torsdag 2 oktober 2008

Vad vet DOM som VI inte får veta?

Läs det här citatet, och fundera sedan några minuter extra:
- "Bankkrascher beror inte på att vanligt folk slutar lita på bankerna, de beror på att bankerna slutar lita på varandra - de vet något ingen annan vet..."
Skrivet av Johan Ehrenberg i dagens Aftonbladet.

Är det någon som tror att beslutsfattarna lär sig något av den nuvarande krisen? Eller tror ni som jag, att om några år så släpps återigen de fartblinda och pengakåta slipsnissarna fria att spela monopol med våra pengar för att berika sig själva. De eventuella begränsningar som införs nu, är snart avskaffade igen. Dom kommer att offras som vanligt på den fria roffarkapitalismens alltare.

Exemplevis är ju allt fler länder på väg att förbjuda blankningsaffärer. Blankningsaffärer innebär i korthet att man handlar med aktier som man inte äger, medan man spekulerar i att dom ska gå ner eller upp och sedan ska man tjäna en slant på att ha gissat rätt. Det här är en typ av aktieaffärer som inte tillför aktiemarknaden något produktivt, inte tillför marknade nytt kapital. Det enda syftet är att spekulera. Begränsa slipsnissarnas spekulationskarusell!

Gårdagskvällens berättelse av Malin Arvidsson om Bildsköne Bengtsson på Kulturhuset (egentligen Harald Bengtsson) född 1893 i Vittsjö och död 1966 i Göteborg var intressant. Innan han i mitten av 1940-talet lyckades ta sig in på en hederlig väg tillbringade han många år i fängelse (bland annat Långholmen) eller på sjukhus som Sankta Maria. Enligt myterna var han något av en Robin Hood som stal från de rika och gav till de fattiga. Men det är nog tveksamt hur det var med den saken. Däremot var han en ganska intelligent tjuv. Bland annat gjorde han på 1930-talet inbrott på polisstationen här i Åstorp och stal polisunderrättelser för att få veta hur mycket polisen visste om vad han stulit. Han hade också ett smart sätt att skaffa kläder. Han beställde dessa på postorder under påhittade namn. Och sedan gjorde han inbrott på järnvägsstationerna där paketen låg outlösta och lade beslag på dom. Han var nästan alltid välklädd, och slutade också sitt liv som skräddare. Ett mycket intressant arrangemang.

Finoland har drabbats av en präktig skandal. Johanna Korhonen fick jobb som chef för tidningen Lapin Kansa. En tidning som ägs av Alma Media (som bland annat äger två av Finlands tre största tidningar). Man är också storägare i t.ex. Affärsvärlden, Ny Teknik, Dagens Media, Bovision osv i Sverige. Men så fick arbetsgivaren veta att Johanna lever med en annan kvinna, inte med en karl. Och det skulle hon ha berättat vid anställningsintervjun, och eftersom hon undanhöll detta och ljög så får hon sparken. Undrar vilka uppgifter som krävs att man upplyser arbetsgivaren om i Finland under anställningsintervjun. Sexuellt intresse är tydligen obligatoriskt. Vilken samlagsställning man föredrar? Om man föredrar blondiner? Om man gillar karlar med skägg. Om man tänder på stora tuttar? Om man vill ha mannen välhängd? Dom sexuella preferneserna har väl inte med saken att göra?

Jag ser förresten att företrädare för försvaret är missnöjda. Dom får nu INTE genomföra de rationaliserar med förbandsnedläggningar som dom anser vara nödvändiga. Aldrig blir dom nöjda!

Vår eminenta utrikesminister har gjort ett så gott intryck på ledningen i Georgien att dessa har bett Sverige att representera Georgien i Moskva. Risken är väl att om Calle får fortsätta med förolämpningar mot ledningen i Kreml är det vi som får be Finland att representera oss.

Inga kommentarer: