandlas illa pga sitt ursprung. Inte judar, inte romer, inte palestinier, inte indianer, inte .... Mänskligheten har mycket att skämmas för. Och vår skam för det som hände är så stor att det t.o.m. är svårt att skriva ner kritik och använda ordet jude. Man måste nästan ideligen för sig själv påpeka att kritiken inte är riktad mot judar i allmänhet utan mot staten Israel.

Inga kommentarer: